Ιδέες και σκέψεις για την αξιοποίηση της Παρανέστιας περιοχής και της ορεινής της ζώνης που βρίσκεται στο Β.Δ. τμήμα του Νόμου Ξάνθης
Δεν είμαι ο μόνος που πιστεύω ότι αυτή η περιοχή είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδος. Είναι μια περιοχή που από την μυθολογία ακόμη την πρόσεξαν οι θεοί. Ο Ωκεανός και η Τηθύς καθώς γράφει ο Αθανάσιος Τσακνάκης στη μυθολογία της Ξάνθης, έστειλαν στην περιοχή τον Νέστο και την Ξάνθη, τα παιδιά τους, να φροντίσουν, να την προσέξουν, να την αναπτύξουν. Από τότε η Θράκη ήταν η μεγαλύτερη χώρα της Γης μετά την Ινδία, όπως γράφει ο Ησίοδος, πλούσια, πολυάνθρωπη και κοιτίδα του πολιτισμού. Ακολούθησε την μοίρα της Ελλάδος, γνώρισε κατακτήσεις επί κατακτήσεων και σήμερα μετέχει στην πανελλαδική προσπάθεια της Ελλάδας για ανάπτυξη. Είναι μια δύσκολη περιοχή αλλά προικισμένη και μένει το ερώτημα στον καθένα που ασχολείται μ’ αυτήν αν δεν μπορεί να αναπτυχθεί η Θράκη και ειδικά αυτό το κομμάτι για το οποίο μιλάμε, ποιο άλλο μέρος μπορεί να αναπτυχθεί; Πιστεύω ότι χωρίς όνειρο, χωρίς σκέψη δεν γίνεται τίποτα και ότι η περιοχή αυτή του Νέστου, το παλιό ΣΟΥΓΙΑΪΛΕΣΙ μπορεί να αναπτυχθεί.
- Η περιοχή Σταυρούπολης μετά από την εγκατάλειψη της από τον πληθυσμό της, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση πολυτεμαχισμού των αρχικών αγροτικών κλήρων και σε μια ερημοποίηση και δασοποίηση της αγροτικής της γης. Κάθε ένας που επιθυμεί να καλλιεργήσει αυτή τη γη, εμποδίζεται από τα πολύ μικρά αγροτεμάχια που πρέπει να ενώσει και από την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών που θα τον βοηθήσουν. Και αν ακόμα κάποιος ήθελε να αγοράσει κτήματα ήταν αδύνατον γιατί έχει να κάνει με πάρα πολλούς κληρονόμους που κατέχουν μέχρι και ελάχιστα μέτρα αγροτικής γης. Η μόνη περίπτωση να ενοποιηθούν και αξιοποιηθούν φαντάζομαι θα ήταν η δημιουργία μερικών ή και ενός ακόμη Παραγωγικού Καλλιεργητικού Συνεταιρισμού στον οποίο θα παραχωρηθεί η χρήση της αγροτικής γης και σαν ενιαία έκταση και αφού γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής, δρόμοι, ισοπεδώσεις, και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο θα καλλιεργηθεί ενιαία. Θα μπορούσε αφού εκμεταλλευτούνε προγράμματα σαν και αυτά των αναδασμών και άλλα να διαμορφώσουνε κατάλληλα την αγροτική γη. Εν συνεχεία θα μπορούσε να εγκατασταθούν αμπελώνες, δενδρώδεις καλλιέργειες με καρυδιές, κερασιές, βυσσινιές, δαμασκηνιές, φουντουκιές και ότι άλλο κριθεί σκόπιμο.
