Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

0

Ι.Χ. και βενζινάδικα
Συμπολίτης μου έλεγε χθες ότι έχει πεθυμήσει να οδηγήσει το Ι.Χ. του. Του έλειψε η βόλτα με το αυτοκίνητο και εν γένει η σύνδεσή του με αυτό. Μάλιστα, μου είπε, για να του φύγει η έλλειψη, μπαίνει σ’ αυτό το βάζει μπρος εν στάσει, μαρσάρει για ν’ ακούσει το θόρυβο της μηχανής και το χαίρεται για λίγο έτσι, παρκαρισμένο.
Μ’ αυτή όμως τη μη λειτουργία των αυτοκινήτων αυτοί που βρίσκονται σε απόγνωση είναι οι βενζινοπώλες. Η πτώση των πωλήσεων είναι δραματική και την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε δικαίωμα υπαγωγής στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν τα έκτακτα οικονομικα μέτρα του κορωνοϊού.
Γ.Δ.


Τα ‘χουν «παίξει» οι λογιστές
Το αίτημα των λογιστών για παράταση των προθεσμιών ειδικά για την Ξάνθη, στηρίζουν οι βουλευτές Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν με αναφορά προς τον υπουργό Οικονομίας ο πρώτος και επερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης ο δεύτερος.
Δυστυχώς, οι λογιστές έχουν κληθεί να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, ενώ συνεχώς προκύπτουν ειδικές περιπτώσεις που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει.
Κι όλα αυτά εν μέσω αυστηρών μέτρων περιορισμού και αυτοπροστασίας.


Συμβουλές για δημιουργικές και …ανθοστόλιστες μέρες καραντίνας
Στην προσπάθειά μας να κάνουμε τις μέρες εγκλεισμού μας λόγω κορωνοϊού πιο δημιουργικές και επί το λαϊκότερον …για να μην σαλτάρουμε,  μια καλή ιδέα θα ήταν τώρα που φτιάχνει ο καιρός να ασχοληθούμε με τα φυτά μας. Να φτιάξουμε τα μπαλκόνια μας γιατί έτσι κι αλλιώς εκεί θα κάνουμε Πάσχα. Είναι μια καλή ιδέα γιατί συνδυάζει την άσκηση με την δημιουργικότητα και όπως λένε και οι ειδικοί η ενασχόληση με τα φυτά ηρεμεί, χαλαρώνει, φτιάχνει την διάθεση. Κι αυτό είναι κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη.
Επιπρόσθετα μας σηκώνει από τον καναπέ και μας βγάζει από την κουζίνα! Είναι γεγονός ότι όλοι αυτό τον καιρό άσχετοι και σχετικοί μαγειρεύουν και φυσικά τρώνε. Αυτό μας λέει με βεβαιότητα ότι μπορεί να γλυτώσουμε από τον κορωνοϊό αλλά σίγουρα θα βγούμε όλοι υπέρβαροι!


Πάσχα από… μακριά
Ο τίτλος του σχολίου είναι σαφής.
Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό.
Θα είναι ένα εορταστικό αναστάσιμο τραπέζι εντός των σπιτιών, με τα μέλη της οικογένειας μόνο.
Οι συγγενείς και φίλοι θα μείνουν και αυτοί στα σπίτια και θ’ ανταλλάξουμε ευχές από μακριά.
Η ‘καραντίνα’ λοιπόν, που είναι η αιτία όλων αυτών υποχρεώνει όλους εμάς τους πιστούς, σε εορταστική ευλάβεια κατ’ οίκον.
Είναι αλήθεια αυτό κακό;
Απαντώ πως όχι. Και λέω όχι διότι αυτή η Αγάπη από μακριά θα μας δώσει τη μεγάλη ευκαιρία και χαρά να βρεθούμε ΟΛΟΙ  μαζί στις επόμενες γιορτές, χαρές, γενέθλια, γάμους πανηγύρια.
Χωρίς να απουσιάζει κανείς.
Θα στερηθούμε φέτος για να απολαύσουμε αργότερα.
Γ.Δ.


Ροζ υπερπανσέληνος εν μέσω καραντίνας
Ένα ουράνιο δώρο είχαμε το βράδυ της Τρίτης που μας έκανε για λίγο να ξεχάσουμε τον κορωνοϊό και την καραντίνα. Την ροζ υπερπανσέληνο του Απρίλη. Το μεγαλύτερο, το πιο φωτεινό και το πιο ροζ φεγγάρι του 2020 που δίνει το μήνυμα της Άνοιξης!  Το χρώμα της συγκεκριμένης μοιάζει με το ροζ χρώμα της άγριας φλόγας (Phlox subulata), του αγριολούλουδου που ανθίζει αυτή την εποχή, καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις στη Βόρεια Αμερική και το συνέδεσαν μ΄αυτό οι Ινδιάνοι για να κρατούν ένα σύστημα μέτρησης του χρόνου.
Μέχρι σήμερα, η πρώτη πανσέληνος της άνοιξης εξακολουθεί να είναι μια σημαντική στιγμή του χρόνου. Έπεται του εαρινού ηλιοστασίου, σηματοδοτεί το εβραϊκό Πάσχα, ενώ οι ινδουιστές γιορτάζουν τη γέννηση του θεού Χανουμάν. Οι αστρολόγοι τη συνδέουν με την αναγέννηση, την ανανέωση, την ανθοφορία, τον έρωτα, τη φιλία και την ανάπτυξη.
Πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στα μπαλκόνια στην πόλη μας για να απολαύσουν την μαγική ροζ υπερπανσέληνο ενώ στα social συναγωνίζονταν για το ποιος θα αναρτήσει καλύτερη φωτογραφία.


Λόγια στο χαρτί
-Ερασιτέχνης: Ο εραστής της τέχνης
-Αν δεν είναι σωστό μη το κάνεις° αν δεν είναι αλήθεια μην το πεις
(Μάρκος Αυρήλιος, 121-180 μ.Χ. Ρωμαίος αυτοκράτωρ)
-Είμαστε αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που λέμε ή σκεπτόμαστε ή αισθανόμαστε
(Gordon Livingston, Αμερικανός ψυχίατρος-συγγραφέας)
-Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις και τότε θα ακούς καλά λόγια για σένα.
(Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ. Στωικός φιλόσοφος)
Χ.Ν.


Αναθεωρήσεις προϋπολογισμών
Η αντιπολίτευση πρέπει να δείχνει τον «δρόμο» λένε οι πολιτικοί.
Με προτάσεις, με ιδέες επεξεργασμένες και κοστολογημένες, συμπληρώνουμε εμείς και αναφερόμαστε στον Α και Β βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ενίοτε υπερβάλλουν σε αντιπολιτευτικό μένος.
Πρόσφατα, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στη χώρα μας, ελήφθη ομόφωνη απόφαση απ’ όλα τα κόμματα για την αναθεώρηση του οικονομικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Κι ενώ υπήρξε αυτή η ομόφωνη στάση των κομμάτων, στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, μια δημοτική παράταξη μειοψήφησε αρνούμενη τη θετική της ψήφο στο αίτημα της δημοτικής αρχής για αναθεώρηση και αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού
Μάλιστα, όταν κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους υπάρχουν αναθεωρήσεις κωδικών με αύξηση των ποσών λόγω απρόβλεπτων αναγκών που εμφανίζονται.
Ως εκ τούτου αποτελεί μυστήριο η αρνητική θέση και της μειοψηφικής στάσης της εν λόγω παράταξης. Την ατιολόγηση θα τη μάθουμε εκ καιρώ μάλλον.
Η αρνητική εντύπωση όμως, έμεινε ως στίγμα. «Όλοι πλην Λακεδαιμονίων».
Γ.Δ.


Κρούσματα και στην πόλη του Σμόλιαν
Δεν ήταν δυνατό να αποφύγει η Βουλγαρία τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού όταν όλη η Ευρώπη ταλαιπωρείται από αυτόν.
Έτσι, δίπλα μας, στο γειτονικό Σμόλιαν, εκδηλώθηκαν κρούσματα του ιού.
Η γειτονιά μας βρίσκεται σε κοινή μοίρα.
Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία θα δοκιμαστούν και θα ζήσουν όλη αυτή τη δοκιμασία εντός των σπιτιών.
Δεν είναι ευχάριστο μεν, αλλά υποχρωετικό δε, για να μην υπάρξουν θύματα ή να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα.
Εξάλλου δε θα πρέπει να μας διαφεύγει πως οι δοκιμασίες στη ζωή των ανθρώπων είναι πολλές.
Εημερωτικά, μετά την επιβεβαίωση νέου κρούσματος την Κυριακή, τα κρούσματα συνολικά στη γειτονική πόλη του Σμόλιαν είναι 15.
Γ.Δ.


Ο ρόλος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης
Ιδιαίτερα ενεργός και με θετικό πρόσημο αποδεικνύεται όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας ο ρόλος και η αποστολή του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και ιδιαίτερα του προέδρου Τάσου Καραδέδου.
Ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος θεσμικά φορέας, συμμετείχε και συνεχίζει να είναι ενεργοποιημένος και να παρεμβαίνει σε εκείνα τα θέματα του νομού που βοηθούν το Νοσοκομείο και εν γένει κάθε παράμετρο που έχει να κάνει με τη διαχείριση του ζητήματος από υγειονομικής πλευράς.
Ο ενεργός ρόλος του συλλόγου και με την τελευταία πρωτοβουλία προσφοράς εξοπλισμού σε ιατρεία και εργαστήρια χαίρει εκτίμησης και είναι πολύ σημαντική για την πόλη σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε, ειδικά, στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …