Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Καλό Μπαϊράμ στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Καλό Μπαϊράμ στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

0

Αρχίζει σήμερα η τριήμερη γιορτή – Χωρίς μαζικές προσευχές και δίχως μουσαφίρηδες από την Τουρκία ο φετινός εορτασμός

Γλυκά προσφέρονται στο Σεκέρ Μπαϊράμ σε φίλους και γείτονες, χριστιανούς και μουσουλμάνους

 

Μετά από 30 μέρες Ραμαζανιού με νηστεία και προσευχή, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες από σήμερα, Κυριακή 24 Μαΐου και για τρεις μέρες γιορτάζουν το Σεκέρ Μπαϊράμ, μία από τις δύο μεγάλες θρησκευτικές τους εορτές. Είναι τρεις μέρες χαράς, αγάπης και καλοσύνης που ακολουθούν μια μακρά περίοδο εξαγνισμού και συγχώρεσης, που αποτελεί και το θρησκευτικό νόημα του Ραμαζανιού.

 

Τηρούν τα έθιμα οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης

Όχι μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μουσουλμάνοι αλλά και νέα παιδιά σε χωριά και στην πόλη της Ξάνθης τηρούν τα έθιμα. Είναι πολλοί αυτοί που νήστεψαν αυστηρά για 30 μέρες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Παρότι είναι μια δύσκολη παράδοση για όσους εργάζονται, είναι ένα πατροπαράδοτο θρησκευτικό έθιμο που τηρούν με ευλάβεια.

 

Γιορτή εν μέσω πανδημίας

Παρόλα αυτά φέτος η εορτή είναι διαφορετική καθότι ισχύουν οι απαγορεύσεις και ο αυτοπεριορισμός και για το λόγο αυτό δεν τελούνται και μαζικές προσευχές στα τζαμιά.

Επίσης, οικογένειες και συγγενείς που συχνά επισκέπτονται την περιοχή από την Τουρκία φέτος δε θα μπορέσουν να έρθουν λόγω των απαγορεύσεων.

 

Επισκέψεις με ευχές και γλυκά

Από σήμερα, λοιπόν, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν εργάζονται και περνούν την μέρα τους κάνοντας επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. Ανταλλάσσουν ευχές όπως: «Μπαϊράμ μουμπαρέ ολσούν» και Μπαιραμνούς κουτλού ολσούν» που έχει την έννοια του «Χρόνια Πολλά». Σύμφωνα με το έθιμο, οι νεότεροι φιλούν το χέρι των ηλικιωμένων σε ένδειξη τιμής και σεβασμού και προσφέρουν γλυκά που έχουν φτιάξει ή αγοράσει. Σιροπιαστά ανατολίτικα γλυκά ως συνήθως, μπακλαβάς, σαραγλί, κανταΐφι ή ρεβανί. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε και το Μπαϊράμ ονομάστηκε Σεκέρ που σημαίνει «γλυκό».

 

Γλυκά προσφέρουν οι μουσουλμάνοι και στους χριστιανούς φίλους τους

Γλυκά όμως οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν προσφέρουν μόνο στους φίλους και τους συγγενείς τους, αλλά και στους γείτονες και φίλους χριστιανούς, όπως κι αυτοί με την σειρά τους κάνουν την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων. Μια παλιά συνήθεια, που έχει πάρει χαρακτήρα εθίμου και δείχνει τι σημαίνει στην πράξη αυτό που ακούγεται κατά κόρον για την περιοχή μας: πρότυπο αρμονικής συμβίωσης και συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Είναι αυτές οι απλές καθημερινές πράξεις που το καταδεικνύουν και το ενισχύουν.

Το «Ε» με την σειρά του εύχεται χρόνια πολλά με υγεία, χαρά, ευτυχία και προκοπή σε όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…