Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

0

Συμπεράσματα
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού πλήγωσε ως γνωστόν σημαντικά την Ευρώπη. Πλήγωσε τη γειτονιά μας, την πολιτιστική και οικονομική, αυτή με την οποία μας συνδέουν πάρα πολλοί δεσμοί και σχέσεις, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μεγάλης αυτής οικογένειας και στην οποία τόσες ελπίδες στηρίχτηκαν.
Όμως, για άλλη μια φορά, διαφορετικά εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Η ενιαία Ευρώπη, σκέφτεται και λειτουργεί ως μεμονωμένα κράτη. Γι’ αυτό και η σημερινή δοκιμασία της ΕΕ.
Γι’ αυτό και η μειωμένη εμπιστοσύνη της πλειονότητας των μικρών χωρών και ιδιαίτερα όσων επλήγησαν από την πανδημία.
Η ΕΕ δείχνει να έχει χάσει τη συνοχή της και τον ενιαίο προσανατολισμό της.
Γ.Δ.


Διδαχή
Είναι η ώρα, κατά την ταπεινή μου άποψη, να βγουν κάποια νηφάλια συμπεράσματα με αφορμή την υγειονομική κρίση της πανδημίας που ζει η χώρα μας.
Αποδοχή σημαντική: Η χώρα μας, η οικονομία της, στηρίχτηκε επί δεκαετίες στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως δε του Τουρισμού.
Επένδυσε πολλά κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό βρήκε απασχόληση. Όσο δε η παγκόσμια και κυρίως η ευρωπαϊκή οικονομία πήγανε καλά, ο τομέας του τουρισμού απέδιδε και μάλιστα, ονομάστηκε «η βαριά βιομηχανία».
Η πανδημία του κορωνοϊού όμως, ανέτρεψε τα πάντα στην παρούσα χρονική περίοδο.
Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού δε θ’ αποδώσει φέτος παρά ελάχιστα.
Οι Έλληνες, το ελληνικό κράτος άφησε πίσω τον πρωτογενή τομέα, τον αγνόησε και τον υποτίμησε. Το ίδιο έκανε σε μικρότερο ποσοστό με τον δευτερογενή τομέα της βιομηχανίας.
Και ιδού, ήρθε η ώρα να εξαχθούν τα συμπεράσματα και να επαναπροσδιοριστούν τα πράγματα και να αξιολογηθούν σε νέες βάσεις. Δηλαδή, όλοι οι τομείς ν’ αναπτυχθούν και να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ως εκ τούτου θα επανέλθουμε.
Γ.Δ.


Χωρίς νόημα
Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την Ξάνθη από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, περιμένουμε να αρθούν.
Δεν έχει νόημα, δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτε η ισχύς τους. Άρα σήμερα κιόλας, ο κ. Χαρδαλιάς θα πρέπει να ανακοινώσει την κατάργησή τους.
Παράλληλα, αναμένουμε όλοι την ανακοίνωση για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αρκετά με την απομόνωση, αρκετά με κλειστά μαγαζιά, με έρημους δρόμους.
Γ.Δ.


53 χρόνια πριν
Η 21η Απριλίου 1967 δεν είναι μία συνηθισμένη ημερομηνία. Γι’ αυτό και δε θα πρέπει να την ξεχνάμε. Βέβαια, η μνήμη την έχει αρνητικά καταγεγραμμένη διότι η επιβολή της δικτατορίας κατήργησε τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των ελλήνων.
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Απριλιανή Χούντα είναι υπεύθυνη για την τραγωδία της Κύπρου που συνεχίζεται ακόμη.
Όπως και να ‘ναι, στα 53 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, μόνο αρνητικά στοιχεία έχει να θυμάται κανείς και να θλίβεται για όσα συνέβησαν.
Γ.Δ.


Ωρίμαση της κοινωνίας
Η δεκαετής οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού, δύο σημαντικά γεγονότα που βίωσε η ελληνική κοινωνία, πρόσφεραν και συντέλεσαν στην υποχρεωτική ωρίμασή της.
Δύο διαφορετικά γεγονότα με ιδιαίτερη βαρύτητα το καθένα.
Και στα δύο λοιπόν, η κοινωνία προσαρμόστηκε και λειτούργησε σύμφωνα με τους κανόνες που τέθηκαν.
Πρέπει βέβαια, να ομολογηθεί ότι δεν ήταν εύκολη και χωρίς τίμημα η μετάβαση στην ωρίμαση.
Υπήρξαν απώλειες στην οικονομία και άλλες οδυνηρότερες διότι είχαν σχέση με την ίδια τη ζωή κι αυτό ήταν το πλέον επίπονο.
Έγινε δηλαδή μία υποχρεωτική, μία σχεδόν βίαιη προσαρμογή.
Γ.Δ.


Μνημόσυνο νεκρών ξανθιωτών

Ήταν μια εικόνα διαφορετική, απόκοσμη θα την έλεγε κανείς. Το νεκροταφείο Ξάνθης φωτισμένο με τα χιλιάδες κεριά επάνω στους τάφους.
Μια απέραντη σειρά κεριών, μια δραματουργική εικόνα, μία αίσθηση διαφορετική, που προκαλούσε δέος.
Χιλιάδες κεριά τοποθετημένα από το δήμο Ξάνθης για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών συμπολιτών μας, μιας και δεν ήταν επιτρεπτή η μετάβαση στα νεκροταφεία, για να τελέσουν το καθήκον τους αυτό.
Έτσι, την υποχρέωση αυτή, υλοποίησε ο δήμος και του αξίζει έπαινος.
Γ.Δ.


Τεντώθηκε το σκοινί πολύ
Εδώ λοιπό, στο σημείο αυτό είναι η πλευρά της Πολιτείας. Είναι και οι δικές της ευθύνες που θα πρέπει σύντομα ν’ ανακοινωθούν στην κατεύθυνση της άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Ήδη ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας με τον εγκλεισμό. Ακούγονται παράπονα για «εκμετάλλευση» της πειθαρχημένης λειτουργίας των πολιτών.
Οι πολίτες πλέον μουρμουρίζουν, μπάφιασαν μέσα, γκρινιάζουν και ζητούν χαλάρωση των απαγορεύσεων.
Είναι παράλογο να μην ανοίξουν κάποια καταστήματα, όπως κουρεία, κομμωτήρια, καταστήματα ένδυσης-υπόδησης, βιβλιοπωλεία.
Προφανώς θα υπάρξει μέριμνα για μη συνωστισμό, για ραντεβού, για προσεκτική επαφή με τη λήψη μέτρων και από τις δύο πλευρές.
Μάλιστα, η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης σ’ αυτά τα καταστήματα θα πρέπει να ληφθεί άμεσα κι όχι μετά τις 27 Απριλίου.
Το σχοινί είναι τεντωμένο ήδη αρκετά και κινδυνεύει να σπάσει κύριοι υπεύθυνοι. Μη δοκιμάζετε την αντοχή του κόσμου…
Γ.Δ.


Αναλυτικά οι θάνατοι
Τον προβληματισμό κατέθεσε συμπολίτισσα και οφείλουμε να πούμε πως πραγματικά είναι μία αξιόλογη παράμετρος, που αγνοήθηκε από τους αρμόδιους που έχουν την ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας.
Παράλληλα με την καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού δεν θα έπρεπε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να γίνεται και συμπληρωματική ενημέρωση για τα θύματα από τη γρίπη, τον καρκίνο, τα καρδιακά νοσήματα;
Τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται από τα Νοσοκομεία και ανά εβδομάδα θα ανακοινώνονται.
Με τον τρόπο αυτό θα βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και θα υπάρχει ταυτοποίηση των θανάτων.
Γ.Δ.


Χρόνια Πολλά
Να μαστε πάλι μαζί. Μετά από μικρή απουσία εορταστική μεν, τελείως διαφορετική δε. Διαφορετικό Πάσχα, διαφορετική Ανάσταση.
Ζήσαμε όλοι οι νεοέλληνες μία τελείως νέα, τελείως περίεργη εμπειρία. Με χώρους λατρείας κλειστούς, δρόμους έρημους και σημεία αναφοράς τα μπαλκόνια, τα αναμμένα κεριά εκεί, τις ευχές από το ένα μπαλκόνι στο άλλο, μία άγνωστη εικόνα ως τότε γραφική μεν, αλλά ιδιόμορφη, ασυνήθιστη.
Ο εξωστρεφής Έλληνας έμεινε μέσα, πειθάρχησε, υπέμεινε την εμπειρία του κλεισίματος και της απομόνωσης.
-Χρόνια Πολλά σε όλους και του χρόνου να μαστε καλά να το γλεντήσουμε όπως πρέπει.
Γ.Δ.


Δώσαμε εξετάσεις
Αναμφίβολα ως λαός δώσαμε τις εξετάσεις μας την περίοδο της πανδημίας και πετύχαμε. Από κάθε άποψη.
Κι αυτό δεν είναι μια απλή επισήμανση. Απεναντίας. Είναι μία διεθνής αναγνώριση προς τους συμπατριώτες που διακρίνονται για την εξωστρέφειά τους, τον κεφάτο χαρακτήρα, τη ζωντάνια τους. Μάλιστα, και μία περίοδο που από τη φύση του το Πάσχα ήταν συνυφασμένο με την έξοδο, το γλέντι, τις παρέες, το τραγούδι και τον χορό. Ο πειρασμός ήταν μεγάλος.
Κι όμως, δώσαμε εξετάσεις με επιτυχία και τις κερδίσαμε. Πειθαρχήσαμε στις εντολές της Πολιτείας και των γιατρών σε συντριπτικό ποσοστό.
Είμαστε επομένως εδώ, συνεπείς και έτοιμοι να προχωρήσουμε στις νέες αποφάσεις για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…