Η ύπαρξη του Νέστου με την δημιουργία κάποιων δεξαμενών σε υψηλότερα κατάλληλα μέρη θα μπορούσε να καταστήσει αρδεύσιμα όλα αυτά τα κτήματα. Εάν μάλιστα μπορέσει να αρδευτεί από την λίμνη του Θησαυρού και λόγου υψομέτρου, η υδραυλική πίεση θα ξεπεράσει τους έξι βαθμούς χωρίς τη χρήση ενέργειας, θα αρδεύεται όλη αυτή η περιοχή όπως τον Βόρειο Έβρο που αρδεύεται από το φράγμα του Άρδα με ότι αυτό συνεπάγεται. Την εγκατάσταση και την καλλιέργεια θα αναλάβει ο Κεντρικός Συνεταιρισμός και θα μετατρέψει κατά τη γνώμη μου το έρημο αυτό πεδίο σε ένα παράδεισο. Μετά την γενική διαμόρφωση της περιοχής θα οριστούν ζώνες κτηνοτροφίας για ανάπτυξή της, π.χ. με αίγες, πρόβατα, βοοειδή κλπ
- Αξιοποίηση της μεγάλης συγκέντρωσης των αδρανών υλικών που επί χιλιάδες χρόνια έχει μεταφέρει ο Νέστος στην περιοχή και που εκτείνεται από το Παρανέστι έως τους Τοξότες σε συνδυασμό με την ύπαρξη της Σιδηροδρομικής Γραμμής, μπορεί να αξιοποιήσει με μια ήπια σχετικώς εκμετάλλευση και την δημιουργία μιας Βιομηχανίας προκατασκευασμένων πολυκατοικιών, μονοκατοικιών από μπετό, ΝΤΟΚ για την κατασκευή λιμένων, αδρανών υλικών, δρόμων και επιχώσεων και ότι άλλο ήθελε προκύψει. Παράλληλα θα προκύψει ένα μεγάλο ποσοστό ανακτηθείσης αγροτικής γης (χώματος) με το οποίο θα βελτιωθούν κάποιες άγονες εκτάσεις της περιοχής.
Προχθές είδαμε η Κίνα μέσα σε ένα μήνα κατασκεύασε δύο Νοσοκομεία των χιλίων πεντακοσίων κλινών. Όλοι απορήσαμε. Πίσω τους όμως βρισκόταν κάποια εργοστάσια προκατασκευής οικοδομικών στοιχείων. Οι Κινέζοι απλώς σε ένα μήνα μόνο τα συναρμολόγησαν. Τα προϊόντα της παραπάνω Βιομηχανίας, το τρένο θα τα μεταφέρει σε όλο τον κόσμο. Εάν κανείς παρατηρήσει τη μεγάλη απόθεση αδρανών υλικών, εκατομμύρια εκατομμυρίων κυβικών, θα νομίσει ότι κατασκευάστηκε η Σιδηροδρομική Γραμμή και αλλεπάλληλους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Νεοχώρι, Σταυρούπολη, Κομνηνά, Κρομνικό, Τοξότες, μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτεί εύκολα την Σιδηροδρομική μεταφορά αυτού του όγκου. Σήμερα δε που συζητείται η κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας μέσω Καβάλας και θα συνδέσει το καινούργιο της λιμάνι με τους Τοξότες, είναι η ευκαιρία να κατασκευαστεί ένα μεγάλο λιμάνι στην Καβάλα, το Φίλιππος Β΄, βασιζόμενος στη συγκυρία της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής και του αποθέματος αυτού του Νέστου. Αν περισσέψει υλικό μπορεί να μεγιστοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μια και έχει σιδηροδρομική σύνδεση. Είμαι σίγουρος η μεγιστοποίηση των λιμανιών αυτών θα συμβάλλει στη στρατηγική μεγιστοποίηση της χώρας και της περιοχής.
Στο τέλος στη θέση των μπάζων θα προκύψει μια πανέμορφη καταγάλανη λίμνη που θα ανανεώνει συνεχώς το νερό της ο Νέστος και θα προσφέρει μια νέα ευκαιρία στην περιοχή για κάθε είδους τουριστική και άλλη ανάπτυξη. Στις ακτές της με κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να διαμορφωθούν απέραντα γήπεδα ΓΚΟΛΦ και γήπεδα αθλητισμού , πάρα πολλά «ΛΕ ΣΑΛΕ» που θα ομορφύνουν και που θα αναπτύξουν την περιοχή αφάνταστα.
