Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

0

Τα κρούσματα στα δύο χωριά
Στην ορεινή περιοχή το ενδιαφέρον πλέον για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στα δύο χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης.
Ήδη κηρύχθηκε καραντίνα δύο εβδομάδων στους οικισμούς αυτούς και βέβαια, ισχύουν και θα εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται.
Από την άλλη βέβαια, ο χαρακτηρισμός ότι «εντοπίστηκαν πολλαπλά και ύποπτα κρούσματα», όπως μεταφέρθηκε από τον κ. Τσιόδρα, μάλλον είναι υπερβολικός και πάντως, καθόλου καθησυχαστικός.
Εκείνο βέβαια που αναμένεται είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των κρουσμάτων στα δύο χωριά.
Γ.Δ.


Από το Διδυμότειχο ήταν τελικά ο 35χρονος που «έφυγε»
Από το Διδυμότειχο τελικά και όχι από τα Πομακοχώρια ήταν ο 35χρονος που «έφυγε» από κορωνοϊό, σοκάροντας λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της απουσίας, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, υποκείμενων νοσημάτων.
Η σορός του, σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, μεταφέρθηκε στο Διδυμότειχο σύμφωνα με όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο για τον covid-19 και η κηδεία έγινε παρουσία ελάχιστων μελών της οικογένειας, στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της πόλης.


Γιατί αυτή η διακριτική μεταχείριση σε βάρος της Ξάνθης;
Από πολλές πλευρές ακούγονται διάφορα δυσμενή σχόλια εις βάρος εκπροσώπων της Πολιτείας τοπικά και κεντρικά.
Αιτία και αφορμή η διακριτική μεταχείριση εις βάρος της Ξάνθης την περίοδο της πανδημίας. Μέχρι και διαδικτυακό ψήφισμα έγινε.
Εφαρμόζεται καραντίνα, αυστηρά μέτρα περιορισμού χωρίς επαρκή ενημέρωση.
Αποφασίζουν κάποιοι από την Αθήνα, χωρίς να εξηγούν επαρκώς γιατί και πού στηρίζουν τις αποφάσεις τους.
Εμμένουν σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα χωρίς να σημειώνονται νέα κρούσματα. Ή το χειρότερο, με ένα-δύο κρούσματα θέτουν σε καραντίνα ολόκληρη περιοχή.
Οφείλει η αρμόδια αρχή να απαντήσει και να εξηγήσει. Δύο μέτρα και σταθμά δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται στην Ξάνθη. Εδώ ζουν πολίτες που απαιτούν εξηγήσεις και ίση μεταχείριση.
Γ.Δ.


«Φάγαμε τον γάιδαρο»
Οι συζητήσεις πολλές λόγω εγκλεισμού.
Χρόνος υπάρχει άφθονος κι έτσι ευκαιρίας δοθείσης, λέγονται πολλά και διάφορα. Ανάμεσά τους άλλα θετικά, άλλα αρνητικά, άλλα ευχάριστα κι άλλα όχι. Όλα λίγο-πολύ επηρεασμένα από τον κορωνοϊό που μας υποχρεώνει στο «μέσα».
Χθες όμως άκουσα μία πολύ παλιά φράση, από φίλο λαϊκό θυμόσοφο θα τον έλεγα, ο οποίος είπε το ωραίο: «έλα μωρέ, φάγαμε τον γάιδαρο, υπομονή έμεινε η ουρά».
Με τη φράση αυτή τα είπε όλα κι έδωσε κουράγιο ότι σύντομα θα τελειώσει αυτή η δοκιμασία.
Γ.Δ.


Γιατί πρέπει να γίνει εργαστήριο PCR στην Ξάνθη
Το ζητάνε οι νοσοκομειακοί γιατροί, το ζητάει ο ιατρικός Σύλλογος. Και δικαίως. Τα διαγνωστικά τεστ θα πρέπει να εξετάζονται στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Η Καβάλα, που δεν αποτελεί Νοσοκομείο αναφοράς, ανέπτυξε υποδομή ώστε να μπορεί να εξετάζει τα τεστ. Σε μια περιοχή, όπως η δική μας, και με δεδομένο βέβαια ότι ο κορωνοϊός δεν έχει ημερομηνία πλήρους εξαφάνισης πρέπει να προετοιμαστεί ο τόπος μας για την επόμενη μέρα.
Μισό εκατομμύριο δωρεές έλαβε το νοσοκομείο Ξάνθης, μπορεί να αξιοποιήσει το 1/5 περίπου σε αυτή την κατεύθυνση.


