Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μια καραντΙΝΑ να τη χαίρεσαι!

Μια καραντΙΝΑ να τη χαίρεσαι!

0

45 χειροποίητες κούκλες που με τις ιστορίες τους συνθέτουν το ημερολόγιο καραντίνας του δημοσιογράφου Θανάση Τσολάκη, βοηθούν τα «Παιδικά Χωριά SOS»

Η πρωτοβουλία για καλό σκοπό στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης χωρίς αποκλεισμούς και κάλεσμα για προσωπική ευθύνη στήριξης και συμμετοχής χωρίς εξαιρέσεις

Όλες οι καραντίνας δεν είναι ίδιες. Ο καθένας μας στο διάστημα των ημερών του εγκλεισμού, βρέθηκε πολύ περισσότερο με τον εαυτό του. Για κάποιους αυτό λειτούργησε απειλητικά και για άλλους ευεργετικά. Ένας από αυτούς που έκαναν τον περιορισμό δημιουργικότητα ήταν ο Θανάσης Τσολάκης, δημοσιογράφος της εφημερίδας Χρόνος Κομοτηνής και του reportal.gr, ο οποίος επέλεξε με παρέα την αγάπη για τη λαϊκή τέχνη, το χιούμορ, τη σάτιρα και αναμφίβολα το δημοσιογραφικό αισθητήριο, να πλέξει ένα ημερολόγιο καραντίνας, μέσα από χειροποίητες κούκλες από νήμα και σύρμα, κάθε μια από τις οποίες είχε τη δική της ιστορία να αφηγηθεί.

Κάθε μία από αυτές τις κούκλες αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις μέρες που «μέναμε μέσα» αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου οπότε και επιβλήθηκε για πρώτη φορά το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας το οποίο έληξε τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Σε αυτές, προστίθενται άλλες επτά κούκλες για την πρώτη βδομάδα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, αυτής της αναγνωριστικής περιόδου επαναφοράς στην κανονικότητα, που νοηματοδείται από το σλόγκαν «μένουμε ασφαλείς».

Οι κούκλες της καραντΙΝΑς βοηθούν το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης: Πώς να τις αποκτήσετε

Το project θα παρέμενε μία επιτυχημένη απόπειρα δημιουργικής απασχόλησης, αν ο Θανάσης Τσολάκης δεν επέλεγε μέσα από τις 45 κούκλες και τις ιστορίες του, να ξεκινήσει μία καμπάνια στήριξης των «Παιδικών Χωριών SOS» της Αλεξανδρούπολης, διαθέτοντας προς πώληση τα δημιουργήματά του για καλό σκοπό.

Ο ίδιος ήρθε σε επικοινωνία με τον φορέα που υποστηρίζει ασυνόδευτα παιδιά και οικονομικά αδύναμες οικογένειες και η πρότασή του έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Έτσι, λοιπόν, θα διατεθούν 45 κούκλες και η ελάχιστη καταβολή για την απόκτηση καθεμιάς ορίζεται στα 15 ευρώ. Ο δωρητής μπορεί ασφαλώς να καταθέσει και μεγαλύτερο ποσό εφόσον το επιθυμεί.

Για να αποκτήσει κανείς μία κούκλα: 1) μπαίνει στη σελίδα «ΚαραντΙΝΑ» στο facebook και επιλέγει όποια κούκλα επιθυμεί, 2) εκδηλώνει την επιθυμία του με ιδιωτικό μήνυμα στη σελίδα και του αποστέλλεται το IBAN στο οποίο πρέπει να γίνει η κατάθεση εντός 24 ωρών (το οποίο έχει υποδειχθεί από το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης), 3) στέλνει φωτογραφία ή print screen το καταθετήριο (με αλλοιωμένα τα προσωπικά δεδομένα) και η κούκλα κατοχυρώνεται στο όνομά του.

Η καραντΙΝΑ υποδέχεται το καλοκαίρι με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης

Οι κούκλες της ΚαραντΙΝΑς πριν παραδοθούν στους τελικούς αποδέκτες τους θα εκτεθούν για μια και μοναδική φορά στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα θα σημάνουν την έναρξη της σεζόν στο θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο» που διαχειρίζεται η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης.

Η έκθεση φυσικά θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας κατά του Covid-19 και η ημερομηνία της θα αποφασιστεί από την Κινηματογραφική Λέσχη, η οποία θα κηρύξει και την έναρξη της καλοκαιρινής «κινηματογραφικής» χρονιάς (υπολογίζεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου).

