Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απροστάτευτοι από τον ιό Δυτικού Νείλου αν δεν επισπευστούν οι αεροψεκασμοί

Απροστάτευτοι από τον ιό Δυτικού Νείλου αν δεν επισπευστούν οι αεροψεκασμοί

0

Ζητήθηκε από Τσιόδρα και Αρκουμανέα η άμεση αδειοδότηση

 

Χορηγείται άδεια κατόπιν εμφάνισης κρούσματος;

Τοποθετούνται οι κλωβοί με τα πουλερικά για να γίνει ανίχνευση αν κυκλοφορεί ο ιός

 

 

Την στιγμή που παλεύουμε να προστατευτούμε σαν περιοχή από τον κορωνοϊό μένουμε απροστάτευτοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου απ’ τον οποίο σαν περιφέρεια είχαμε 16 θανάτους την περσινή χρονιά! Κι αυτό επειδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το πιο δραστικό στάδιο της καταπολέμησης των κουνουπιών αυτό της ακμαιοκτονίας.

Ζητήθηκε από Τσιόδρα και Αρκουμανέα η άμεση αδειοδότηση για αεροψεκασμούς

 

Όπως διευκρίνισε ο θεματικός ανιτπεριφερειάρχης, αρμόδιος για την καταπολέμηση κουνουπιών κ. Κώστας Βενετίδης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η φάση της προνυμφοκτονίας με επίγειους ψεκασμούς σ’ όλη την περιφέρεια. Αλλά για την ακμαιοκτονία, δηλαδή την καταπολέμηση ακμαίων κουνουπιών από αέρος απαιτείται άδεια η οποία όμως έχει  έχει εκδοθεί: «Το θέσαμε και στον καθηγητή κ. Τσιόδρα όταν ήρθε στην Ξάνθη και στον κ. Αρκουμανέα προσφάτως στην  Κομοτηνή. Τους ενημερώσαμε για το έργο της καταπολέμησης και τις δράσεις που περιλαμβάνει και ζητήσαμε άμεσα να γίνει αδειοδότηση ώστε να ξεκινήσουμε τουλάχιστον από τις αρχές Ιουλίου. Ο κ. Τσιόδρας μας συνέστησε να  στείλουμε τα σχετικά έγγραφα για να παρέμβει η επιτροπή . Τα έχουμε στείλει απ’  τον Μάρτιο και περιμένουμε την άδεια. Ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε στον Αύγουστο όπως πέρσι. Η ακμαιοκτονία είναι η πιο δραστική φάση της καταπολέμηση των κουνουπιών και φέτος κρίνεται απαραίτητη γιατί και ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξή τους ενώ οι συνεχείς βροχοπτώσεις και η υγρασία μειώνουν την δραστικότητα της προνυμφοκτονίας, », αναφέρει ο κ. Βενετίδης.

Άδεια για αεροψεκασμό κατόπιν κρούσματος με ιό Δυτικού Νείλου;

Κληθείς να απαντήσει στο  ερώτημα, τι κατά την γνώμη του παρεμποδίζει την  άμεση αδειοδότηση, τόνισε με νόημα πως αδειοδότηση για ακμαιοκτονία από αέρος δίνεται αν εμφανιστεί κρούσμα με ιό Δ. Νείλου. Ωστόσο ανέφερε πως στην περιφέρεια ΑΜΘ συντρέχουν λόγοι που πρέπει να γίνει αυτό άμεσα: « Υπάρχει το Δέλτα του Έβρου και του Νέστου,  σύνορα και πύλες εισόδου από Τουρκία και επιπλέον είχαμε ήπιο χειμώνα και βροχερή άνοιξη. Παράγοντες ευνοϊκοί για την ανάπτυξη των κουνουπιών. Η βροχή δημιουργεί εστίες», καταλήγει ο κ. Βενετίδης.

Τοποθετούνται οι κλωβοί με τα πουλερικά για να γίνει ανίχνευση αν κυκλοφορεί ο ιός

Παρά ταύτα φαίνεται πως έχουν γνώση οι φύλακες για τον ιό του Δ. Νείλου καθώς όπως μας είχε αναφέρει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ ο κ. Βενετίδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα ανίχνευσης του ιού μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων σε αίμα πουλερικών. Ήδη όπως μας ενημέρωσε ξεκίνησε η τοποθέτηση 40 συνολικά κλωβών με πουλερικά σε περιοχές της περιφέρειας που έχουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κουνουπιών ώστε να γίνεται  ανίχνευση για το αν κυκλοφορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου για να εφαρμόζονται άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …