Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έρχεται -επιτέλους- e-pass στα διόδια της Εγνατίας

Έρχεται -επιτέλους- e-pass στα διόδια της Εγνατίας

0

Με καθυστέρηση πάνω από τρία χρόνια θα λειτουργήσει αυτόματο σύστημα πληρωμής διοδίων – Εντός του 2020 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας

 Ψηφιακή ενοποίηση των σταθμών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, ώστε η κίνηση να επιτρέπεται με τον ίδιο πομποδέκτη

Με καθυστέρηση τριών και πλέον χρόνων πρόκειται να λειτουργήσει και στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού το αυτόματο σύστημα πληρωμής διοδίων, το λεγόμενο e-pass.

Ένα σύστημα το οποίο είναι έτοιμο και εγκατεστημένο ήδη από το 2017, αλλά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν είχε ανάψει ποτέ το πράσινο φως.

Όπως εξήγησε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε. Κωνσταντίνος Κουτσούκος “τον εξοπλισμό για την αυτόματη πληρωμή του αντιτίμου των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο τον έχουμε προμηθευτεί και τον έχουμε εγκαταστήσει ήδη από το 2017. Ωστόσο, δεν μας δόθηκε ποτέ η εντολή να τον θέσουμε σε λειτουργία”. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν σε όλους τους σταθμούς διοδίων είναι εγκατεστημένα τα μηχανήματα αυτόματης καταγραφής των οχημάτων και επικοινωνίας με τους πομποδέκτες που θα φέρουν οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου. “Έχουμε αγοράσει και τους πομποδέκτες και είμαστε έτοιμοι να τους μοιράσουμε στους χρήστες”, αναφέρει ο κ. Κουτσούκος.

Πλέον, η λειτουργία του e-pass αναμένεται να ξεκινήσει και στην Εγνατία οδό, εντός του 2020. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του έργου της ψηφιακής ενοποίησης των σταθμών διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Το θέμα της διαλειτουργικότητας των σταθμών διοδίων προωθείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό οι χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, θα μπορούν με τον ίδιο πομποδέκτη, να κινούνται σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και η κατανομή των εισπράξεων από τα διόδια, θα γίνεται αυτομάτως προς τους διαφορετικούς αναδόχους. Παράλληλα, το υπουργείο, προκειμένου να ενθαρρύνει τη χρήση του e-pass σχεδιάζει κάποια πακέτα προσφορών, μέσω των οποίων θα μειώνεται το συνολικό κόστος των διοδίων για τους χρήστες.

Την περίοδο αυτή εξετάζονται οι αναγκαίες προσαρμογές στα λειτουργικά συστήματα τού κάθε αυτοκινητόδρομου ώστε να υπάρξει ενιαίο λογισμικό για τη χρήση ενός και μόνο πομποδέκτη. Προς στιγμήν, στα διόδια της Εγνατίας οδού υπάρχει δυνατότητα χρήσης μαγνητικής κάρτας, της Egnatia card, την οποία φορτώνει ο χρήστης με χρήματα και πληρώνει με αυτήν στα διόδια, χωρίς να συναλλάσσεται με κέρματα ή χαρτονομίσματα, αλλά παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένος να σταματήσει. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο την Egnatia card τη χρησιμοποιούν περί τους 5.000 χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

*Πηγή: voria.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δ’ ΣΣ: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ουλαμών αρμάτων με τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων (φωτο+video)

Νικήτρια ομάδα ο ουλαμός της 211 ΕΜΑ της 21ης ΤΘΤ. Δεύτερος ο ουλαμός των ΗΠΑ. Συμμετείχαν…