Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η μεγαλύτερη σημαία στην Ελλάδα κυμάτισε στην Αλεξανδρούπολη για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης

Η μεγαλύτερη σημαία στην Ελλάδα κυμάτισε στην Αλεξανδρούπολη για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης

0

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων

 Την πρώτη επίσημη εμφάνισή της στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έκανε η θρακιώτικη φορεσιά για την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό

Πιο μοναχικός και πιο λιτός από κάθε άλλη φορά ήταν φέτος ο εορτασμός ενός αιώνα (Πέμπτη τότε, Πέμπτη και τώρα) από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως περιγράφει η εφημερίδα «Γνώμη», παρά το γεγονός ότι την κυβέρνηση εκπροσώπησαν δύο Υπουργοί (Θεοδωρικάκος και Καράογλου), η απουσία πολιτών από τις εκδηλώσεις ήταν αισθητή, όσο φυσικά και επιβεβλημένη, ενώ δεν υλοποιήθηκαν ούτε τα σχέδια της δημοτικής αρχής για πραγματοποίηση της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης επί της παραλιακής οδού.

Λιτά αλλά με συγκίνηση εορτάστηκε η επέτειος των 100 χρόνων ελευθερίας στην Αλεξανδρούπολη (φωτο: εφημερίδα Γνώμη)

Παρ’ όλα αυτά, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, από το πρωί της Πέμπτης με την ανάρτηση της μεγαλύτερης σημαίας της Ελλάδας στο λιμάνι, ακολούθως στη δοξολογία που έγινε στο προαύλιο της Μητρόπολης και τέλος στην κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του Φάρου, το κλίμα ήταν συγκρατημένα εορταστικό, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία περίσσευαν, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές συγκίνησης.

Εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου πραγματοποιήθηκαν με μέτρα προστασίας και την Κομοτηνή, όπου μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από την πόλη για να τιμήσουν τα 100 χρόνια ελευθερίας. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε και η επιμνημόσυνη δέηση καθώς και η κατάθεση στεφάνων.

Η θρακιώτικη φορεσιά για πρώτη φορά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Η πρώτη εμφάνιση της θρακιώτικης φορεσιάς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτο Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)

Την πρώτη επίσημη εμφάνισή της στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έκανε την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό, η θρακιώτικη φορεσιά.

Η επίσημη παρουσίαση για την ένταξη της παραδοσιακής αντρικής ενδυμασίας της Θράκης στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς πραγματοποιήθηκε στην εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς και με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης έλαβε χώρα η πρώτη επίσημη αλλαγή φρουράς με τη θρακιώτικη φορεσιά, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, στην Αθήνα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, στο μήνυμά της ανέφερε: 14 Μαΐου 1920 – 14 Μαΐου 2020. 100 Χρόνια Ελεύθερη Θράκη. Χρόνια Πολλά Θράκη – Χρόνια Πολλά στους απανταχού Θρακιώτες. Σήμερα θα βρισκόμασταν μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για την πρώτη επίσημη παρουσίαση της Θρακιώτικης ενδυμασίας από τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, τιμώντας έτσι στο ελάχιστο τους αγώνες και τη συνεισφορά των Θρακών στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας. Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η κυβέρνηση, απέτρεψε μία μεγάλου βεληνεκούς διοργάνωση, χωρίς την παρουσία κόσμου αλλά και την κατάθεση στεφάνου από τις αρχές του τόπου μας».

Πέντε εκ. ευρώ στους δήμους της ΑΜΘ από το ΥΠΕΣ

Στην προγραμματισμένη σύσκεψη στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαθέσει έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους της ΑΜΘ συνολικού ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη δόση από μία συνολική χρηματοδότηση, και εφόσον χρειαστούν κάποιοι δήμοι επιπλέον κονδύλια, αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και κατόπιν αιτήματος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, η Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τα έργα υποδομής, πολλά από τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…