Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πέντε και φέτος οι γαλάζιες σημαίες στο νομό Ξάνθης

Πέντε και φέτος οι γαλάζιες σημαίες στο νομό Ξάνθης

0

24 στην ΠΑΜΘ. Δεν βραβεύτηκαν οι περσινές Αγ. Ιωάννης Λουκάς Θάσου, Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 2 και Περιγιαλίου, αλλά συμπεριλαμβάνεται φέτος η παραλία Ορφανίου Καβάλας

 Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οι γαλάζιες σημαίες στην ΠΑΜΘ

Συνολικά, οι γαλάζιες σημαίες στην ΠΑΜΘ για το καλοκαίρι του 2020 είναι 24 δηλαδή δύο λιγότερες σε σχέση με πέρυσι που ήταν 26. Αυτό συνέβη γιατί δεν βραβευτηκαν φέτος με γαλάζια σημαία οι παραλίες Θάσου, Αγ. Ιωάννης Λουκάς-Thasos Grand Resort, Καβάλας Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 2 και Περιγιαλίου, αλλά έλαβε γαλάζια σημαία η παραλία Ορφανίου, επίσης στην Καβάλα.

Η Ξάνθη διατηρεί πέντε γαλάζιες σημαίες, όπως και πέρυσι σε Εράσμιο, Μάγγανα, Πόρτο Μόλο Αβδήρων, Μάνδρα και Μυρωδάτο.

Αναλυτικά οι γαλάζιες σημαίες ανά νομό στην ΠΑΜΘ

Π.Ε. ΕΒΡΟY [2]

Δήμος Αλεξανδρούπολης

-Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης

-Κυανή Ακτή

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ [5]

Δήμος Μαρωνείας-Σαπών

-Πλατανίτης/Filosxenia Ismaros Hotel

Δήμος Κομοτηνής

-Αρωγή

-Μέση

-Φανάρι/Camping

-Φανάρι/Ιουλία

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ [5]

Δήμος Τοπείρου

-Εράσμιο

-Μάγγανα

Δήμος Αβδήρων

-Άβδηρα/Πόρτο Μόλο

-Μάνδρα

-Μυρωδάτο

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ [9]

Δήμος Νέστου

-Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1

Δήμος Καβάλας

-Τόσκα/Tosca Beach

-Μπάτης

Δήμος Παγγαίου

-Αμμόλοφοι

-Νέα Ηρακλείτσα

-Νέα Πέραμος

-Οφρύνιο/Τούζλα

-Σαρακήνα

-Ορφάνι

Π.Ε. ΘΑΣΟΥ [3]

Δήμος Θάσου

-Μακρύαμμος

-Πευκάρι 2/Alexandra Beach

-Πρίνος Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 69 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Πόρτο Λάγος για την ασφάλιση σκαφών

Τα ελάχιστα όρια κάλυψης ανά αναλαμβανόμενο κίνδυνο από 1/6   Το Λιμεναρχείο Πόρτο Λά…