Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠτΔ: «Η Ξάνθη, παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας»

ΠτΔ: «Η Ξάνθη, παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας»

0

Θερμή υποδοχή της Κ. Σακελλαροπούλου. “Καλωσήλθες Κατερίνα στην πατρίδα σου…”, της φώναξε συμπολίτης μας

 

ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου: «Η σημερινή μου επίσκεψη στην Ξάνθη, μετά την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, σηματοδοτεί ακριβώς αυτή τη νέα αρχή».

«Η Θράκη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας»

 

«Ήρθα στη Θράκη για να αντλήσω δύναμη από εσάς, όπως έκανα από παιδί. Και η παρουσία σας εδώ, το χαμόγελο, το μεράκι και η αισιοδοξία σας, μου δίνει αυτή τη δύναμη». Μ’ αυτά τα λόγια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαιρέτησε τους Ξανθιώτες ενώπιον των εκπροσώπων τους μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου ανακηρύχθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη Επίτιμη Δημότισσα και της επιδόθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης μας. Νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης σε Επιμνημόσυνη Δέηση που τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα. Με θέρμη, παρά την τήρηση των αποστάσεων, υποδέχτηκαν οι φορείς της Ξάνθης και της περιοχής αλλά και όσος  κόσμος μπόρεσε να παρευρεθεί προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που πραγματοποίησε την πρώτη της επίσημη επίσκεψη μετά την άρση των μέτρων στην Ξάνθη και στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Σταυρούπολη. Την κα Σακελλαροπούλου συνόδευε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου ενώ παρέστησαν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ευφραμίδης, οι βουλευτές κύριοι Τσιλιγγίρης και Μπουρχάν, ο πρύτανης ΔΠΘ κ. Πολυχρονίδης, ο Τοποτηρητής της Μουφτείας Ξάνθης.

“Καλωσήλθες Κατερίνα στην πατρίδα σου…”, της φώναξε συμπολίτης μας

Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης συνοδευομένη από τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Τσέπελη και τον υφυπουργό κ. Καράογλου διέσχισε  την 28η Οκτωβρίου κατευθυνόμενη στο Δημαρχείο της πόλης μας.

Ο κόσμος την χαιρετούσε από μακριά και εκείνη ανταπέδιδε τους χαιρετισμούς με χαμόγελο. Μάλιστα κάποιος της φώναξε: “Καλωσήρθες Κατερίνα στην πατρίδα σου την Σταυρούπολη. Είμαστε συντοπίτες”. Στο Δημαρχείο την υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης κ. Μπούτος με τον αντιδήμαρχο κ. Φανουράκη και στην συνέχεια η ΠτΔ με την συνοδεία της μετέβη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί ο δήμαρχος κ. Τσέπελης της απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και την ανακήρυξε Επίτιμη Δημότισσα της Πόλης ενώπιον περιορισμένου κοινού καθώς τηρήθηκαν τα μέτρα και οι αποστάσεις.

ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου: «Η Θράκη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας»

Στην ομιλία της η κα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην υγειονομική κρίση αλλά και την εθνική κρίση στον Έβρο και την αντιμετώπισή τους υπογραμμίζοντας: «Οφείλω συνολικά να συγχαρώ τους έλληνες πολίτες της Θράκης -χριστιανούς και μουσουλμάνους- τόσο για την στάση τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την ψυχραιμία και νηφαλιότητα που επέδειξαν στην πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας στα σύνορα του Έβρου».

Αναφερόμενη στην πανδημία τόνισε: « Η πανδημία του κορωνοϊού, που αναστάτωσε τις ζωές όλων μας, ανέτρεψε και τα δικά μου σχέδια να είμαι κοντά σας νωρίτερα. Ποτέ ξανά στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία δεν θρηνήσαμε τόσες χιλιάδες θύματα σε περίοδο ειρήνης και έναν τέτοιου μεγέθους περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η χώρα μας, που δεν θα μπορούσε δυστυχώς να αποτελέσει εξαίρεση, βίωσε και αυτή δυσκολίες και ανθρώπινες απώλειες. Συγκριτικά ωστόσο με άλλες χώρες, αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία τον ιό και ανέκοψε την επέλασή του. Αξιοθαύμαστη ωριμότητα και βαθύ αίσθημα ευθύνης επέδειξε και η κοινωνία της Ξάνθης. Η Ξάνθη, η Θράκη γενικότερα, υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια γέφυρα φιλίας, ένας τόπος πολυπολιτισμικός, όπου συμπολίτες μας με διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο. Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα που οι σύγχρονες κοινές προκλήσεις, όπως αυτές των επιδημιών, του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν σύνορα και ηπείρους. Προκλήσεις τόσο μεγάλες, ώστε μόνο με διεθνή συνεργασία σε επιστημονικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μπορούν να αντιμετωπισθούν, όπως ολοκάθαρα φάνηκε στην πανδημία.

Η επόμενη μέρα, αυτής της επανεκκίνησης της οικονομίας και της επανέναρξης της κοινωνικής δραστηριότητας, θα είναι δύσκολη. Σταδιακά ξεπερνάμε την υγειονομική κρίση και το βλέμμα μας στρέφεται στην αντιμετώπιση των ανοικτών πληγών που αφήνει πίσω της η πανδημία. Η τόνωση της οικονομίας με ταυτόχρονη επιφυλακή στην υγεία είναι μια ακόμα δύσκολη πρόκληση, ειδικά για την πατρίδα μας, που μόλις είχε αρχίσει να βγαίνει από το τούνελ μιας δεκαετούς κρίσης.

Η σημερινή μου επίσκεψη στην Ξάνθη, μετά την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, σηματοδοτεί ακριβώς αυτή τη νέα αρχή».

«Σε τούτη την πορεία προς τα εμπρός σημαντικό ρόλο πρέπει και μπορούν να παίξουν οι γυναίκες»

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα θετικά που άφησε η πανδημία όπως και έκανε λόγο για δύο «επαναστάσεις»:  «Η μία είναι η επανάσταση της ψηφιοποίησης. Η κρίση του κορωνοϊού αποτέλεσε για τη χώρα μας ένα εφαλτήριο εκσυγχρονισμού των δημόσιων ψηφιακών υποδομών και διεύρυνσης των χρηστών ψηφιακής τεχνολογίας.

Η δεύτερη «επανάσταση» που συντελείται σήμερα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Πράσινη βιώσιμη Ανάπτυξη, με αίτημα τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η περιβαλλοντική διάσταση θα είναι πλέον κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην οικονομική δραστηριότητα και όσο νωρίτερα προσαρμοστούμε σε αυτή και την ενσωματώσουμε τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουμε.

Όλα αυτά συναρτώνται με εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά με το δραστήριο εκπαιδευτικό δυναμικό τους.

Ενθάρρυνση, χρειάζεται, λοιπόν, πίστη και όραμα. Όλοι έχουν τη θέση τους σ’ αυτήν την προσπάθεια, κανείς δεν περισσεύει. Σε τούτη την πορεία προς τα εμπρός σημαντικό ρόλο πρέπει και μπορούν να παίξουν οι γυναίκες. Η εφευρετικότητα και η εργατικότητά τους, η ευαισθησία και η φαντασία τους θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην παραγωγική αναγέννηση της Θράκης.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη συνιστά και μια ισχυρή θωράκιση της ακριτικής Θράκης απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Κι η Θράκη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές στη Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του 87% – Η Δύση αμφισβητεί το αποτέλεσμα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίζει την πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας με το 87,34% των ψήφω…