Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

0

22,5 και 9,5 δισ.
Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση αφού προβληματίστηκε αρκετά πώς θα λύσει το πρόβλημα της ύφεσης των οικονομιών που δημιουργήθηκε, τελικά κατέληξε.
Αρχικά αποφασίστηκε να διατεθεί ένα ποσό 750 δισ. ευρώ στις χώρες ανάλογα με την ένταση της επιδημίας.
Στη χώρα μας αναλογούν 32 δισ. και από αυτά τα 22,5 θα είναι επιχορήγηση και τα 9,5 δισ. δάνειο με χαμηλό επιτόκιο.
Δεν θα υπεισέλθουμε σε άλλες λεπτομέρειες τεχνικής μορφής. Σημασία έχει ότι επεκράτησε μια ρεαλιστική οικονομική πρόταση που στοχεύει στην στήριξη των οικονομιών των χωρών που επλήγησαν και τα ποσά θα επενδυθούν για την ανάκαμψη αυτών.
Από όλη αυτή την εξέλιξη βέβαια βγαίνει ένα βασικό συμπέρασμα. Ότι η Ε.Ε. θα πρέπει ν’ αποκτήσει ενιαία οικονομική πολιτική.
Γ.Δ.


Χαμηλές προσδοκίες
Και μια και βρισκόμαστε στον χώρο της Οικονομίας, να πούμε δυο πράγματα για την ελληνική πραγματικότητα.
Αρκετοί από μας τους επιχειρηματίες, περίμεναν περισσότερα από τις οικονομικές εξαγγελίες. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι από το πρόγραμμα του Μητσοτάκη, όλοι θα ήθελαν κάτι παραπάνω σε χρήμα, κάτι περισσότερο σε διευκολύνσεις. Και μακάρι να ζούσαμε σε μια χώρα που αντί για 24 δις να μπορούσε να διαθέσει 124. Ωστόσο όλοι έχουμε καταλάβει πλέον ότι λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και προτιμούμε να συζητάμε γι΄ αυτά τα λίγα, τα σίγουρα που μπορούμε να επωφεληθούμε, κι όχι για φιλόδοξα και ουτοπικά σχέδια που μένουν πάντα στα χαρτιά…
Τέλος πάντων, θ’αρκεστούμε ως αρχή σ’αυτά με την ελπίδα πως σιγά- σιγά θα υπάρξουν συμπληρωματικές κινήσεις υπέρ της μεσαίας τάξης και κυρίως των βιοτεχνών, αυτοαπασχολούμενων, εμπόρων και επαγγελματιών.
Πάλι υπομονή θα κάνουμε, πάλι θα ελπίζουμε περιμένοντας κάτι καλύτερο για όλους.
Γ.Δ.


Η χρήση τουαλετών
Απαντάμε σε παρατήρηση συμπολίτη μας πως κάποια καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν επιτρέπουν τη χρήση τουαλέτας στους πελάτες τους.
Επειδή μας φάνηκε παράξενο, ρωτήσαμε σχετικά άτομο που έχει γνώσεις επί του θέματος και μας πληροφόρησε πως όπου συμβαίνει αυτό δεν είναι σωστό και πρόκειται για λάθος και πρέπει να αλλάξει αμέσως.
Μας ενημέρωσε βέβαια πως η χρήση αφορά τους πελάτες μόνον κι όχι πιθανούς περαστικούς. Αυτούς το κατάστημα, μπορεί να μην τους επιτρέψει να κάνουν χρήση τουαλετών.
Γ.Δ.


Για τα ραντεβού στο δημόσιο
Στη φάση της προστασίας από τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση αποφάσισε πως σε κάποιες (αρκετές θα πούμε) υπηρεσίες, πως θα πρέπει να προηγείται τηλεφωνικό ραντεβού.
Ραντεβού για την διεκπεραίωση μιας υπόθεσης που όμως ενώ εκ πρώτης άποψης φαίνεται πως είναι ένα θετικό μέτρο, έχει καταλήξει τελικά ως ταλαιπωρία για τους ενδιαφερόμενους.
Κι αυτό διότι πολλά ραντεβού κλείνονται για ημέρες πολλές, δηλαδή με καθυστέρηση.
Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες που θα επιστρέψουν οι υπάλληλοι στα γραφεία τους, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται πιο γρήγορα.
Γ.Δ.


Τα χρήματα στην πραγματική οικονομία
«Τα χρήματα θα μπουν στην οικονομία», διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Οικονομικών  Θεόδωρος Σκυλακάκης, συμπληρώνοντας ότι με το πολύ σημαντικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, θα κινηθεί η πραγματική οικονομία προκειμένου να δημιουργηθεί έτσι νέος πλούτος.
«Περνώντας τα χρήματα αυτά στην οικονομία μέσα από επενδύσεις, δημιουργούν καινούργιο πλούτο, νέο ΑΕΠ. Εμμέσως, δημιουργούν επίσης και δημοσιονομικό χώρο, καθώς γεννούν ΑΕΠ, άρα φόρους και εισφορές» υπογράμμισε σχετικά.
Λεφτά για την παραγωγική οικονομία λοιπόν, για την αναδιάρθρωσή της και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κι όχι διανομή στείρων επιδομάτων και μερισμάτων είναι το πλάνο της κυβέρνησης, το οποίο θα δούμε να ξεδιπλώνεται το επόμενο διάστημα…


«Ήλθα να αντλήσω δύναμη από εσάς όπως έκανα από παιδί»
Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι φορείς αλλά και ο κόσμος της πόλης μας στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πόλη. «Ήλθα να αντλήσω δύναμη από εσάς όπως έκανα από παιδί», είπε όταν ανακηρύχθηκε επίτιμη Δημότισσα από τον δήμαρχο Ξάνθης. Άφησε τις καλύτερες  εντυπώσεις με την απλότητα, το ειλικρινές χαμόγελό της,  την αξιοπρεπή παρουσία, την μεστότητα των λόγων της.
Άξια εκπρόσωπος του ανώτατου αξιώματος της χώρας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δεν είναι τυχαίο ότι όλος ο πολιτικός κόσμος στήριξε την επιλογή της.


