Διαμαρτυρίες για καθυστέρηση εφαρμογής της ΠΝΠ από την Αποκεντρωμένη που προβλέπει τις διαδικασίες έλευσης εργατών γης
Αποκεντρωμένη: Τέθηκε σε εφαρμογή η ΠΝΠ- Μπορούν οι αγρότες να υποβάλλουν αιτήσεις με courier ή με e – mail – Διπλό μοριακό τεστ στους εργάτες
Τέθηκε από χθες 11 Μαΐου σε εφαρμογή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ορίζει τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για την έλευση αλλοδαπών εργατών από τρίτες χώρες (κυρίως Αλβανία) που απασχολούνται ως εργάτες γης στις εγχώριες καλλιέργειες. Ρυθμίζεται έτσι ένα ζήτημα που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους αγρότες όπως για παράδειγμα στους καλλιεργητές σπαραγγιών που λόγω έλλειψης εργατικών χεριών είδαν την παραγωγή του να σαπίζει καθώς η συλλογή τους συνέπεσε με την αρχή της πανδημίας και όταν όλες οι χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους. Ένα πρόβλημα που ανέδειξε σε ρεπορτάζ του το «Ε» για τους σπαραγγοκαλλιεργητές της Ξάνθης.
Διαμαρτυρίες για καθυστέρηση εφαρμογής της ΠΝΠ από τους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης
Κι αν για τα σπαράγγια έχει περάσει η σαιζόν, για τα καπνά μόλις αρχίζει και οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης «καίγονται» για εργατικό προσωπικό καθώς αρχίζει η περίοδος της φύτευσης των μικρών φυτών από τα φυτώρια του καπνού στα χωράφια, ενώ ακολουθούν άλλες εργασίες που χρειάζονται εργατικά χέρια. Μπρος στον κίνδυνο λοιπόν να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν καθόσον η παραγωγή τους είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τον καιρό και τις συνθήκες που επικρατούν και έχοντας το παράδειγμα των δενδροκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας που ξεκίνησαν πρώτοι τις διαμαρτυρίες πιέζοντας την ηγεσία του υπουργείου να δώσει λύση, οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης πληροφορήθηκαν …πριν από τις αρμόδιες αρχές της Ξάνθης την δημοσίευση του ΦΕΚ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 1/5/2020: «Απευθυνθήκαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μας είπαν ότι δεν ήξεραν για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ ξέρουμε ότι έχει δημοσιευτεί από το 1/5/2020. Εμείς καιγόμαστε για εργάτες κι ενώ αλλού εφαρμόζεται η ρύθμιση εδώ ακόμη δεν την ξέρουν. Ζητήσαμε και την συνδρομή του αντιπεριφερειάρχη για να επισπευστούν οι διαδικασίες αλλά δεν την είχαμε… Αυτό είναι το ελληνικό δημόσιο και αυτοί που μας διοικούν!», τονίζει με εμφανή αγανάκτηση ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλης Πασχαλίδης.
Την αδυναμία έλευσης εργατών από την Αλβανία βεβαιώνει και ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης: «Έχω επικοινωνήσει με γνωστούς μου από την Αλβανία. Έχουν πρόβλημα και από εκεί και δεν μπορούν να έλθουν. Προς το παρόν όποιοι χρειάζονται εργάτες παίρνουν από τον νομό αλλά δεν επαρκούν. Πρέπει να ρυθμιστεί σύντομα το ζήτημα αυτό γιατί θα κοστίσει στην αγροτική παραγωγή του νομού μας».
Αποκεντρωμένη: Τέθηκε σε εφαρμογή η ΠΝΠ- Μπορούν οι αγρότες να υποβάλλουν αιτήσεις με courier ή με e – mail
Όπως μας εξήγησε ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης στην Ξάνθη κ. Λιτροσυγκούνης ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση γιατί το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 1/5/2020 που ήταν αργία καθώς και Σαββατοκύριακο και σε κάθε περίπτωση μεσολαβούν κάποιες ενδοϋπηρεσιακές διαδικασίες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή: «Ήδη έχουμε ενημερώσει τους αγρότες ότι μπορούν υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται με κούριερ ή με e – mail και όχι αυτοπροσώπως. Η υπηρεσία μας δουλεύει με προσωπικό ασφαλείας και δεν είναι ανοιχτή στο κοινό. Δεν υπάρχει καθυστέρηση όπως ισχυρίζονται κάποιοι παρά τις ειδικές συνθήκες. Άλλωστε μέχρι τις 15 Μαΐου τα σύνορα είναι κλειστά», υποστηρίζει ο κ. Λιτροσυγκούνης.
Τι προβλέπει η ΠΝΠ
Με βάση την ΠΝΠ εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, μπορεί να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.
Η αίτηση, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία και η ιθαγένεια του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, αποστέλλεται είτε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνοδεύεται από:
α) Παράβολο και αποδεικτικό καταβολής του, ύψους 100 ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται,
β) Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι:
βα) θα απασχολήσει τον συγκεκριμένο πολίτη τρίτης χώρας για περίοδο απασχόλησης 20 τουλάχιστον ημερών από την ημερομηνία εισόδου στην ελληνική επικράτεια,
ββ) θα καταβάλει το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών,
βγ) θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες,
βδ) θα εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύναψη σύμβασης εργασίας, την οποία, λόγω έκτακτων αναγκών, αδυνατεί να συνάψει εγκαίρως για την αντιμετώπιση των αναγκών της εκμετάλλευσής του,
βε) θα παρέχει επαρκές κατάλυμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
γ) Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής.
Επίσης προβλέπεται πως οι υπηρεσίες μιας στάσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, εκδίδουν εντός 2 εργάσιμων ημερών, συγκεντρωτική κατάσταση των αιτούντων και την αποστέλλουν προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα των συγκεκριμένων πολιτών.
Διπλό μοριακό τεστ στους εργάτες
Τέλος να σημειώσουμε ότι προβλέπεται όσοι εργάτες θα εισέρχονται στην χώρα θα υπόκειται σε διαγνωστικό μοριακό τεστ ενώ θα συγκεντρώνονται σε χώρους που θα υποδεικνύονται από τις αρχές όπως Κέντρα Υγείας ή συνεταιρισμούς εφόσον τηρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές, Τα αποτελέσματα του τεστ θα βγαίνουν εντός λίγων ωρών και το τεστ θα επαναλαμβάνεται . Όσοι είναι «καθαροί» από κορωνοϊό θα μεταβαίνουν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στα καταλύματα που τους διατίθενται όπου και θα παραμένουν σε καραντίνα για 7 ημέρες.