Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

0

Η αλήθεια για τις μάσκες

Δεν αντέχω να μην αντιδράσω στο φαινόμενο που βλέπω και που είναι λανθασμένο πέρα για πέρα. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

-Οι υγιείς δεν έχουν κανένα λόγο να φορούν μάσκες ενώ κυκλοφορούν στο δρόμο.

-Μάσκες φορούν οι υγιείς μόνο όταν είναι επαγγελματίες της υγείας εάν ως ιδιώτες φροντίζουν άτομο με υποψία προσβολής από τον ιό.

-Μάσκα φορούμε αν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

-Οι μάσκες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.

-Αν φοράτε μάσκα πρέπει να γνωρίζετε πως να τη χρησιμοποιείτε και να την απορρίπτετε σωστά.

Γ.Δ.


Άλλος νόμος στο Lidl;

Από συμπολίτη μας ενημερωθήκαμε για ένα περιστατικό που συνέβη προχθές σε πελάτη του γερμανικού σούπερ μάρκετ Lidl. Συγκεκριμένα, σεκιουριτάς της εταιρείας στην είσοδο, ενημέρωνε τους προσερχόμενους πελάτες ότι η συναλλαγή τους θα γίνει μόνο με μετρητά κι όχι με κάρτα στο ταμείο.

Στις διαμαρτυρίες κάποιων που υπενθύμισαν πως η προτροπή της Πολιτείας είναι να ψωνίζουν με κάρτα οι πολίτες, υπήρξε άρνηση χωρίς αιτιολογία για την απόφαση.

Και ρωτούν οι πολίτες: Η επιχείρηση εφαρμόζει δικούς της νόμους αγνοώντας τις επίσημες αποφάσεις της κυβέρνησης;

Και αν, για να μην είμαστε καχύποπτοι, η αδυναμία εξυπηρέτηση με POS ήταν θέμα τεχνικού προβλήματος, παροδικού ή πιο σοβαρού, δεν έπρεπε να ενημερώνονται καταλλήλως οι πολίτες, ώστε να γνωρίζουν το λόγο που αδυνατεί η επιχείρηση να τους εξυπηρετήσει;

Γ.Δ.


Ας λύσουμε τις απορίες

Με το σημερινό μας φύλλο επιχειρούμε να απαντήσουμε στις απορίες που έχουν προκύψει σχετικά με την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μπορεί να είμαστε σε «καθολική καραντίνα», αλλά η πράξη δεν είναι και πολύ διαφορετική.

Νομίζω ότι η Πολιτική Προστασία «δουλεύει» την ψυχολογία του πολίτη κι έτσι, αυτό που ζούμε δε το λέει «καραντίνα» για να μην πανικοβληθούμε, αλλά μας επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας * μμ με 8 πμ για να τρομοκρατηθούμε.

Κι αυτό γιατί ο κίνδυνος διασποράς του ιού ήταν συντριπτικά χαμηλότερος τις βραδινές ώρες. Ποιος άλλωστε κυκλοφορούσε; Το πρόβλημα πάντα ήταν οι ώρες αιχμής, τη μέρα.

Κάποιοι λένε ότι είναι αυστηρό μέτρο για να συνετιστούμε, κάποιοι άλλοι ότι μας προετοιμάζουν για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Για την ώρα και για τις επόμενες ημέρες θα εκτιμηθούν τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο και εκεί θα κριθεί και η… μοίρα μας.


Ποιοι κυκλοφορούν έξω

Θα παραξενευθείτε εάν πληροφορηθείτε ποιοι κυκλοφορούν ποσοστιαία την περίοδο αυτή στους δρόμους.

Λοιπόν, με συντριπτικό ποσοστό πρόκειται για γυναίκες. Επτά στα δέκα άτομα είναι γυναίκες. Γιατί αυτή η μεγάλη διαφορά, άγνωστο. Εντάξει, πληθυσμιακά είναι περισσότερες οι γυναίκες, όμως γιατί τόσο εμφανής διαφορά;

Πρόκειται για ένα μυστήριο με ενδιαφέρον.

Γ.Δ.


Στροφή στη σοσιαλδημοκρατία

Η περίοδος της πανδημίας με τον κορωνοϊό και η αντιμετώπιση αυτού εκ μέρους των διάφορων κυβερνήσεων παρουσιάζει μία στροφή. Μια στροφή προς το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο. Κι αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα μόνον. Έτσι, η βαρύτητα δίδεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, από το «Βοήθεια στο Σπίτι», την κάλυψη ή αναπλήρωση του μισθού των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Με άλλα λόγια, η πανδημία προκαλεί ήδη μια αλλαγή στα μοντέλα διακυβέρνησης.

Την υιοθέτηση πρακτικών του σοσιαλδημοκρατικού εγχειριδίου.

Αν, λοιπόν, η οικονομική κρίση του 2008 έριξε τη σοσιαλδημοκρατία εκλογικά, η υγειονομική παγκόσμια κρίση, είναι μάλλον μια ευκαιρία για την ανόρθωσή της.

Γ.Δ.


Συνωστισμός

Το έχουμε ξαναπεί. Έρχεται η ημέρα, η ώρα ο άνθρωπος να τοποθετηθεί. Το μεγάλο ΝΑΙ ή ΟΧΙ για να πει, όπως σημειώνει ο ποιητής. Έτσι και τώρα, με την υπόθεση του κορωνοϊού.

