Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

0

Οικονομολόγοι
Παρακολουθώ και διαβάζω με ιδιαίτερη προσοχή τα άρθρα διάφορων οικονομολόγων. Μεταξύ τους βέβαια και καθηγητές οικονομικών διαφόρων πανεπιστημίων.
Γνώριζα πως η Οικονομική Επιστήμη στηρίζεται σε εκτιμήσεις και πως οι προβλέψεις για τον τομέα της ανάπτυξης είναι παρακινδυνευμένες.
Όμως, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου, εκείνο που συμπέρανα είναι η διχογνωμία.
Ομοφωνία δεν έχει υπάρξει, προσέγγιση κάποιων μεταξύ τους, διαφορές περισσότερο, παρά συμφωνίες.
Συνήθως δε, οι περισσότερες εκτιμήσεις οικονομολόγων διαψεύδονται.
Χαμένος μέσα στις διάφορες απόψεις λοιπόν, κατέφυγα στον Κέυνς.
Γ.Δ.


«Όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζω γνώμη»
Το έγραψε και το είπε ο Τζον Μέυναρντ Κέυνς. Ήταν δε, ο Κέυνς οικονομολόγος, μαθηματικός, καθηγητής, συγγραφέας από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα.
Η περίοδος που εξέφρασε τη θεωρία του αρχές του 20ου αιώνα, χαρακτηρίστηκε ως ο νέος δρόμος του καπιταλισμού.
Από τη θεωρία του μεγάλου Άγγλου διανοητή, ξεχωρίζουμε τη θεώρησή του ότι πρέπει να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις και η οικονομία εν γένει, με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μείωση της ανεργίας.
Δηλαδή, μια ουσιαστική κρατική παρέμβαση. Η οποία ήταν απαραίτητη μετά το μεγάλο οικονομικό κραχ του 1929 για την Αμερική και όλο τον κόσμο.
Σήμερα λοιπόν, λόγω της πανδημίας επιστρέφει ο κεϋνσιανισμός ως νέος δρόμος επίλυσης μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης της θεωρίας αυτής και στροφής στη θεωρία της Αγοράς που επιλύει και ρυθμίζει τα προβλήματα μόνη της.
Γ.Δ.


Καλλιτέχνες και φίλοι της τέχνης!
Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Οργανωμένα, τηρώντας αποστάσεις προφύλαξης, με μάσκες όλοι και με τα πλακάτ στα χέρια.
Πικετοφορία των καλλιτεχνών και φίλων της Τέχνης. Το απόγευμα της Πέμπτης χωρίς φωνές, χωρίς ντουντούκες, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία της πλατείας.
Άνδρες και γυναίκες -που ήταν και οι περισσότερες- διαδήλωσαν μ’ αυτό τον πολιτισμένο τρόπο για την ανάγκη προστασίας του πολιτισμού και των ανθρώπων που τον υπηρετούν.
Εικόνα αποδεκτή, εικόνα πολιτισμού.
Γ.Δ.


Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός
Έχασε την Παρασκευή τη μάχη με τον κορωνοϊό ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος νοσηλευόταν από τα τέλη Μαρτίου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ο πρώην υπουργός είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, αρχικά στο ΝΙΜΙΤΣ και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ.
Ο γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου και πολύ καλός του φίλος νοσηλευόταν 1,5 μήνα προσβεβλημένος από τον κορωνοϊό, ωστόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος ισχυρίστηκε, μιλώντας στην εκπομπή OPEN Ελλάδα ότι είχε νικήσει τον κορωνοϊό, αλλά κατέληξε λόγω της παραμονής του για πολλές μέρες στην Εντατική.


 «Το τηλέφωνο του Δημότη»
Πώς πήγε, ρωτούν οι πολίτες, η λειτουργία του συστήματος τηλεφωνικής επικοινωνίας;
Το γνωστό τηλέφωνο του δημότη 15333 απέδωσε, το χρησιμοποιούν οι δημότες για να γνωστοποιούν παρατηρήσεις, να κάνουν επισημάνσεις και εν γένει να καταθέτουν κάποιες δημοτικές ελλείψεις που δεν εμπίπτουν στην άμεση αντίληψη των υπηρεσιών του δήμου;
Για λόγους ενημέρωσης ας δώσει η αρμόδια υπηρεσία τα στοιχεία από τη λειτουργία του 15333, το περιεχόμενο των τηλεφωνικών επικοινωνιών και όποια άλλα στοιχεία έχουν συλλεχθεί. Για να φανεί αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους δημότες και ποια είναι τα βασικά προβλήματα που τους απασχολούν και άρα τα επισημαίνουν.
Γ.Δ.