Απαράδεκτος ο αποκλεισμός στα τοπικά μέσα
Όλα πήγαν καλά με την επίσκεψη της ΠτΔ μπροστά από τις κάμερες αλλά όχι και πίσω απ’ αυτές. Όταν οργανώνεται μια επίσκεψη αξιωματούχου πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και για τις θέσεις των δημοσιογράφων των τοπικών μέσων και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός αυτός ο συστηματικός αποκλεισμός. Όπως συνέβη στην επίσκεψη της Προέδρου με κατ’ επίφαση επίκληση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Είναι σαφές ότι η παρουσία του συνεργείου της ΕΡΤ και καλή είναι και χρήσιμη είναι ωστόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν περισσότερο στα τοπικά θέματα και στην τοπική χροιά κάθε επίσκεψης, γι αυτό ο αποκλεισμός αποτελεί ή άγνοια γι αυτή την παράμετρο ή σκοπιμότητα. Κυρίως δε όταν κάποιοι απ’ τα τοπικά μέσα εξασφαλίζουν την είσοδο και κάποια άλλα όχι.
Αυτό πρέπει να σταματήσει.


Πρώτος με διαφορά
Δεν έχει προηγούμενο η τακτική του νέου βουλευτή  Ροδόπης Τάκη Χαρίτου. Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ κατάθεσης ερωτήσεων από οποιονδήποτε άλλον στην Περιφέρειά μας.
Δεν υπάρχει ημέρα που δεν θα δούμε δημοσιευμένη κάποια ερώτησή του προς την κυβέρνηση. Για οποιοδήποτε θέμα, για οποιαδήποτε αιτία.
Μάλιστα, αρκετές φορές με τις ερωτήσεις του εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο εκλέχτηκε, γιατί ζητά να δοθεί λύση σε θέμα που είχε υποσχεθεί να λύσει ο τότε κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ και δεν έλυσε.
Νέος βουλευτής ο κ.Χαρίτος, ορεξάτος και αεικίνητος μέχρι στιγμής, ο χρόνος θα δείξει, αν και θα καταλάβει πως με τις ερωτήσεις τα προβλήματα δεν λύνονται, αλλά απλά δημοσιοποιούνται.
Γ.Δ.


Πανελλήνια προβολή
Η πόλη μας, η αγαπημένη μας Ξάνθη, για άλλη μια φορά θα έχει την ευκαιρία της Πανελλήνιας προβολής εξαιτίας της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Παράλληλα θα προβληθεί και το μεγάλο τέκνο της ο Μάνος Χατζιδάκις. Κι αυτό διότι στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης οικία Μάνου Χατζιδάκι η Πρόεδρος μίλησε προς τους Ξανθιώτες.
Έτσι, όσοι πιθανόν δεν γνώριζαν την καταγωγή του Χατζιδάκι, τώρα θα την μάθουν σίγουρα, όπως και άλλες λεπτομέρειες και στιγμιότυπα από την πόλη και την ορεινή περιοχή.
Ο λαός μας λέει το σοφό «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα».  Με την ευκαιρία της επίσκεψης της Προέδρου στην πόλη μας προβάλλεται πανελληνίως η Ξάνθη.
Γ.Δ.


Πριν 25 χρόνια

????????????????????????????????????

Ακριβώς, πριν από 25 χρόνια, το 1995 οι χριστιανοί κάτοικοι της Ξάνθης, υποδέχονταν ενθουσιωδώς και με πολλές ελπίδες τον νέο τους Μητροπολίτη.
Γεμάτη από κόσμο η πλατεία, ενθουσιασμός και χαμόγελα. Υπήρχε ένα διαφορετικό κλίμα, το αισθανόσουν, υπήρχε μια ελπίδα από την άφιξη του νέου Αρχιερέως που έφερε το ιερατικό του όνομα, Παντελεήμων!
Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κατάφερε να κερδίσει την αγάπη, την εκτίμηση και τις καρδιές των Χριστιανών και όχι μόνο κατοίκων.
Χαίρει αποδοχής απ’ όλους και του αποδίδεται ο προσήκων σεβασμός στο ιερό αξίωμα που φέρει και το οποίο τιμά όπως όλοι οι λαϊκοί δηλώνουν.
Και μια ουσιαστική λεπτομέρεια. Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων κέρδισε τις καρδιές λόγω της απλότητας και της Ανθρωπιάς που τον διακρίνει.
Είναι προφανές πως έναν τέτοιο Αρχιερέα επιθυμούσαν οι ξανθιώτες.
Είθε να συνεχιστεί η θητεία του κατά τον ίδιο τρόπο και να μείνει στην μνήμη όλων ως ένας άξιος και αγαπητός Επίσκοπος που στην ψυχή του είχε πάντα τον Άνθρωπο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …