Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

0

Πότε θα το δούμε αυτό;
Η συζήτηση σε φιλικό κύκλο μεταξύ ανθρώπων που επιχειρούν στον τομέα της βιομηχανίας τοπικά.
Φυσικό ήταν επομένως να υπάρξει αναφορά στην οικονομική κατάσταση, τις δουλειές και τα συναφή γύρω από αυτά τα θέματα.
Παράλληλα, επισημάνθηκε και μία τοπική έλλειψη. Ότι εδώ και χρόνια, δεν έχει πραγματοποιηθεί μία νέα μεγάλη βιομηχανική επένδυση στο νομό.
Τίποτε σοβαρό, μεγάλο, δεν έχει ξεκινήσει. Μόνο οι υπάρχουσες επιχειρήσεις επενδύουν βελτιώνοντας τις μονάδες τους ή δημιουργούν νέες μονάδες, εκσυγχρονίζοντας τη λειτουργία τους με νέας τεχνολογίας μηχανήματα.
Το ερώτημα επομένως, ως προς το πότε θα δούμε μια νέα βιομηχανική μονάδα, υπάρχει.
Γ.Δ.


Χρειάζεται ολική προσέγγιση
Το θέμα της έλλειψης νέας μεγάλης επένδυσης στο νομό μας είναι μεγάλο. Και το ερώτημα δεν είναι μόνον τοπικό δικό μας, της Ξάνθης.
Υπάρχουν λόγοι και αιτίες για την έλλειψη αυτή.
Υπάρχουν λόγοι και αιτίες για την έλλειψη αυτή.
Υπάρχουν στοιχεία που εμποδίζουν αντί να βοηθούν.
Υπάρχουν λόγοι και αιτίες. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Όλα έχουν την εξήγησή τους.
Κι επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, θα το προσεγγίσουμε προσεχώς μέσω ρεπορτάζ, με αναφορά στις αιτίες, με απόψεις ανθρώπων του επιχειρείν, αλλά και αρμοδίων της Πολιτείας.
Πρόκειται για σοβαρό θέμα, ζωτικό για το χώρο μας, για την ανάπτυξη και την ευημερία.
-Θα τα ξαναπούμε αναλυτικά.
Γ.Δ.


Στο πρόσφατο παρελθόν γυρίζουμε
Σιγά-σιγά χωρίς βιασύνη, επιστρέφουμε στο πρόσφατο παρελθόν μας.
-Έτσι, από την Πέμπτη ξεκινούν και πάλι οι συνεδριάσει της Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Novartis και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τους τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
-Ακόμη, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα τακτικά ιατρεία.
-Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βάζουν μπρος και πάλι
-Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός και υγιής
-Αστεροειδής θα περάσει δίπλα από τη Γη μας, σε απόσταση 6.290.589 χιλιομέτρων…
-Οι ποδοσφαιρικές ομάδες ετοιμάζονται, το ίδιο και οι αθλητικές.
Αυτά και άλλα πολλά και διάφορα ήταν το πρόσφατο παρελθόν μας.
Ξαναγυρίζουμε σ’ αυτά.
Μας έλειψαν είναι η αλήθεια.
Γ.Δ.


Συνεχής έλεγχος και τοπικοί περιορισμοί
Ανά 2-3 εβδομάδες θα δρομολογούνται νέες διαδικασίες για την άρση μέτρων στο πλαίσιο της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα.
Μάλιστα, η παρακολούθηση του ιού και πιθανός εντοπισμός επιδημιολογικού φορτίου θα σημαίνει επιβολή περιοριστικών μέτρων τοπικά.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων προστασίας θα γίνεται ανά 24ωρο από ειδική ομάδα επιστημόνων που δε θα σταματήσουν να παραμένουν σε εγρήγορση για τον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού.


Το δίδαγμα της κορωνοϊκής κρίσης
Τώρα που ο χρόνος εξόδου από τους περιορισμούς του κορωνοϊού κυλά αντίστροφα και σιγά-σιγά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Ένα σημαντικό δίδαγμα της κορωνοϊκής κρίσης ήταν η ομόθυμη πειθαρχία στις εντολές της Πολιτείας. Σπάνιο μεν, αλλά επετεύχθη.
Δεύτερο συστατικό ήταν η πειθώ που προέρχεται από κατάλληλους ανθρώπους. Τέλος, οι νεοέλληνες αντελήφθησαν εγκαίρως πως εξυπνάδες και ηρωικές αντιδράσεις δεν έχουν μέλλον και συμμορφώθηκαν.
Σπάνιο μεν, συνέβη δε.
Συμπέρασμα συνολικό. Τους ενέπνευσαν, τους κέρδισαν αυτοί που τους μιλούσαν για τον κίνδυνο με ειλικρίνεια, με απλότητα και συναίσθημα.
Γ.Δ.


Γλωσσικό θέμα Ι
Φίλος, φιλόλογος, έστειλε προς την εφημερίδα το παρακάτω κείμενο: «Ακούω, διαβάζω συχνά λάθη, λάθη που επαναλαμβάνονται, διαδίδονται, τείνουν να γενικευτούν. Αναφέρω παρακάτω ορισμένα από αυτά που προσωπικά «με χαλάνε». Βέβαια, υπάρχουν και πολλά άλλα.
Το ρήμα είναι αντεπεξέρχομαι, δηλαδή αντί-επί-εξ-έρχομαι. Δεν ανταπεξέρχομαι (αντι-από-εξ-έρχομαι) και στον αόριστο είναι αντεπεξήλθε, όχι ανταπεξήλθε, που νομίζουν κάποιοι ότι είναι … στη δημοτική θεωρώντας το «ε» ως καθαρευουσιάνη αύξηση αορίστου.
Ο μέλλων διαρκής του παράγω (παρά-άγω) είναι θα παράγω και ο στιγμαίος θα παραγάγω. Αυτό το κακόηχο «θα παράξω» δεν υπάρχει. Όπως άλλωστε, δεν υπάρχουν τα «θα ανάξω», «θα κατάξω», «θα εξάξω» κλπ.
Ναι μεν υπάρχει έλλειψη, αλλά κάτι είναι ελλιπές με «ι» όχι με «ει». Προέρχεται από τον αόριστο β’ του ρήματος «ελλείπω». Από την ίδια ρίζα είναι και το λιποψυχώ, λιποθυμώ κλπ».
Για την αντιγραφή Γ.Δ.


Γλωσσικό θέμα ΙΙ
Ένα άλλο σοβαρό λάθος που εδώ και λίγο καιρό εμφανίστηκε στο γραπτό και προφορικό λόγο είναι η χρήση της λέξης «άπλετος».
Η σωστή χρήση της λέξης είναι «άπλετο φως» και μαρτυρείται από τον 5ο μ.Χ. αι.  όπου και χρησιμοποιείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά.
Δυστυχώς, υπάρχει μία λανθασμένη χρήση σήμερα, όπως : «Άπλετη ρευστότητα να ρίξει», «Άπλετο χώρο», «Άπλετο χαμόγελο!», «Άπλετα διαθέσιμα κεφάλαια»…
Όλα αυτά αποτελούν λάθος εκφράσεις κα δυστυχώς τα διαβάζουμε και τα ακούμε συχνά τελευταία.
Συμπέρασμα, ο καθείς και το άπλετό του, δυστυχώς.
Γ.Δ.


Η ποιοτική δημοσιογραφία έχει μέλλον
Ο έντυπος λόγος, η δημοσιογραφία μέσω των εφημερίδων, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι περνάει περίοδο δύσκολη.
«Το χαρτί» δεν είναι, όπως παλιά, στα πάνω του. Για τη μείωση αυτή της κυκλοφορίας υπάρχουν διάφοροι λόγοι και αιτίες, που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν.
Εκείνο όμως, που ακράδαντα πιστεύουμε οι άνθρωποι του Τύπου είναι πως η ποιοτική δημοσιογραφία έχει μέλλον.
Η δύσκολη περίοδος θα περάσει, η οικονομία θα ανατάξει, οι άνθρωποι θ’ αναζητήσουν εκ νέου το χαρτί, τα άρθρα, τα σχόλια, τις αναλύσεις, το αναλυτικό ρεπορτάζ.
Συμπόρευση θα υπάρξει μεταξύ του χαρτιού και των σόσιαλ μίντια. Το χαρτί, όμως, δε θα χαθεί, θα υπάρχει πάντα.
Γ.Δ.


Του καιρού γυρίσματα Ι
Το πολιτικό παιχνίδι, ως γνωστόν, γίνεται με τα Μέσα Ενημέρωσης.
Εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο και πλέον ιστοσελίδες που προσφέρουν έγκυρη ενημέρωση.
Τα κόμματα είναι λογικό να επιθυμούν οι θέσεις και οι απόψεις τους να προβάλλονται για να γίνουν γνωστές, όπως και οι δραστηριότητες του επικεφαλής που καθορίζει και την πολιτική θέση του κόμματος.
Υπάρχουν περίοδοι που τα κόμματα θεωρούν πως η κριτική που τους ασκούν κάποια Μέσα Ενημέρωσης είναι κατευθυνόμενη.
Πρόκειται για τη συνηθισμένη άποψη που χρησιμοποιούν τα κόμματα για να δικαιολογήσουν τη δική τους αρνητική λειτουργία. Δεν δέχονται την κριτική, αρνούνται τον έλεγχο και χρησιμοποιούν αντιδημοκρατικές μεθόδους εναντίον αυτών που ασκούν κριτική.
Γ.Δ.


Του καιρού γυρίσματα ΙΙ
Πρόσφατο παράδειγμα της κεντρικής, μάλιστα, πολιτική σκηνής είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ως κυβέρνηση κυριολεκτικά στα «χαρακώματα» με πολλά ΜΜ΅, υπό τη σκιά και της κριτικής από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την επιχείρηση χειραγώγησής τους, εδώ και μήνες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή.
Έχει λάβει ξεκάθαρη απόφαση για επαναπροσδιορισμό των σχέσεών του με τις εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Κάποιοι στο επιτελείο του αναγνώρισαν τη λανθασμένη -έως καταστροφική εν πολλοίς- στρατηγική του αποκλεισμού συγκεκριμένων ΜΜΕ και της πολεμικής κατάστασης.
Ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να το αλλάξει αυτό και γύρισε σελίδα, επανακαθορίζοντας τις σχέσεις του με τα ΜΜΕ.
Βέβαια, στα ΜΜΕ υπάρχει η γνώση του παρελθόντος. Τότε που ως αντιπολίτευση εμφανιζόταν καλός και σαν κυβέρνηση εμφάνισε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.
Βάσιμα λοιπόν, υπάρχει η υποψία μήπως επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία.
Με την ευκαιρία αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική περίοδο στην Ξάνθη χρησιμοποίησε και χρηματοδότησε πολύ συγκεκριμένα (και ελάχιστα) ΜΜΕ.
Και εδώ, δεν προκύπτει κάποιος επανακαθορισμός.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …