Σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Ξάνθη – Σ’ ένα μήνα νέα σύσκεψη ειδικά για την προστασία του περιαστικού – Τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο «Ιόλαος»
Δεν θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις στην Δριμιά και στα Άβδηρα, λόγω κορωνοϊού
Δεν φτάνουν 15.000 ευρώ για τον καθαρισμό 620 χιλιομέτρων δασικού δικτύου, είπε ο Δασάρχης Ξάνθης
Στο τρίπτυχο: Ενημέρωση, φύλαξη, ετοιμότητα, δίνει έμφαση ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική προστασία του περιαστικού άλσους της Ξάνθης που μαζί με την Π. Πόλη και το Σαμακώβ αποτελούν την «αχίλλεια πτέρνα» για το δήμο Ξάνθης. Αυτό ειπώθηκε μεταξύ άλλων στην σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις 11 το πρωί της Τετάρτης 13 Μαΐου, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Νίκου Ευφραμίδη.
Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των φορέων που αποτελούν το Συντονιστικό, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Στάθη Βαφειάδη, τον αντίστοιχο προϊστάμενο στην Περιφέρεια κ. Χουβαρντά, τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Δαδούδη και ο τοπικός κ. Κοσμίδης, τον εκπρόσωπο της αστυνομίας κ. Ρίζο, του Λιμεναρχείου κ. Κυλίτση, τον δασάρχη κ. Μήλιο, τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη Σοφρώνιο, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Μεταφορώνκ. Γαλανόπουλο, τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Ξάνθης κ. Ζερενίδη, τους αντίστοιχους αντιδημάρχους από τους δήμους Αβδήρων , κ. Σταυρακάρα, Τοπείρου κ. Λαμπίδης, και Μύκης, κ. Σαλή, την προϊσταμένη Τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης κα Λάμπρου, την εκπρόσωπο του νοσοκομείου κα Παπαδοπούλου, του ΟΣΕ, κα Αντωνιάδου, της ΕΤΒΑ κ. Κωτούλας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων κας Χατζηπροκοπίου, του ΔΕΔΔΗΕ κ. Λαβράνο, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κ. Καλογιαννάκη.
Ενεργοποίηση των Εθελοντών για τη φύλαξη του περιαστικού και ενημέρωση των πολιτών ζητά η Πυροσβεστική
Μεγάλο κομμάτι στην αντιπυρική προστασία ιδιαιτέρως του πιο ευάλωτου σημείου στο νομό που είναι το περιαστικό της Ξάνθης δίνει η Πυρσοβεσιτκή στην ενημέρωση των πολιτών αλλά και στην φύλαξη με την συνδρομή των εθελοντών από την Ομάδα Διάσωσης και άλλων εθελοντικών Οργανώσεων. Για το λόγο αυτό τόσο ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Δαδούδης που διετέλεσε προηγούμενος διοικητής της Ξάνθη και ο νέος κ. Κοσμίδης που ήταν διοικητής στην Θεσσαλονίκη και κατέθεσε την εμπειρία του από την προστασία του Σεϊχ Σου ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα διανείμουν φυλλάδιο και ζήτησαν την συνδρομή των Εθελοντικών Ομάδων στην διανομή του αλλά και να αναλάβουν περισσότερο δράση στην φύλαξη με κλιμάκια σε σημεία που θα υποδείξει η υπηρεσία. Όπως αναφέρθηκε τον επόμενο μήνα θα γίνει νέα σύσκεψη ιδιαιτέρως για την αντιπυρική προστασία του περιαστικού.
Επίσης ζητήθηκε από την Πυροσβεστική η επικαιροποίηση της καταγραφής των χωματουργικών μηχανημάτων που έχουν οι δήμοι ενώ αναφέρθηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζει το δασικό οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση ρίχνοντας το γάντι στο Δασαρχείο Ξάνθης
Δεν φτάνουν τα λεφτά για τον καθαρισμό των δασικού δικτύου είπε ο Δασάρχης
Το γάντι σήκωσε ο δασάρχης που ανέφερε πως τα 15.000 ευρώ που πήρε ο το Δασαρχείο από την κατανομή του κρατικού προϋπολογισμού δεν επαρκούν για να γίνει ο καθαρισμός ενός δασικού οδικού δικτύου 620 χιλιομέτρων. Απηύθυνε μάλιστα αίτημα προς τον αντιπεριφερειάρχη να συνδράμει η περιφέρεια. Ο κ. Ευφραμίδης όμως του απάντησε ότι τώρα που το ζητάει είναι αργά και το Δασαρχείο ότι ζήτησε το πήρε από την περιφέρεια.
Δεν θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις στην Δριμιά και στα Άβδηρα
Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σοφρώνιο η Μητρόπολη δεν προτίθεται φέτος να λειτουργήσει την κατασκήνωση στη Δριμιά λόγω κορωνοϊού. Το ίδιο ανέφερε ο κ. Ευφραιμίδης για τις κατασκηνώσεις Αβδήρων επικαλούμενος άτυπη πληροφόρησή του. Οι αντιδήμαρχοι των δήμων απαρίθμησαν τις παρεμβάσεις τους. Ειδικότερα ο κ. Ζερενίδης ανέφερε πως έχουν γίνει παρεμβάσεις και στις δύο ζώνες: Περιαστικό και Π. Πόλη – Σαμακώβ. Ο κ. Σταυρακάρας ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμό των αλσυλλίων του Αη Γιάννη Αβδήρων και του Πόρτο Λάγος, ενώ συνεχίζεται καθημερινά ο καθαρισμός των πρανών με 2 μηχανήματα του δήμου. Είπε ακόμη ότι ο δήμος Αβδήρων διαθέτει 3 εκσκαφείς, 1 φορτηγό, 2 γκρέιντερ, 2 υδροφόρες και 2 τζιπ. Ο αντιδήμαρχος Τοπείρου ανέφερε πως παρά την έλλειψη προσωπικού συνεργεία καθαριότητας καθημερινά κάνουν καθαρισμό και πως ο δήμος διαθέτει ένα DCB, 1 υδροφόρα και 2 γκρέιντερ. 3 DCB, 1 γκρέιντερ και 1 υδοροφόρα διαθέτει και ο δήμος Μύκης και όπως είπε ο κ. Σαλή γίνονται συνεχείς καθαρισμοί σε χαράδρες και ρέματα και αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ λόγω του κορωνοϊού έχουν γίνει προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για την καθαριότητας που θα ενσωματωθεί στην υπηρεσία.
Δεν έχει νερό στο φρούριο της Καλύβας – Προσωπική δέσμευση Καμαρίδη να επιληφθεί η ΔΕΥΑΞ
Η κα Χατζηπροκοπίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης ανέφερε πως φέτος δεν είχαν χρηματοδότηση για να αναθέσουν σε εργολαβία εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης όπως γίνεται κάθε χρόνο, γι αυτό αυτός γίνεται από το μόνιμο προσωπικό. Είπε ακόμη ότι ζήτησαν ένα τρακτέρ από το δήμο Αβδήρων για τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου και η απάντηση ήταν ότι δεν έχουν χειριστή. Ο κ. Σταυρακάρας δικαιολογήθηκε πως έχει βγει προκήρυξη για έκτακτη πρόσληψη χειριστή και την άλλη εβδομάδα θα διατεθεί. Είπε επίσης πως εδώ και πολύ καιρό το φρούριο της Καλύβας στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης δεν έχει ύδρευση. Επ’ αυτού κλήθηκε και ήρθε στην σύσκεψη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Καμαρίδης ο οποίος και αρχικά νόμισε ότι η κα Χατζηπροκοπίου μιλούσε για το φρούριο της Ξανθίππης στην Ξάνθη Όταν λύθηκε η παρεξήγησε δεσμεύτηκε να επιλύσει το θέμα με την υδροδότηση στο φρούριο της Καλύβας.Άξιο αναφοράς επίσης ήταν ότι από την Γ. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αποσταλεί το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με την επωνυμία «Ιόλαος» και πως θα κληθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες να προετοιμαστούν με βάση αυτό τον σχεδιασμό.Τέλος αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπου του ΣΔΑΝ Ξάνθης, σε σημείο που ο κ. Ευφραιμίδης έκανε αναφορά σ’ αυτό.