Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αυτόνομο εξεταστικό κέντρο για τα ειδικά μαθήματα στην Ξάνθη

Αυτόνομο εξεταστικό κέντρο για τα ειδικά μαθήματα στην Ξάνθη

0

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να παραμείνουν εντός των τειχών οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών για ειδικά και μουσικά μαθήματα

 Προβληματισμός για τις συνέπειες της αναπόφευκτης στοχοποίησης της Περιφερειακής μας Ενότητας, εξαιτίας της έξαρσης του επιδημιολογικού φορτίου

Τη σύσταση νέων, πρόσθετων εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανακοίνωσε χθες η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, από το Βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των κ.κ. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) και Σακοράφα (ΜέΡΑ25).

Η κυρία Κεραμέως, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των φετινών συνθηκών, εξήγησε ότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στις συνθήκες αυτές, προβλέποντας τη λειτουργία ορισμένων νέων εξεταστικών κέντρων ανά την Επικράτεια για τα ειδικά μαθήματα. Ειδικότερα:

– Το εξεταστικό κέντρο του Ρεθύμνου θα εξυπηρετήσει τους υποψηφίους της Κρήτης.

– Το εξεταστικό κέντρο της Ξάνθης θα εξυπηρετήσει τους υποψηφίους της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας, για λόγους δημόσιας υγείας και πρόληψης.

– Το εξεταστικό κέντρο της Αχαΐας, με κέντρο την Πάτρα (και ένα επιπλέον ειδικό εξεταστικό κέντρο στο Αγρίνιο), θα εξυπηρετήσει τους υποψηφίους της Δυτικής Ελλάδας, των Επτανήσων και της Ηπείρου.

Στη Θεσσαλονίκη θα εξετάζονται υποψήφιοι από τη Θεσσαλία, τη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία εκτός Ξάνθης.

Στα εξεταστικά κέντρα της Αττικής με έδρα την Αθήνα θα εξετάζονται όλοι οι υπόλοιποι.

Τέλος, οι προφορικά εξεταζόμενοι θα εξεταστούν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

Ως προς άλλα θιγόμενα ζητήματα, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία συρρίκνωση ή κατάργηση εξεταστικών περιφερειακών κέντρων, αλλά ο συνολικός αριθμός των εξεταστικών κέντρων αυξήθηκε φέτος κατά 62, ώστε να μπορέσουν να τηρηθούν απολύτως τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που υπαγορεύθηκαν από τους ειδικούς.

Και οι εξετάσεις για τα μαθήματα μουσικής θα πραγματοποιηθούν στην Ξάνθη

Να σημειώσουμε ότι ίδια μέριμνα τηρήθηκε και για τις εξετάσεις των μαθημάτων «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη και Γνώση»,  για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το 2020 στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων.

Οι υποψήφιοι για το πρώτο μάθημα που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Διευθύνσεων Δ.Ε. Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου, θα εξεταστούν στο Ε.Κ. του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής, ενώ οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια της Διεύθυνσης Δ.Ε. Ξάνθης, θα εξεταστούν στο Ε.Κ. του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης.

Αντιστοίχως για το δεύτερο, οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (εκτός των υποψηφίων της Δ.Δ.Ε. Ξάνθης), θα εξεταστούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι υποψήφιοι που κατέθεσαν Αίτηση-Δήλωση σε Λύκεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, θα εξεταστούν στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης.

Ανησυχία στην Ξάνθη για τη στοχοποίηση

Δε σταματά πάντως να προβληματίζει τους κατοίκους του νομού η στοχοποίηση που γεννάται -αναγκαστικά- από τα… φώτα της δημοσιότητας που έχει συγκεντρώσει η ΠΕ Ξάνθης λόγω της έξαρσης του επιδημιολογικού φορτίου.

Γονείς διαπίστωσαν ότι ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας ήταν διστακτικά στο να δεχθούν τη διαμονή υποψηφίων και αυτός ο παράγοντας συνεκτιμώμενος με τη γενικότερη ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας και αποφυγής μετακινήσεων, οδήγησε το υπουργείο Παιδείας στη σύσταση αυτόνομου εξεταστικού κέντρου για την Ξάνθη.

Πρακτικά, οι υποψήφιοι προστατεύτηκαν από το να ζήσουν όσα αρκετοί συμπολίτες διαπιστώνουν τις τελευταίες ημέρες. Γιατροί από άλλες πόλεις που καλούν για να αναβάλουν προγραμματισμένα ραντεβού, απρόθυμα ξενοδοχεία να φιλοξενήσουν ξανθιώτες, κλίμα επιφυλακτικότητας για όσους ανησυχούν μήπως και συγχρωτιστούν με άτομα της περιοχής μας.

Ασφαλώς προέχει η δημόσια υγεία και τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα που λαμβάνονται, έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους ότι λαμβάνονται στη βάση αποκλειστικά υγειονομικών κριτηρίων, βάσει των συστάσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί η πραγματικότητα που διαμορφώνεται και η οποία αναμφίβολα πλήττει κοινωνία και οικονομία.

Και βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι να εκτοξεύονται «κατηγορώ», αλλά οι αρχές και οι φορείς συντονισμένα να διεκδικήσουν στοχευμένα και αποτελεσματικά υποστήριξη, ώστε η ΠΕ Ξάνθης να συμβαδίσει με όλες τις ιδιαιτερότητές της με την υπόλοιπη χώρα στην προσπάθεια επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς, για την αντιμετώπιση της ύφεσης που είναι αναπόφευκτη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…