Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

0

Με την ψυχή στο στόμα βρίσκονται οι επαγγελματίες
Το ενδεχόμενο να τεθεί σε νέο lockdown ο νομός μας ισοδυναμεί με εφιάλτη και την απόλυτη καταστροφή ειδικά γι αυτούς. Μόλις που ξεκίνησε λίγο να επανέρχεται μια κίνηση στα εμπορικά και στην εστίαση αν συμβεί αυτό θεωρούν ότι θα είναι η ταφόπλακα τους και δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν ξανά κεφάλι. Γι αυτό και βρίσκονται σε στάση αναμονής και όπως μαθαίνω έχουν σκοπό να αντιδράσουν σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μ.Ξ.


Ο ξερόλας
Κρίνει τα πάντα και τους πάντες αλλά δεν σου επιτρέπει να τον κρίνεις εσύ.
Εν Ξάνθη βέβαια και όχι μόνον.
Το σπορ γνωστό και επαναλαμβανόμενο με το σκεπτικό: «ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις εμένα; Μόνον εγώ μπορώ να κρίνω εσάς. Όχι εσείς!»
Ο ξερόλας, όπως τον αποκαλεί ο λαός μας, θεωρεί πως τα γνωρίζει όλα, πως έχει άποψη για όλα και για όλους φυσικά.
Που τους κρίνει αυστηρά, ενίοτε και προσβλητικά αλλά ουδόλως τον ενδιαφέρει αυτό. Αρκεί που παριστάνει τον κριτή, ο ανόητος κριτής των πάντων.
Φαινόμενο κι αυτός της εποχής μας, προϊόν της εγωπάθειας και του χαμηλού πνευματικού επιπέδου.
Γ.Δ.


Οι βροχές μεγάλωσαν τα χόρτα
Το θέμα δεν είναι πρωταρχικής σημασίας αλλά δεν είναι και χωρίς αξία διότι έχει να κάνει με την εικόνα της πόλης.
Αναφέρομαι στο θέμα των αγριόχορτων που λόγω των συχνών βροχών έχουν μεγαλώσει και πρέπει να κοπούν με φροντίδα της υπηρεσίας πρασίνου.
Πρόκειται για αγριόχορτα σε πεζοδρόμια, σε διάφορα άλλα σημεία, αλλά και αλάνες.
Η υπηρεσία του δήμου, ξεκινώντας από την αγορά να «χτενίσει» την πόλη και να κόψει τα αγριόχορτα.
Και μια παρατήρηση: Διαπίστωσα πως οι οδοκαθαριστές ενώ σκουπίζουν τα πεζοδρόμια, δεν κόβουν τα αγριόχορτα που έχουν φυτρώσει εκεί. Εάν το έκαναν αυτό δεν θα είχαμε τόσα αγριόχορτα που έχουν μεγαλώσει μάλιστα αρκετά.
Γ.Δ.


Ισονομία και Ισοπολιτεία
Το 1991 το διακήρυξε ως πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τόλμησε τότε να βγει μπροστά και να μιλήσει για ισονομία και ισοπολιτεία για τα μέλη της μειονότητας.
Δεν ήταν μικρή κίνηση αυτή.
Και ακριβώς επειδή ήταν σοβαρή, έμεινε ως ιστορικό γεγονός. Όπως έμεινε ως ιστορικό γεγονός η κατάργηση της «μπάρας» από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτά τότε.
Σήμερα, πάλι από την Ξάνθη, τόλμησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να στείλει ένα άλλο μήνυμα, αυτό «μιας σύγχρονης πολιτείας που αγκαλιάζει εξίσου όλους τους πολίτες της».
Ακόμη, μίλησε «για έναν τόπο όπου συμπολίτες μας με διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο».
Γ.Δ.


Τώρα τι να σχολιάσεις…
Είναι κάποια γεγονότα, είναι κάποιες αποφάσεις που ξεπερνούν την τρέχουσα λογική. Που σε ξεπερνούν όση καλή πρόθεση κι αν έχεις για να δείξεις κατανόηση και συγκατάβαση.
Εξηγώ το θέμα: Στο δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς της 1ης Ιουνίου και στο 9ο θέμα που αφορούσε την διαχείριση Βιοαποβλήτων δεν πήρε την έγκριση και καταψηφίστηκε.
Ήταν δικαίωμα των δημοτικών συμβούλων να καταψηφίσουν το θέμα;
Βεβαίως! Αρκεί να υπήρχε μια πρόταση θετική στην αρνητική που προέταξαν.
Και μιλάμε για βιοαπόβλητα, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Βέβαια το ξέχασαν οι σύμβουλοι μας αλλά δεν νιώθουν και τύψεις για όσα θ’ακολουθήσουν και θα ακριβοπληρώσουν οι δημότες.
Γιατί στο θέμα υπάρχει και οικονομική διάσταση που θα επιβαρύνει τον δήμο Ξάνθης.
Κι αυτοί που εμφανίζονται ως προστάτες του ευρώ των δημοτών, πως θα δεχτούν το μεγάλο επιπλέον κόστος;
Γ.Δ.


Εν αναμονή
Ουρές σχημάτιζαν οι Ξανθιώτες για να συμμετάσχουν στο δειγματοληπτικό τεστ για τον κορωνοϊό στα σημεία που είχαν οριστεί.
Πλέον, πέρα από την μεγάλη συμμετοχή στην πόλη της Ξάνθης, εκείνο το οποίο θα έχει την αξία του είναι το τι θα δείξουν τ’ αποτελέσματα. Εκεί βρίσκεται η ουσία της υπόθεσης. Δηλαδή, πόσοι κάτοικοι έκαναν δειγματοληπτικό τεστ και πόσοι βρέθηκαν θετικοί και σε ποιο μέρος.
Όπως γράψαμε στο φύλλο της Παρασκευής, το στοίχημα βρίσκεται στη συμμετοχή. Πόσοι δηλαδή πήγαν για να κάνουν το τεστ. Κι αυτό διότι σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν έδειξαν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πάνε να κάνουν τεστ…
Γ.Δ.