Οκτώ μήνες Ι
Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται οκτώ μήνες από την ανάληψη καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών αρχών και άρα και της δημοτικής αρχής του Μανώλη Τσέπελη.
Η εκλογική διαδικασία τον ανέδειξε νικητή και του έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.
Στο χρονικό αυτό διάστημα των οκτώ μηνών, οι δημότες διαπίστωσαν ότι υπήρξε μία βελτίωση της καθημερινότητες.
Βέβαια, τέθηκαν και πολλές προτάσεις, ενδιαφέρουσες και εύκολα υλοποιήσιμες που δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο τους. Ελπίζουμε να μην αγνοηθούν.
Γ.Δ.


Οκτώ μήνες ΙΙ
Υπάρχει βέβαια και η άλλη παράμετρος που ελπίζουμε και ευχόμαστε να έχει προχωρήσει. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη σύλληψη, προετοιμασία και εκπόνηση μελετών για την κατασκευή μεγάλων έργων.
Έργα που αφήνουν το στίγμα της δημοτικής αρχής και που θα αναδείξουν και θα καταξιώσουν την αυτοδιοικητική ηγεσία στη συνείδηση των δημοτών.
Σ’ αυτούς τους οκτώ μήνες, παρότι η πανδημία αναμφίβολα έχει τροποποιήσει τα σχέδια, ελπίζουν οι ξανθιώτες ότι έστω θα έχει ξεκινήσει η μηχανή του δήμου και κυρίως της τεχνικής υπηρεσίας με βάση αυτό τον σχεδιασμό.
Πληροφορίες και ενδείξεις επί των σχεδιαζομένων δεν υπάρχουν προς το παρόν. Αναμένουμε να περάσει η περίοδος του «συναγερμού» έτσι ώστε να δούμε να προχωρούν όσα ο τόπος μας έχει ανάγκη για ανάπτυξη και ευημερία.
Γ.Δ.


Ο παράγων άνθρωπος
Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζουν πολύ καλά πως ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας επιτυχία είναι η επιλογή και αξιοποίηση ικανών ανθρώπων.
Δεν κομίζουμε τίποτα νέο. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να αξιολογούνται και αξιοποιούνται οι ικανοί είτε βρίσκονται εντός του δημοτικού συμβουλίου, είτε εκτός.
Ο παράγοντας αξιόλογος και με ικανότητες άνθρωπος είναι το ζητούμενο. Κι όταν εντοπίζεται το σωστό είναι να καλείται να προσφέρει.
Ένας τόπος πάει μπροστά, συνολικά, όταν αξιοποιεί τους ικανούς ανθρώπους του.
Αυτούς που συνδυάζουν γνώσεις, διάθεση προσφοράς και πρακτικό μυαλό.
Οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να ψάξουν…
Γ.Δ.


Ο επαρχιακός Τύπος επιτελεί τον ρόλο του. Η Πολιτεία όχι
Είναι εδώ και χρόνια γνωστό. Πώς ο επαρχιακός Τύπος υπηρετεί το ρόλο του αναλαμβάνοντας να μεταφέρει, να ενημερώσει και να εξηγήσει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Το ίδιο έκανε και την περίοδο της πανδημίας.
Κι ενώ υπήρξε κυβερνητική δέσμευση να συμπεριληφθεί ο επαρχιακός Τύπος στο πρόγραμμα προβολής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως άλλωστε και ο νόμος ορίζει, εν τέλει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, αθέτησε την υπόσχεση, διοχετεύοντας τους πόρους της καμπάνιας στα κεντρικά ΜΜΕ.
Διαπίστωση λοιπόν: Άλλη μία απόδειξη πως οι κυβερνήσεις στα λόγια στηρίζουν τις επαρχιακές εφημερίδες, αλλά στην πράξη τις αγνοούν. Κι έτσι, βέβαια τις καταδικάζουν και οικονομικά.
Γ.Δ.


Σωστή διαχείριση
Η διαχείριση της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού από τους δήμους Ξάνθης και Μύκης υπήρξε μία δοκιμασία δύσκολη. Δύσκολη διότι το γεγονός ήταν πρωτόγνωρο αλλά και το περιεχόμενο ιδιαίτερα ευαίσθητο, διότι είχε να κάνει με έναν επικίνδυνο και επιθετικό ιό.
Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση της υγειονομικής διαδικασίας μέχρι και σήμερα υπήρξε επιτυχής πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από την υπεύθυνη αρχή.
Κλήθηκαν δύο δήμοι να διαχειριστούν ένα φαινόμενο με αβέβαιη έκβαση και πολλές διαφορετικές παραμέτρους.
Παρόλο που εμπειρία πανελλαδικά (και παγκόσμια) δεν υπήρχε για κάτι αντίστοιχο, εντούτοις η σωστή εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκε στο νομό μας είχε αποτέλεσμα και αποφεύχθηκαν παρενέργειες ή δυσάρεστες εξελίξεις.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Μειώνεται ο πληθυσμός Ι Δυσάρεστη η είδηση που παραθέτω για την χώρα μας για την οποία μελ…