Οι κούκλες και οι ιστορίες τους ζωντανεύουν όσα ζήσαμε στον εγκλεισμό

Έτσι, λοιπόν, ο άνεργος γιατρός Κλαύδιος που ήρθε εθελοντής στα Πομακοχώρια, η εθνικίστρια Νίτσα και η ελληνική της σημαία, η Ζεϊνεπ Κάρα Αδίνογλου από την Τουρκία που λούστηκε με 28 μπουκάλια κολόνια λιμόν για να γλιτώσει από τον κορωνοϊό, η Μένη που ξεπατώνεται στο σούπερ μάρκετ και φοβάται μήπως μεταφέρει τον ιό στην κορούλα της, ο νεαρός Τένης ο ντελιβεράς που αναγκάστηκε να δουλεύει 12 ώρες τη μέρα, η κυρία Αδαμαντία Δελακοβιντία που νοσταλγεί το κομμωτήριο, η 19χρονη Μαρία-Λουίζα που αγόρασε καινούριες φόρμες όχι για να κόβει βόλτες, αλλά να κρυφοκοιτάει τον Αλέξη, η Ρηνιώ που δεν αντέχει άλλο τον άντρα της όλη μέρα μέσα στο σπίτι και θέλει να στείλει γράμμα στον Χαρδαλιά, ο κερκυραίος κύριος Ονούφριος που λυπάται επειδή φέτος δεν πέταξαν στάμνες, η Νόνικα (από το Παγώνα)που δεν επισκέφθηκε το βαφτιστήρι της, η Τζέσικα η ιερόδουλη, που διαβάζει ότι «οι βιζιτούδες φταίνε που δήθεν “μοιράζουν” κορωνοϊό λες και τα κορίτσα κάνουν σεξ αμοναχές τους», η Ισαβέλα που λατρεύει τις θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού και άλλοι πολλοί διηγούνται όσα έφερε η καραντίνα, με χιούμορ, με σάτιρα, με αιχμές και με προβληματισμό για όσα γέννησαν στην κοινωνία και την ψυχοσύνθεσή μας οι μέρες του εγκλεισμού.

Θ. Τσολάκης: «Όσα ζήσαμε ας γίνουν μια ευκαιρία να μην εθελοτυφλούμε, να γίνουμε λίγο πιο ειλικρινείς»

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Τσολάκης παρουσιάζει την καλή και την κακή πλευρά της κοινωνίας μας, με χιούμορ και σάτιρα, για να δείξει ότι το μόνο «όπλο» και η ευκαιρία μας τη δύσκολη περίοδο που ξεκινά, είναι η αλληλεγγύη

Μιλώντας μαζί μας ο Θανάσης Τσολάκης, μας εξήγησε πώς οι κούκλες της καραντΙΝΑς ξεκίνησαν για πλάκα και εξελίχθηκαν σε μία προσωπική κοινωνική παρέμβαση. «Λόγω των περιοριστικών μέτρων και του χρόνου που έφερε το ‘μένουμε σπίτι’, επειδή πάντα με ενδιέφερε η λαϊκή τέχνη και ο λαϊκός πολιτισμός, με τη σάτιρα που επίσης αγαπάω πολύ και αναμφίβολα με τη δημοσιογραφική διαστροφή που με διακατέχει, σκέφτηκα ότι και σε αυτή τη συγκυρία, όταν καταφέρνουμε και γελάμε, είναι μεγάλη υπόθεση», ανέφερε, προσθέτοντας, «ακόμη και η άρση της περιόδου του εγκλεισμού είναι δύσκολη. Φέρνει μεγάλες ανακατατάξεις, μειώθηκαν τα μεροκάματα, χάνονται δουλειές, που για να τα αντιμετωπίσουμε πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη. Κι επειδή το λίγο λίγο γίνεται πολύ, κι επειδή καλές και οι μεγάλες χορηγίες που δόθηκαν στον τομέα της Υγείας, αλλά χρειάζεται ο καθένας να εκφράσει τη συμμετοχή του, για μένα ήταν σαφές ότι αυτό είναι πλέον η ατομική ευθύνη του καθενός. Ο Θανάσης Τσολάκης μας εξήγησε ότι αποφάσισε να προσφέρει στα «Παιδικά Χωριά SOS», με αυτό τον τρόπο, διαπιστώνοντας μέσα από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ ότι υπάρχει ανάγκη, καθώς λόγω οικονομικής στενότητας, διάθεσης και αντικειμενικών λόγων, οι προσφορές μειώθηκαν την περίοδο της πανδημίας. «Για μένα είναι σημαντικό να φανεί ότι αυτές οι δομές δεν έχουν μαγικό ραβδί, αλλά βασίζονται στη διάθεση των δομών», τόνισε.

Ως προς τη συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης και την συμμετοχή της καραντΙΝΑς στα εγκαίνια της λειτουργίας της θερινής περιόδου του «Φλοίσβου», ο ίδιος επεσήμανε ότι, με τον τρόπο αυτό συμμετέχει στο μήνυμα ότι και η τέχνη είναι πολύ σημαντική, ειδικά φέτος το καλοκαίρι που ο θερινός κινηματογράφος θα είναι το μόνο δημόσιο θέαμα, πιθανότατα.

Με βάση της εξέλιξη και την τύχη που τελικά θα έχουν οι κούκλες της καραντΙΝΑς, ο Θανάσης Τσολάκης σημείωσε ότι ασφαλώς νιώθει μία ικανοποίηση, αφού δεν περίμενε ότι θα βρει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Στη συνομιλία μας, ο ίδιος καταλήγει λέγοντας: «στη συγκυρία που βιώνουμε ο καθένας μας έχει την ευθύνη του. Είναι ευκαιρία τώρα να το δούμε αυτό. Ας είμαστε λίγο πιο ειλικρινείς μετά από αυτό που ζήσαμε. Η αλληλεγγύη είναι η ύψιστη πολιτική πράξη και μέσα από τις κούκλες θέλω να δείξω ότι, όταν το κράτος δεν προστατεύει, ασφαλώς φταίει το κράτος, αλλά φταίει και ο πολίτης που δεν διεκδικεί. Ας αναρωτηθούμε πόσοι απαιτήσαμε να αποκτήσουν περισσότερη πρόσβαση σε περισσότερα αγαθά οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι ιερόδουλοι… Το 2020 δεν μπορούμε να βάζουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί. Ας κάνουμε αυτό που ζήσαμε μια ευκαιρία να μην εθελοτυφλούμε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…