Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το πρόγραμμα – γέφυρα 24 δισ. για την επόμενη μέρα

Το πρόγραμμα – γέφυρα 24 δισ. για την επόμενη μέρα

0

Πώς η οικονομία θα μεταβεί από την ύφεση στην ανάκαμψη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία και το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό σοκ που προκάλεσε, με πολύπλευρες, μεγάλες συνέπειες, ανέπτυξε ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού το απόγευμα της Τετάρτης.

«Οι οικονομίες κλυδωνίζονται, η έκβαση είναι αβέβαιη. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει σχέδιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο, δυναμικό για την οικονομία, την υγεία, την απασχόληση, την ενίσχυση της ρευστότητας, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Υπουργό, ξεδιπλώνεται σε 4 φάσεις: η πρώτη ήταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η δεύτερη τώρα, η τρίτη από Ιούνιο έως Οκτώβριο οπότε αναμένεται προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας και η τέταρτη στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση της θετικής αντιμετώπιση της πανδημίας, οπότε αναμένεται ανάταξη της οικονομίας με στόχο να ξεκινήσει από κει που τη βρήκε ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η τρέχουσα γ΄ φάση  θα στηριχτεί σε 4 πυλώνες: συνέχιση και διεύρυνση της απασχόλησης-περισσότερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις-στοχευμένα φορολογικά μέτρα-αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Στο διάστημα αυτό προβλέπονται, από την μεθεπόμενη εβδομάδα, να ισχύσουν 15 συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης, συνολικού κόστους 24 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν:

 1. Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.
 2. Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της απασχόλησης για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.
 3. Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους.
 4. Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές και στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, πολιτισμού και αθλητισμού και τον Ιούνιο.
 5. Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου τον μήνα Ιούνιο σε κλειστές επιχειρήσεις και σε όσες ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Στις τελευταίες δίνεται δυνατότητα μείωσης ενοικίου και Ιούλιο- Αύγουστο.
 6. Αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια.
 7. Δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής. Εώς τέλη Ιουνίου θα έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ.
 8. Μείωση προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου.
 9. Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
 10. Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
 11. Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
 12. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
 13. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.
 14. Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος.

Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια [angel investors] για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

 1. Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Καλύπτει όμως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία.

Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με το νέο πρόγραμμα, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

-Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

-Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

-Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

-Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

-Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

-Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

-Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν διευρύνεται στα περίπου 14,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους στα 20 δισ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι μένουν ανασφάλιστοι από 1η Ιουνίου

Λήγει στις 31 Μαΐου η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας Λήγει στις 31 Μαΐου 2022 η…