Εκτός αυτών μπορεί να έχουμε δημιουργία Ηλεκτρικής Ενέργειας από την ροή του ποταμού. Η δε λίμνη θα συμβάλει στην απόκτηση τεράστιων ποσοτήτων γλυκού νερού που θα προικίσει την περιοχή. Θα τολμούσα να ονομάσω την λίμνη αυτή ΝΕΣΤΙΑΔΑμια και έτσι ονόμαζαν τις πάμπολλες νύφες του Νέστου Νεστιάδες. Φυσικά δεν είμαι Θεός όπως ο Ωκεανός να χαρίσω στους γάμους της κόρης του Ξάνθης και του Κόσυνθου την Βιστονίδα λίμνη, ίσως όμως να συμβάλλω θνητός ον να προικιστεί η Σταυρούπολη με μια Νεστιάδα λίμνη.
- Η δημιουργία και η ενθάρρυνση του εναλλακτικού τουρισμού. Υπάρχουν μονοπάτια στην περιοχή αναγνωρισμένα διεθνώς για τους περιπατητές και τους ορειβάτες. Υπήρξαν παλαιότερα εκδηλώσεις ποδηλατοδρομιών. Υπάρχει παράδοση στο ΡΑΦΤΙΝΓΚ. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη. Τα παρθένα δάση της Ροδόπης. Το δασικό χωριό. Υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, Κάστρο Καλύβας, Ρωμαϊκός Τάφος Κομνηνών και άλλα σημεία που καλύτερα γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι. Θα μπορούσε να ενισχυθούν οι κατασκηνώσεις στην περιοχή και γενικότερα ο εναλλακτικός τουρισμός.
- Ηλιακά πάνελ. Επειδή η περιοχή έχει άγονα πετρώδη και σχετικά υψηλά κομμάτια γης σ’ αυτά εδώ θα μπορούσε να γίνουν αρκετά Φωτοβολταϊκά Πάρκα μια και η αρχή Ενέργειας έχει υιοθετήσει τους Συνεταιρισμούς σαν δικαιούχους. Προχθές μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη πρότειναν τη δημιουργία Συνεταιρισμών Ενέργειας. Ίσως έτσι αξιοποιήσουμε αγροτική άγονη γη.
- Το 1971 ο Γεώργιος Ράλλης ευπατρίδης πολιτικός της Δεξιάς και αργότερα αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας να απαντήσει στην ενορχηστρόμενη επίθεση των Συνταγματαρχών κατά των Ελλήνων πολιτικών τους οποίους κατηγορούσαν ως φαυλοκράτες και την πολιτική ως φαυλοκρατία, έγραψε ένα βιβλίο το οποίο ακόμα έχω στην βιβλιοθήκη μου με τον τίτλο Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, στο οποίο απαντούσε με επιχειρήματα ποια αλήθεια ήταν η πραγματικότητα. Εγώ νεαρός τότε πτυχιούχος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, είχα ανοίξει ένα λογιστικό γραφείο σ΄ ένα παλιό κτίριο στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, εκεί που είναι σήμερα το ΑΣΤΡΟ ΣΕΝΤΕΡ, δίπλα στο δικηγορικό γραφείο του νεαρού τότε αείμνηστου δικηγόρου Ευάγγελου Κουρτίδη
Ο Ράλλης είχε δώσει αυτό το βιβλίο σε αρκετούς πολιτικούς και η γραμμή ήταν, μιας και το βιβλίο δεν μπορούσε να πωληθεί, να προωθηθεί συνωμοτικά σε όσους περισσότερους δημοκρατικούς φίλους μπορούσε. Η οδηγία ήταν ότι το βιβλίο θα δινόταν σε έμπιστους φίλους και αφού το διάβαζε ο καθένας θα το επέστρεφε και θα δινόταν σε άλλον να το διαβάσει. Ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μπαλτατζής αφού παρέλαβε και διάβασε το βιβλίο το έστειλε σε μένα και στον Βαγγέλη Κουρτίδη για τα περαιτέρω. Ανάλαβα εγώ την ευθύνη της διάδοσης του βιβλίου γιατί ακόμα ήμουν ελεύθερος και δεν είχα οικογενειακές υποχρεώσεις. Το που κατάληξε η ιστορία ελπίζω να την διηγηθώ στο μέλλον. Πριν λίγο καιρό τακτοποιώντας την βιβλιοθήκη μου, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Γεωργίου Ράλλη το οποίο μου έμεινε και κατέχω ακόμα. Παράλληλα όμως μιμούμενος το εγχείρημα του μιας και ασχολήθηκα με τους Συνεταιρισμούς και υπήρξα καθηγητής στη Σχολή του Συνεταιριστικού Κινήματος στη Θεσσαλονίκη θα ασχοληθώ αν μου το επιτρέψει ο Θεός να συγγράψω ένα βιβλίο με τον τίτλο Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ. Κάποιος πρέπει να τους υπερασπισθεί και δυστυχώς μείναμε πολύ λίγοι. Πρέπει κάποτε ο κόσμος να μάθει ποιος φταίει, ο φονιάς ή ο σκοτωμένος. Σκοτωμένος είναι οι Συνεταιρισμοί. Για την ώρα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί συγκροτήθηκαν και ρυθμιζόταν από το νόμο 602 του 1915 ο οποίος ετροποποιήθει αμέσως και εμμέσως δια πολυαρίθμων μεταγενέστερων νόμων. Ο νόμος 602/1915 όταν δημοσιεύτηκε υπήρξε ο πιο προοδευτικός νόμος που είχε δημοσιευτεί ποτέ παγκοσμίως για τους Συνεταιρισμούς. Μετά τις χίλιες πεντακόσιες περίπου τροποποιήσεις του, αν δεν με απατά η μνήμη μου, που καμία δεν τροποποίησε προς το καλύτερο τον αρχικό νόμο, είχε αυτά τα αποτελέσματα για τους Συνεταιρισμούς τα οποία γνωρίζουμε.
Η τελευταία πρόταση για την ανάπτυξη της Ορεινής περιοχής της Σταυρούπολης όπως έχω δημοσιεύσει σε παλαιότερο δημοσίευμα μου, είναι η ίδρυση μιας Τριτοβάθμιας Πανεπιστημιακής Συνεταιριστικής Σχολής στη Σταυρούπολη. Δεν νομίζω ότι άλλο σημείο της Ελλάδος, άλλωστε πουθενά αλλού δεν υπάρχει Συνεταιριστική Σχολή, δικαιούται αυτή τη σχολή όσο η Σταυρούπολη.
Κατ’ αρχάς η περιοχή έχει άμεσης ανάγκης από ένεση νεότητας. Εάν αυτό δεν γίνει σήμερα σε καμιά δεκαριά χρόνια ότι εδώ υπήρξαν χωριά και κοινωνία θα το βεβαιώνουν μονάχα τα νεκροταφεία της περιοχής. Η περιοχή διαθέτει ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι χωριά όπως το Καριόφυτο, το Ιωνικό, η Δρυμιά και άλλα, προτείνονταν στην εποχή της φυματίωσης στους ασθενείς να τα κατοικούν. Η σιδηροδρομική γραμμή εξακολουθεί να είναι μια προίκα για την περιοχή και ένα ατού για την ανάπτυξή της. Σε παλαιότερες εποχές δεν υπήρχαν δρόμοι, εξυπηρετούσε αποκλειστικά την περιοχή που είχε χιλιάδες κόσμου και αφάνταστο μεταφορικό φορτίο. Σήμερα με την ηλεκτροκίνηση και με την ενίσχυση σε φορτία και ταχύτητα των σιδηροδρομικών δικτύων εάν το σιδηροδρομικό δίκτυο από την Δράμα ως την Αλεξανδρούπολη οργανωθεί, θα συμβάλει και από μόνος του στην ανάπτυξη όλης αυτής της περιοχής. Εκτός από αυτό η δημιουργία ενός Συνεταιρισμού παραγωγικού που θα καλλιεργήσει και θα οργανώσει όλη την περιοχή θα είναι μια καθημερινότητα για τους φοιτητές της Σχολής.