Χρειαζόμαστε τη δημοσιογραφία;
Είναι ένα επίκαιρο ερώτημα: Την χρειαζόμαστε την δημοσιογραφία στην εποχή μας; Λέμε Ναι, ιδού γιατί:
Αρκετοί μου λένε ότι δεν βλέπουν τις ειδήσεις. Αρκετοί μου στέλνουν βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας. Ο ιός κατασκευάστηκε στην Κίνα από τον Μπιλ Γκέιτς και μεταδόθηκε από το 5G, με το εμβόλιο να είναι ένας τρόπος για να μας βάλουν μικροτσίπ.
Υπάρχει κι ένα κλίμα εναντίον των δημοσιογράφων γιατί, σύμφωνα με τις θεωρίες, ψεύδονται. Άρα θα ήσασταν ικανοποιημένοι εάν στις επόμενες κυβερνητικές ενημερώσεις δεν βρισκόταν κανείς εκεί για να πιέσει με ερωτήσεις. Η Δεξιά μισεί τις «επιθετικές» ερωτήσεις, η Αριστερά ότι δεν είναι εκείνη που τις θέτει.
Ξέρουμε τι πιστεύουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για τον Τύπο. Η ελευθερία του Τύπου περιορίζεται σε πολλές χώρες.
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα μιλούν για την «εκδικητική» απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ στην κριτική των δημοσιογράφων. Σε διάφορες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία η εξουσία χαρακτηρίζει «αναξιόπιστα» τα ΜΜΕ που της ασκούν κριτική.
Γ.Δ.


Χρειαζόμαστε τη δημοσιογραφία ΙΙ;
Στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ κάθεται στον Λευκό Οίκο ενώ η χώρα του καίγεται και γράφει στο Twitter: «Τα επαίσχυντα ΜΜΕ κάνουν τα πάντα για να προκαλέσουν μίσος και αναρχία. Είναι fake και πίσω από την αρρωστημένη ατζέντα τους κρύβονται κακοί άνθρωποι».
Κακοί άνθρωποι αποκαλύπτουν τη δολοφονία ενός ακόμα αφροαμερικανού πολίτη από βίαιους αστυνομικούς; Κακοί άνθρωποι καταγράφουν ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι υπερβολικά πολλοί στις μαύρες κοινότητες;
Ξέρουμε για τους θανάτους από τον κορωνοϊό, ξέρουμε ότι η Αμερική φλέγεται, επειδή οι δημοσιογράφοι ενημερώνουν. Και κάποιες φορές οι δημοσιογράφοι μας λένε και για όλα τα άλλα που γίνονται στις κοινωνίες μας – σοβαρά και λιγότερο σοβαρά- για την τέχνη, τον αθλητισμό.
Όμως μια μέρα, όταν δεν θα υπάρχουν πια εφημερίδες και ενημέρωση, θα καταλάβετε ότι κάτι σας λείπει. Υπάρχουν και άλλα που θα χάσουμε εάν δεν προσέξουμε. Ο Τραμπ το ξέρει αυτό σίγουρα. Θα έπρεπε κι εμείς.
Γ.Δ.


Ο ΧΥΤΑ Ξάνθης
Ήταν ένα μεγάλο έργο τότε η δημιουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ξάνθης.
Έργο πρωτοπόρο, μοναδικό και μπροστά από την εποχή του. Ιδέα και δημιουργία του αείμνηστου Φίλιππου Αμοιρίδη που εγκαίρως προβληματίστηκε με το πρόβλημα των σκουπιδιών, την λύση, την διαχείρισή τους.
Έτσι υλοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο έργο, ουσιαστικό για την υγεία, το περιβάλλον και το επίπεδο ζωής των κατοίκων.
Τα χρόνια πέρασαν, ο ΧΥΤΑ δέχονταν τα σκουπίδια του νομού, διοικήσεις άλλαζαν, αλλά στον ΧΥΤΑ τίποτε δεν άλλαζε. Κανείς δεν τολμούσε να δει το πρόβλημα που πλέον διογκωνόταν μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, μέχρι που πλέον έφθασε στα όριά του εδώ και καιρό, απαιτώντας άμεσες λύσεις που όμως κάποιοι δεν θέλουν να δοθούν.
Οι λόγοι; Να αντιπολιτευθούν, να εμποδίσουν την υλοποίηση των νέων έργων, να μεγεθύνουν το πρόβλημα και να φορτώσουν ευθύνες σ’αυτούς που θέλουν τη λύση αλλά δεν έχουν τα ανάλογα «κουκιά» για


Προσοχή στην παραπληροφόρηση – Δεν βγήκαν τα αποτελέσματα από τα τεστ
Κι ενώ η διασπορά του κορωνοϊού στην Ξάνθη είναι υπό διερεύνηση με τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό, η διασπορά των fake news είναι ανεξέλεγκτη. Κυκλοφορούν φήμες για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δήθεν διαρρέουν από αρμόδιους φορείς. Τίποτε δεν ισχύει. Αυτό που είναι επιβεβαιωμένο είναι ότι τα δείγματα της Πέμπτης εστάλησαν την Παρασκευή στο Ειδικό Εργαστήριο των Αθηνών και της Παρασκευή σήμερα το πρωί. Τα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν όχι πριν την Τρίτη 9 Ιουνίου. Γι αυτό ηρεμήστε μην ακούτε κουβέντες καφενείου και απολαύστε το τριήμερο.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…