Έπρεπε από την αρχή ακόμη να έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Και με βάση αυτές να αποδεχθούμε την ανάγκη να τις τηρήσουμε. Ήταν η ώρα ευθύνης του πολίτη προς τον εαυτό του, αλλά και προς τους άλλους, τους συμπολίτες του.

Δε σταθήκαμε όμως υπεύθυνα ως προς αυτή την ηθική υποχρέωσή μας. Και ο συνωστισμός έφερε την ανάγκη λήψης νέων συμπληρωματικών μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας.

Κι έτσι, υπονόμευσαν οι λίγοι τους πολλούς.

Κι έτσι η μικρή απαγόρευση που δεν τηρήθηκε, έγινε μεγάλη.

Ευκαιρία για συμπεράσματα.

Γ.Δ.


Και το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Φίλος παλιός και γνωστός ως Πασόκος, μου τηλεφώνησε για συμπλήρωση στο χθεσινό μου σχόλιο λέγοντας: Πολύ σωστά αναφέρθηκε χθες η στήλη στο μεγάλο επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ με τη σύλληψη και λειτουργία του ΕΣΥ. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα, αυτό που λόγω του κορωνοϊού απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη αξία. Πρόκειται για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Και αυτό αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία στον κοινωνικό τομέα και μάλιστα για την Τρίτη Ηλικία που έχει και τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Συμφώνησα βέβαια, διότι είναι αποδεδειγμένη η σημαντική συνεισφορά του θεσμού αυτού στην εποχή μας.

Γ.Δ.


Αχ και να’ τανε …πρωταπριλιά

Πριν 1,5 μήνα αν μας έλεγε κανείς ότι χθες πρώτη του Απρίλη θα μας κυνηγάει ένας αόρατος ιός, θα κυκλοφορούμε με μάσκες, γάντια, δεν θα μπορούμε να βγαίνουμε έξω από την πόρτα μας αν δεν έχουμε ειδική άδεια, θα φοβόμαστε και το ίσκιο μας και δεν θα μπορούμε να αγκαλιάσουμε την μάνα και τον πατέρα μας , τα παιδιά μας, να χαιρετήσουμε ένα φίλο από μικρότερη απόσταση των δύο μέτρων …Αν μας έλεγε ότι θα έπρεπε να οργανώνουμε ολόκληρη …εκστρατεία για να πάμε στο σούπερ μάρκετ και μετά να μπαίνουμε στον κλίβανο εμείς και τα ψώνια ..ε σίγουρα θα λέγαμε «τι χονδρά πρωταπριλιάτικα ψέματα είναι αυτά»!

Και τώρα που όλα αυτά είναι η καθημερινότητά μας αυτό που ευχόμαστε είναι: «αχ και να’

τανε πρωταπριλιάτικα ψέματα!!!»

Καλό μήνα!


Ο πόλεμος των 14 ημερών

Ο νομός Ξάνθης, ο αγαπημένος μας νομός βρίσκεται πλέον στο «κορωνοϊό». Δύο μάλιστα δήμοι, οι δήμοι Ξάνθης και Μύκης, δίνουν από χθες το δικό τους «αγώνα» ενάντια στον πόλεμο. Ένας διαφορετικός πόλεμος λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Τα οποία είναι ήδη αρκετά αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η επιδημία βρίσκεται στους δύο δήμους, κυρίως, γι’ αυτό η λήψη των νέων μέτρων που αποτελούν οπωσδήποτε δοκιμασία για όλους.

Μάλιστα, ο μήνας που ξεκίνησε χθες, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των δύο εβδομάδων. Όμως, για να υπάρξει θετική εξέλιξη στον πόλεμο που ξεκίνησε ήδη στο νομό μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συστράτευση όλων. Αυτές οι 14 μέρες θα πρέπει να γίνουν αφετηρία για να νικηθεί η επιδημία.

Να εφαρμόσουν οι ξανθιώτες με συνέπεια όσα πρέπει και τηρώντας τις εντολές των φορέων της Πολιτείας.

Μόνον έτσι θα κερδηθεί αυτή η σοβαρή περίοδος που θέτει σε κίνδυνο της Υγεία των κατοίκων.

Γ.Δ.


Έρχεται ύφεση

Είναι κοινά αποδεκτό πως όταν με το καλό τελειώσουμε με όλα αυτά τα άσχημα και δυσάρεστα που περνάμε τώρα, ότι δε θα βγούμε εύκολα στο ξέφωτο.

Η ζωή μας θα είναι διαφορετική γιατί πολλά από τα προηγούμενα δε θα είναι ίδια. Μάλιστα, υποχρεωτικά θα ζούμε με λιγότερα, ενώ θα αλλάξει και η νοοτροπία μας και οι καταναλωτικές μας συνήθειες.

Αυτά λίγο-πολύ υποστηρίζουν οι αναλυτές οι οποίοι ενημερώνουν πως θα υπάρξει ύφεση, πως τα εισοδήματα θα είναι χαμηλότερα και πως θα αλλάξουν και οι άνθρωποι σε ένα βαθμό.

Είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο όλοι πλέον. Κανείς δεν εξαιρείται. Όλοι ζούμε με την ελπίδα του αύριο που θα μας φέρει την αλλαγή από το σημερινό εφιάλτη. Παρότι γνωρίζουμε πως αυτό το «αύριο» θα είναι δύσκολο και θα απαιτήσει μεγάλες προσπάθειες.

Καλύτερα όμως έξω αγωνιζόμενος, παρά καθηλωμένος μέσα άπραγος και φοβισμένος.

Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…