Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ “Οικογενειακοί Ιατροί στην πρώτη γραμμή – Πρώτοι μέσα, τελευταίοι έξω”

“Οικογενειακοί Ιατροί στην πρώτη γραμμή – Πρώτοι μέσα, τελευταίοι έξω”

0

Το μήνυμα των οικογενειακών γιατρών της Ξάνθης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της ειδικότητάς τους

Αναδεικνύουν τον ρόλο του για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 

Το ρόλο του οικογενειακού γιατρού και τη σημασία του στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας επισημαίνουν στο μήνυμά τους για την Παγκόσμια Ημέρα της ειδικότητάς τους σήμερα, 19 Μαΐου, οι οικογενειακοί γιατροί της Ξάνθης.

Στο κείμενό τους που υπογράφουν για το ΔΣ η πρόεδρος Βαλεντίνα Δισλιάν και ο Γραμματέας Ανδρέας Μπελτσίδης αναφέρουν: «η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού (World Family Doctor Day-WFDD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης τονίζοντας το ρόλο και τη συνεισφορά των Οικογενειακών Ιατρών στα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία αναγνώρισης του κεντρικού ρόλου της ειδικότητας της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής  στην παροχή εξατομικευμένης, ολιστικής και συνεχούς φροντίδας υγείας στο σύνολο των ασθενών-ατόμων.. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να γιορτάσουμε  την πρόοδο, που έχει σημειώσει η Γενική/Οικογενειακή Ιατρική παγκόσμια, και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η σημαντική συμβολή των Ελλήνων Οικογενειακών Ιατρών στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και όχι μόνο Φροντίδας Υγείας.

Το φετινό μήνυμα για την ημέρα αυτή είναι: “Οικογενειακοί Ιατροί στην πρώτη γραμμή – Πρώτοι μέσα, τελευταίοι έξω” και θέλει να τονίσει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Οικογενειακοί Ιατροί στη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοïού (SARS-CoV-2).  Από την αρχή της πανδημίας, οι Γενικοί/Οικογενειακοί Ιατροί με υψηλό αίσθημα ευθύνης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα “αόρατη απειλή”. Ο Οικογενειακός ιατρός, ως ιατρός πρώτης επαφής του ατόμου με το σύστημα υγείας και έχοντας αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τον πληθυσμό ευθύνης του, κλήθηκε από την αρχή της πανδημίας και σε όλα τα στάδια αυτής-στάδιο ανάσχεσης της νόσου, στάδιο μετριασμού της διασποράς, στάδιο καταστολής και αποκατάστασης, στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα- να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο λειτουργώντας αποτελεσματικά ως ανάχωμα για τα νοσοκομεία. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης άσκησαν το καθήκον τους σε διάφορες θέσεις του συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου, COVID-19 Κέντρα Υγείας, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείων, ΤΟΜΥ, ιδιωτικά ιατρεία και κατ’ οίκον επισκέψεις) βαδίζοντας σε αχαρτογράφητα νερά, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών με ταυτόχρονη εστίαση στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Ο σημαντικός ρόλος των Οικογενειακών ιατρών, δημόσιων και ιδιωτικών δομών, καθώς και των λοιπών επαγγελματιών υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ενισχύεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση των μέτρων του Υπουργείου Υγείας για την ενδυνάμωση του ρόλου της ΠΦΥ στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στα μέτρα περιλαμβάνονται: η έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση πιθανών κρουσμάτων κορωνοïού με ήπια συμπτωματολογία ( που είναι και η πλειοψηφία των περιστατικών της νόσου COVID-19) εξωνοσοκομειακά, παραπομπή στα νοσοκομεία μόνο των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, αντιμετώπιση έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, που δεν έχουν συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού, παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα, επικοινωνία με τους ασθενείς, που είναι σε απομόνωση στο σπίτι και κυρίως με όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, παρέχοντας συμβουλευτική, καθοδήγηση και υποστήριξη αυτών και των οικογενειών τους είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, ενθάρρυνση ασθενών ευάλωτων κυρίως ομάδων για ενεργοποίηση της αύλης συνταγογράφησης για αποφυγή του συγχρωτισμού στα ιατρεία καθώς και επισκέψεις κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ όσο και από γιατρούς των δημόσιων δομών ΠΦΥ

Οι Οικογενειακοί Ιατροί διαχρονικά λειτουργούν σαν κόμβος στη διαχείριση της υγείας των ατόμων-ασθενών παρέχοντας υπηρεσίες εξατομικευμένης πρόληψης, αγωγής και προαγωγής υγείας, ενδυνάμωσης των ασθενών και εκπαίδευσή τους σε τεχνικές αυτοφροντίδας και αυτοδιαχείρισης των νοσημάτων τους, διάγνωσης και αντιμετώπισης εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών, διαχείρισης χρονίων νοσημάτων- σε συνεργασία συχνά με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων- αποκατάστασης, αποθεραπείας, φροντίδας τελικού σταδίου και κατ΄ οίκον νοσηλεία εξασφαλίζοντας συνέχεια στη φροντίδα. H συνέχεια στη φροντίδα σχετίζεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση, καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών, λελογισμένη χρήση διαγνωστικών ελέγχων, περιορισμό μη απαραίτητων νοσηλειών και σπανιότερη χρήση τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Συστήματα υγείας βασισμένα στον Οικογενειακό Ιατρό πετυχαίνουν καλύτερους δείκτες υγείας, ποιοτική φροντίδα και σε χαμηλότερο κόστος.

Η παρούσα υγειονομική κρίση ανέδειξε την αναγκαιότητα επαναπροσανατολισμού στις βασικές αρχές της ΠΦΥ “τώρα περισσότερο από ποτέ “, το σημαντικό ρόλο της ΠΦΥ στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, τη σημασία διασύνδεσής της με τη Δημόσια Υγεία και την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών Ν. Ξάνθης, επ΄ ευκαιρία της 11ης επετείου καθιέρωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογενειακού Ιατρού, εύχεται σε όλους τους συναδέλφους, δημόσιων και ιδιωτικών δομών, υγεία, ευημερία, προσωπική και επαγγελματική επιτυχία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…