Γκέρα
Διάβασα το σχετικό δημοσίευμα του Θανάση Μουσόπουλου για το τελευταίο έργο της ξανθιώτισσας Ελένης Εφραιμίδου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας.
Σήμερα, τολμώ να γράψω ένα μικρό κείμενο για το αριστούργημα αυτό της Εφραιμίδου- Δημητριάδου που, δεν το κρύβω, με εντυπωσίασε, με ξάφνιασε ευχάριστα. Απόλαυσα το λόγο, το περιεχόμενο.
Διάβασα τα διηγήματα έχοντας μία εσωτερική ικανοποίηση.
Για τη γλώσσα, για το λυρισμό, για τις εικόνες, για τα γεγονότα, Λέξεις, ήχοι, διηγήσεις, όμορφα δοσμένα όλα, κερδίζουν αμέσως τον αναγνώστη.
Και κάτι ακόμη, που ήταν μία επιπλέον αιτία να γνωρίσω το ταλέντο της Ελένης Εφραιμίδου. Που τη γνώριζα, χρόνια τώρα, ως ποιήτρια.
Ξαφνιάστηκα ως εκ τούτου ευχάριστα με τα διηγήματα ΓΚΕΡΑ, με τον πεζό λόγο που θαύμασα και απόλαυσα με μεγάλη ικανοποίηση.
Συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο ΓΚΕΡΑ της Ελένης Εφραιμίδου-Δημητριάδου που διατίθεται στα βιβλιοπωλεία. Πρόκειται για μια πνευματική απόλαυση.
Γ.Δ.


Ψεκασμοί χρειάζονται
Δεν κομίζουμε κάτι νέο, απλά οφείλουμε να επισημάνουμε μία λεπτομέρεια ιδιαίτερα σοβαρή και αρκούντος ενοχλητική.
Για τα κουνούπια ο λόγος και την άμεση ανάγκη να ξεκινήσει το πρόγραμμα των ψεκασμών.
Μάλιστα, η παρουσία των κουνουπιών είναι ιδιαίτερα αισθητή στην παραλιακή ζώνη του νομού, όπου η κυριαρχία τους είναι απόλυτη και ιδιαίτερα ενοχλητική.
Γ.Δ.


Τηλεφώνημα για τον Καμπόσο
Ομολογώ πως δε το περίμενα και ξαφνιάστηκα. Περισσότερο το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος για το σχόλιο της στήλης που αφορούσε το δήμαρχο Άργους Καμπόσο.
Ο πρωινός συνομιλητής ενδιαφέρθηκε να μάθει πού στην ευχή, με ποια στοιχείο ο ανιστόρητος αυτός δήμαρχος ισχυρίζεται ότι ο Μεγαλέξανδρος γεννήθηκε στο Άργος!
Με τέτοιες απόψεις και θεωρίες που δεν στηρίζονται σε κανένα ιστορικό στοιχεία, αυτού του είδους ανεγκέφαλοι δίνουν επιχειρήματα σε διάφορους άλλους που θέλουν να εμφανιστούν ως απόγονοι του Μεγαλέξανδρου.
-Αλήθεια, πόσο χαζοβιόλης μπορεί να είναι κάποιος για να λέει τέτοια πράγματα!
Γ.Δ.


Μόνο αλήθειες;
Να το πούμε με απλά λόγια αυτό που θέλει η κοινωνία, ο λαός. Τι θέλει λοιπόν, τόσο πολύ ο λαός; Τις αλήθειες θ’ απαντήσει αμέσως ένας φιλαλήθης πολίτης. Μάλιστα. Με όσους κι αν μιλήσεις μ’ ένα άτυπο γκάλοπ, όλοι μα όλοι την ίδια απάντηση θα δώσουν.
Καταπληκτικό έτσι; Βεβαίως. Όμως υπάρχει μια άλλη άποψη. Μια διαμετρικά αντίθετη. Η οποία δε θ’ ακουστεί στη δημοσκόπηση, δε θα την πει κανείς διότι την κρύβει. Κρύβει πως, ναι μεν καλή η αλήθεια, αλλά, να, για τους άλλους, όχι για μας. Εμείς καλά είμαστε βολεμένοι με τα ψέματα.
Πιστεύουμε τα μεγάλα ψέματα γιατί πάνε πακέτο με το συμφέρον μας, το κέρδος μας, την τακτοποίησή μας, το διορισμό, το ρουσφέτι για το αυθαίρετο.
Καλές οι αλήθειες, αλλά να βρε αδελφέ δεν είμαστε και άγιοι. Εξάλλου, οι περισσότεροι ψέματα λένε, μαμουνιές κάνουν, με το ψέμα τη βολεύουν μια χαρά.
-Συμπέρασμα; Αδύνατον. Βγάλτε εσείς το δικό σας…
Γ.Δ.


Το είπε ο Τολστόι
Απόφθεγμα του Τολστόι που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο σχολικής αίθουσας της Ελβετίας: «Δεν ήξερα τίποτα πριν μάθω ελληνικά: χωρίς τη γνώση των ελληνικών, δεν υπάρχει μόρφωση».
Κάποιοι ενδεχομένως να μιλήσουν για υπερβολή. Η πραγματικότητα όμως, είναι ακριβώς αυτή. Η γνώση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί όχημα για την γνωριμία και την κατάκτηση της πραγματικής γνώσης. Φιλοσοφία, μαθηματικά, γεωμετρία, ιστορία, θέατρο, τέχνες, αρχιτεκτονική, μυθολογία, στηρίζονται, έχουν τις πηγές τους στα κείμενα των Ελλήνων, τη γλώσσα την ελληνική, μέσω της οποίας, οι λαοί προσέγγισαν την ελληνική γνώση και δημιούργησαν, συμπληρώνοντας και αναπτύσσοντας το αρχικό ελληνικό οικοδόμημα.
Δε σας το κρύβω: Είναι φορές που η ελληνική καταγωγή με κάνει υπερήφανο, κι άλλες που με γεμίζει πίκρα και απογοήτευση.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Τα σκουπίδια Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι περισσότεροι δήμοι της χώρας πως έχουν πρό…