Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άδικο πλήγμα στον τουρισμό των νησιών της ΠΑΜΘ

Άδικο πλήγμα στον τουρισμό των νησιών της ΠΑΜΘ

0

Αναστάτωσε το δημοσίευμα που κατέτασσε Θάσο και Σαμοθράκη σε νησιά υψηλής επικινδυνότητας, επικαλούμενο έλλειψη υποδομών

 Σωρεία αντιδράσεων σε όλη την Περιφέρεια. Παρέμβαση του υφυπουργού Τουρισμού Μ. Κόνσολα: ««Το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους»

Όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ αναστάτωσε το δημοσίευμα από το Πρώτο Θέμα που διαχώριζε τα νησιά της χώρας σε ζώνες επικινδυνότητας με βάση τις ιατρικές υποδομές και κατέτασσε τη Θάσο και τη Σαμοθράκη στην υψηλότερη κατηγορία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νησιά ταξινομούνται σε τρεις ζώνες (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου), ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας, αλλά και σε δομές ελέγχου για κορωνοϊό. Για παράδειγμα, προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνταν η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά, π.χ. των Κυκλάδων ή των Σποράδων, η πρόσβαση ή η σύνδεση των οποίων με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας. Στη δε, τελικά απόφαση θα λαμβανόταν υπόψη η στάση του ΕΚΑΒ και του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ).

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από δήμους, βουλευτές και παρατάξεις της Περιφέρειας που τόνιζαν το πλήγμα στον τουρισμό των νησιών μας από μια τέτοια απόφαση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πληρούνται όλες οι προδιαγραφές και έχει υπάρξει η απαιτούμενη προετοιμασία, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανό περιστατικό.

Λόγω της έκτασης που πήραν οι διαμαρτυρίες για το θέμα τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο δε θα προβεί σε διαχωρισμό ζωνών επικινδυνότητας, ωστόσο με το βλέμμα πρώτα στον εσωτερικό τουρισμό, το πλήγμα ενδέχεται να έχει συνέπειες για τις περιοχές που εντάχθηκαν στη ζώνη υψηλής επικινδυνότητας και άρα και στα δικά μας νησιά.

Διαμαρτυρία από τους δημάρχους των νησιών

Επιστολή για το θέμα απέστειλε στις 26-05-2020 στον Υπουργό και Υφυπουργό Τουρισμού ο δήμαρχος Θάσου Ελευθέριος Κυριακίδης, τονίζοντας ότι: «Θεωρούμε ότι η Θάσος, στην περίπτωση της λήψης απόφασης κατηγοριοποίησης των τουριστικών προορισμών, επιβάλλεται δίκαια να καταταχθεί στην πρώτη κατηγορία» και επισημαίνοντας πως «Επιθυμία όλων μας είναι η στήριξη του τουρισμού και των τουριστικών περιοχών, η ανοδική πορεία της οικονομίας των οποίων θα αποτελέσει και την ελπίδα για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, μία τέτοια κατηγοριοποίηση όμως θα λειτουργήσει αρνητικά στον τουριστικό προορισμό ΕΛΛΑΔΑ, ανεξαρτήτως των νησιών που θα μετέχουν σε κάθε κατηγορία».

Από την πλευρά του με δημόσια δήλωση διαμαρτυρήθηκε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νικόλαος Γαλατούμος, σημειώνοντας: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την κατάταξη της Σαμοθράκης στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου», όσον αφορά τη δυνατότητα αντιμετώπισης περιστατικών covid-19.

Η κατάταξη αυτή αποτελεί ταφόπλακα για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και δεν λαμβάνει υπόψιν ούτε την άρτια εκπαίδευση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, ούτε την εγγύτητα με το ΠΓΝΑ, ούτε την απουσία κρουσμάτων στο νησί μας. Πρέπει να τονίσουμε ότι η Σαμοθράκη πλήττεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και θα έπρεπε να τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Ως εκ τούτου, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την κατηγοριοποίηση των νησιών της χώρας και ζητούμε την άμεση άρση αυτής».

Α. Τσώνης: Η έκταση που δίνεται κάνει μεγαλύτερη ζημιά

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ Αθανάσιος Τσώνης τόνισε στο «Ε» ότι πρόκειται για «λάθος διατύπωση του υπουργείου και η έκταση που δίνεται πλήττει περισσότερο τον τουρισμό των νησιών μας». Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε συνεννόηση με τους δημάρχους των νησιών έχουν γίνει οι απαιτούμενες συνεννοήσεις, ώστε να ληφθεί η δέσμευση ότι δεν θα χωριστούν τα νησιά σε ζώνες, ακριβώς για να αποφευχθεί ο τουρισμό πολλαπλών ταχυτήτων.

«Το υπουργείο Τουρισμού κινήθηκε ολιστικά στην προσέγγιση του θέματος της διαχείρισης του τουρισμού. Ασφαλώς στα νησιά μας υπάρχουν οι υποδομές και ο συντονισμός για να αντιμετωπιστούν περιστατικά υγείας. Στη Θάσο έχει συσταθεί και επιτροπή διαχείρισης κρίσης, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μεταφορών και των καταλυμάτων, ενώ και στη Σαμοθράκη έχει γίνει συντονισμός με το Λιμενικό για να είμαστε σε ετοιμότητα», σημείωσε ο κ. Τσώνης, προσθέτοντας ότι: «γνωρίζουμε ότι η τουριστική βιομηχανία θα είναι πολύ μικρότερη φέτος, ωστόσο στην Περιφέρειά μας έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε τους τουρίστες που έρχονται μέσω των οδικών αξόνων, οι οποίοι αποτελούν το ¼ του συνόλου των 8 εκ. τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα μας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υγειονομική ασφάλεια που παρέχει η χώρα μας χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης προσφέρει ένα rebranding που μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους για την τουριστική περίοδο».

Παρέμβαση από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Κατσιμίγα ανέφερε: «Προφανώς οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας που κατέταξαν τα νησιά μας στην ίδια κατηγορία με την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Κάσο, το Καστελόριζο, τον Άη Στράτη, τους Οθωνιούς και τη Γαύδο, δεν τα έχουν δει ούτε στο χάρτη.

Προφανώς δεν γνωρίζουν, ως ώφειλαν, ότι τα νησιά έχουν πολύ καλά εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας με πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα. Η Θάσος απέχει από δύο μεγάλα Νοσοκομεία απόσταση λιγότερη από 1 ώρα και 30 λεπτά και η Σαμοθράκη λιγότερο από δύο ώρες από Νοσοκομείο Αναφοράς (Πανεπιστημιακό Αλεξ/πολης).

Η ζημιά ήδη έγινε και τώρα πρέπει να τρέξουμε να την περιορίσουμε. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ενέργεια του Υπουργείου ήταν σκόπιμη αλλά αναπόφευκτα θεωρούμε ότι όσοι επιλήφθηκαν την κατάταξη των νησιών είναι ανεπαρκείς, ανεύθυνοι και επικίνδυνοι, η δε πολιτική ευθύνη της ηγεσίας τεράστια.

Καλούμε την διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και όλες τις Παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συστράτευση για την άμεση ανάκληση της κατάταξης και την ουσιαστική στήριξη των νησιών μας με κάθε τρόπο (προβολής, ελαφρύνσεων, επιδοτήσεων κλπ)».

Δήλωση Κόνσολα: Εκτός κάθε λογικής ο διαχωρισμός των νησιών ως προς την επικινδυνότητά τους

«Το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους» επεσήμανε ο υφυπουργός Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν απλά εσφαλμένη, αλλά εκτός πάσης λογικής.

Εστιάζοντας στην μόνη κατηγοριοποίηση που θα μπορούσαν να κάνουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, αυτή, όπως εξήγησε, «περιορίζεται στην καταγραφή των δυνατοτήτων των δομών υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, σε κάθε περιφέρεια, αλλά και σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό και με βάση αυτή την καταγραφή να διαμορφωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να ενισχυθούν οι δομές υγείας».

Στην παρέμβαση του ο κύριος Κόνσολας σημείωσε ότι δεν είναι η ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις και τεχνητές εντάσεις καθώς η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που μας αφορά όλους. «Όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε», ανέφερε.

Μάλιστα ο υφυπουργός εστίασε στην ασφάλεια της υγείας των πολιτών, των επισκεπτών μας και των εργαζομένων στον τουρισμό, σημειώνοντας, ότι αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητα και υπενθύμισε ότι για αυτό το λόγο, δημιουργήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.

Τέλος, υπογράμμισε το ρόλο του υπουργείου Τουρισμού δηλώνοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια, αυτός είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, μαζί φυσικά με τους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρησή τους».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…