Περιμένουν το σήμα για να ανοίξουν (ίσως) από την 1η Ιουνίου
Απορούν γιατί δεν εντάχθηκαν στο άνοιγμα των κέντρων αισθητικής αφού τηρούν μέτρα προστασίας και καθαριότητας. Πολλές οι ακυρώσεις της άνοιξης
Το μέλλον με ανασφάλεια και απογοήτευση βλέπουν και οι χώροι τατουάζ και piercing, που παραμένουν στους ΚΑΔ που συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή τουλάχιστον έως τις 31 Μαΐου.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που λαμβάνουν αναμένεται να σηκώσουν ρολά από την 1η Ιουνίου, ωστόσο ειδικά για όσους σχεδιάζουν tattoo η «καλή περίοδος» έχει χαθεί. Όπως εξηγεί επαγγελματίας της Ξάνθης, παραδοσιακά η κίνηση ξεκινάει μετά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται εντός της άνοιξης. Το καλοκαίρι το ενδιαφέρον είναι πιο υποτονικό, αφού το νέο τατουάζ πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο και την ακτινοβολία.
Έτσι, στην πραγματικότητα οι επαγγελματίες επανέρχονται στην αγορά με πολύ πιο περιορισμένες προοπτικές τη στιγμή μάλιστα, που, όπως στο σύνολο των επαγγελματιών η επιδοματική υποστήριξη που εισπράττουν, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων για τους 2,5 μήνες που έμειναν κλειστά. Πολλά ραντεβού ακυρώθηκαν λόγω της αναστολής λειτουργίας στο πλαίσιο της προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού και πλέον είναι δύσκολο κανείς να εκτιμήσει ή να σχεδιάσει το ενδιαφέρον των πελατών.
Άλλωστε, το tattoo ή το piercing αποτελούν μια προσωπική επιλογή που δε συνοδεύεται από ανάγκη, αλλά από επιθυμία και προτίμηση και άρα δεν εντάσσεται στις πρώτες προτεραιότητες. Συνοδεύεται ωστόσο από καλή ψυχολογία για την οποία η εμπειρία της πανδημίας και ο εγκλεισμός δε βοηθούν.
Πάντως, οι επαγγελματίες του χώρου εκφράζουν απορία για το γεγονός ότι δεν εντάχθηκαν στο ίδιο καθεστώς και δεν άνοιξαν μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. «Εμείς τηρούμε όλο το 8ωρο μέτρα προστασίας, χρησιμοποιούμε αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, ούτως ή άλλως. Δουλεύουμε εδώ και χρόνια με μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης που δεν εφαρμόζουν ούτε καν τα κέντρα αισθητικής. Επιπλέον, σε μας ο καθένας εισέρχεται μόνος, δουλεύουμε με ραντεβού και δεν υπάρχει αναμονή περισσότερων μέσα στο κατάστημα», σημειώνει ο τοπικός επαγγελματίας, εκφράζοντας την απορία του αν οι tattoo artists (ή αλλιώς δερματοστίκτες) και όσοι ασχολούνται με το τρύπημα δέρματος στο σώμα (κοινώς piercing) εντάχθηκαν στους επικίνδυνους κλάδους (μαζί με υπηρεσίες κυλικείων, catering, ιερόδουλων) μόνο με βάση υγειονομικά κριτήρια ή αν συντρέχουν και λόγοι προκατάληψης.