Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κ. Μητσοτάκης: Σχέδιο- γέφυρα 24 δισ. για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα

Κ. Μητσοτάκης: Σχέδιο- γέφυρα 24 δισ. για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα

0

Τρεις οι πυλώνες για τη μετάβαση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο χθεσινό του διάγγελμα: Στήριξη εργασίας,- Μείωση φόρων -Τόνωση επιχειρηματικότητας

Ένα συνεκτικό, όπως είπε πακέτο μέτρων για την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα. Το σύνολο των μέτρων για τη στήριξη και επανεκκίνηση της οικονομίας από την αρχή της κρίσης θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ.

«Μέχρι σήμερα, πετύχαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία και περιορίσαμε τις απώλειες. Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και το καταφέραμε όλοι μαζί» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα, προσθέτοντας: «Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο. Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης».

Σημείωσε πως ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την ελληνική οικονομία, αλλά «μοιάζουν όμως, ήδη, τόσο μακρινοί. Οφείλουμε, λοιπόν, να ξαναπιάσουμε το νήμα της προόδου, ώστε από χώρα-παράδειγμα στην άμυνα κατά του ιού, ν’ αναδειχθούμε και σε κράτος-πρότυπο για την επιστροφή στην ευημερία».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα μετάβασης από την «αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο», ανεβάζει το ύψος των παρεμβάσεων του Κράτους στα 24 δισ. «Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας», όπως είπε. Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά. Με άλλα λόγια, και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι, όμως, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι κλειδί του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση, που αποτελεί την σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Το σχέδιο εξειδικεύτηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…