Άλλωστε γενικά ο νομός Ξάνθης υπήρξε η ΜΕΚΚΑ των Συνεταιρισμών και θα επαναλάβω ο αείμνηστος Αλεξ. Μπαλτατζής ο πατέρας των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων και σκαπανέας του κινήματος κατάγεται από την περιοχή, το ίδιο και ο πατέρας των Καταναλωτικών Συνεταιρισμών Κων/νος Χουρμουζιάδης. Από την πείρα μου, η έλλειψη ειδικών συνεταιριστικών στελεχών είναι ένας από τους λόγους που οι Συνεταιρισμοί καταστράφηκαν. Την εποχή της λειτουργίας της Σχολής στη Θεσσαλονίκη ήταν τέτοια η απορροφητικότητα των αποφοίτων από Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Εταιρίες που δεν ήταν σε θέση η σχολή να μορφώσει όσους χρειάζονταν. Όταν μάλιστα αντιλήφθηκε η Αγροτική Τράπεζα την χρησιμότητα των αποφοίτων της σχολής, σιγά σιγά και μεθοδικά τους πήρε όλους σχεδόν από τις οργανώσεις και τους έκανε υπαλλήλους της. Εκτιμώ ότι τα συνεταιριστικά στελέχη που θα αποφοιτήσουν από τη Σχολή, όχι μόνο θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των Οικονομικών Κοινωνικών Οργανώσεων, που όπως φαίνεται μετά την κρίση του Κορωνοϊού θα τις θυμηθούμε, θα να ξαναθυμηθούμε τους Συνεταιρισμούς και τον Συνεργατισμό και το σύνθημα των Συνεταιρισμών «Όλοι για έναν και ένας για όλους». Εκεί που όμως η Συνεταιριστική αυτή Σχολή θα της ζητηθεί να συμβάλλει είναι η ανάγκη Μεταπτυχιακών Φοιτητών γιατί ήδη οι υπάρχουσες δραστηριότητες δεν διαθέτουν τέτοιες ειδικότητες και τέτοια στελέχη. Πιστεύω μάλιστα αν υπάρξει τμήμα μεταπτυχιακό Αγγλόφωνης διδασκαλίας, Βαλκάνιοι φοιτητές, Αφρικανοί ως και από τη Μέση Ανατολή όπου οι οικονομίες τους συγκροτούνται ακουμπώντας κυρίως στην Κοινωνική Οικονομία, θα δημιουργήσουν ένα Μεταπτυχιακό τσουνάμι. Πιστεύω ότι αρμοδιότεροι από εμένα είναι πλέον οι επαΐοντες Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, πιθανώς Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος κλπ.
Εμείς σαν Σταυρουπολίτες, σαν Συνεταιριστές, σαν Ξανθιώτες, οφείλουμε να ζητήσουμε την δημιουργία αυτής της Σχολής και ο καθένας μας να προσπαθήσει να σκεφτεί και να προτείνει κάθε ιδέα για την αναγέννηση της περιοχής μας. Η περιοχή της Σταυρούπολης της Κοιλάδας του Νέστου, δικαιούται και το αξίζει να αναγεννηθεί. Όλοι εμείς αξίζει να την βοηθήσουμε.
Ευχαριστώ για την Φιλοξενία
Νικόλαος Λ. Τσούργιαννης