Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

0

Το στοίχημα της ενότητας για την επόμενη μέρα
Το ζήτημα της ενότητας στη λογική ότι «κανείς δεν περισσεύει αλλά και κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις νέες συνθήκες» θίγει ο Μιχάλης Αμοιρίδης, καλώντας την Περιφέρεια να αναλάβει ρόλο συντονιστή για να επουλωθούν οι πληγές που η υγειονομική κρίση προκαλεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σε σχόλιό του ο Μ. Αμοιρίδης σημειώνει: «η κρίση που διανύουμε, χρειάζεται τήρηση των οδηγιών, η μάχη των ανθρώπων της υγείας και της πολιτικής προστασίας θα συνεχισθεί. Η σκέψη μας στα θύματα και τους αρρώστους και η εκτίμηση μας δεδομένη στα στελέχη που εργάζονται από οποιοδήποτε πόστο  για την προσπάθεια αυτή. Ο χρόνος όμως δεν σταματά και οι ανάγκες απαιτούν να έχουμε ετοιμότητα για την επόμενη μέρα που  θα έλθει σύντομα ελπίζουμε. Η οικονομία σε όλο το φάσμα της έχει πληγεί και δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κάποιος τομέα και εργαζόμενο που δεν επηρεάστηκε. Για αυτό πρέπει ενωμένοι και συνεργαζόμενοι για ένα κοινό στόχο και σχεδιασμό να είμαστε έτοιμοι. Επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα, γιατί ένα είναι σίγουρο, μετά τον πόλεμο κανείς δεν περισσεύει αλλά και κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Η Περιφέρεια επιβάλλεται  να αναλάβει το συντονιστικό ρόλο να δώσει το βηματισμό καλώντας όλους τους φορείς της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας να μετέχουν. Δεν είναι νωρίς και δεν θα είναι εύκολο, άλλοι ήδη έχουν ξεκινήσει».


Κάποιους τους αφήνουν με τις πληγές τους!
Φίλη επαγγελματίας με επιχείρηση φροντιστηρίου ανέδειξε με ανάρτησή της, τις εξαιρέσεις που υπάρχουν στα μέτρα ανακούφισης, τα οποία πράγματι, οδηγούν σε κατάφωρες αδικίες για το επιχειρείν. Για τους εργαζόμενους υπάρχουν προβλέψεις, για τους εργοδότες με έως πέντε άτομα υπάρχουν προβλέψεις, για τους επιστήμονες συγκεκριμένων κλάδων υπάρχει και εκεί η πρόβλεψη του προγράμματος κατάρτισης. Ποιοι μένουν; Προφανώς όχι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με δεκάδες άτομα προσωπικό, αλλά και μικρές επιχειρήσεις, φροντιστήρια, καταστήματα 7 και 8 ατόμων που αν εξαιρέσεις την μείωση ενοικίου επαγγελματικής στέγης, παρότι είτε ανεστάλησαν με απόφαση του κράτους, είτε όχι καλούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο ακέραιο (ΕΦΚΑ, ΔΕΗ, νερό κλπ).
Δεν είναι όλοι οι εργοδότες «μεγάλα κεφάλια». Αντιθέτως ανάμεσα σε αυτούς στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υπάρχουν άνθρωποι, που πολλές φορές στο τέλος του μήνα καλύπτουν όλες τις υποχρεώσεις τους, αλλά το ταμείο δεν επαρκεί για τους ίδιους!
Τουλάχιστον στην «γεωγραφία» της τοπικής επιχειρηματικότητας αυτό είναι βέβαιο.


Υπενθύμιση
Ο Ιρφάν Χατζηγκενέ, με αφορμή την ερώτηση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για την ανάγκη λειτουργίας κλιμακίου της Πυροσβεστικής στο δήμο Μύκης, του θυμίζει τις δικές του ενέργειες καθώς και τις προϋποθέσεις της δημιουργίας κλιμακίου που τέθηκαν υπόψη του, με βάση έγγραφο του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος την περίοδο που ήταν κυβερνητικός βουλευτής. «Γιατί  τόσα χρόνια δεν ενεργήσατε έχοντας στα χέρια σας όσα χρειάζονται; Είναι μικροπρεπές και λυπηρό! Ο δήμαρχος Μύκης,  σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια ΑΜΘ μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου», καταλήγει το σχετικό του σχόλιο.


Στο σπίτι
Και για να το κλείσουμε το θέμα των ημερών που είναι για τους χριστιανούς συμπολίτες αυτό σχετικά με το αν θ’ ανοίξουν ή θα ‘ναι κλειστές οι εκκλησίες. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, η περιφορά των Επιταφίων θα γίνει εντός των ναών, όπως και η τελετή της Ανάστασης.
Για φέτος λοιπόν, ας μείνουν οι πιστοί σε αυτό που τους ζήτησε η Ιερά Σύνοδος: «συνεχείς θερμές προσευχές, ειλικρινής και έμπρακτος μετάνοια».
Πάντα στο σπίτι τους βέβαια. Και να είναι αισιόδοξοι για του χρόνου, να είμαστε όλοι καλά.
Γ.Δ.


Το Άγιο Φως
Θα ρθει; Δε θα ρθει; Θα ρθει τελικά. Ά όχι, δε θα ρθει σπίτι σπίτι, πόρτα πόρτα. Το Άγιος Φως θα ρθει στη χώρα μας από τα Ιεροσόλυμα αλλά θα μείνει εκεί, στην Αθήνα.
Οι πιστοί φέτος, δε θα το μεταφέρουν στο σπίτι τους, όπως χρόνια τώρα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος του συνωστισμού.
Όμως, τολμούμε να πούμε, πως δεν πειράζει για μια φορά.
Όπως δεν πειράζει που θα κάνουμε Πάσχα, μακριά από τους αγαπημένους μας ανθρώπους, φίλους, συγγενείς κλπ.
Για μια φορά, για την ασφάλεια όλων, θα μείνουμε μεταξύ μας, οι οικογένειες μέσα, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί στην υγεία όλων όσων δεν είναι ομοτράπεζοι.
Του χρόνου, τις ίδιες μέρες, θα έχουμε τη χαρά της από κοινού συνάντησης και συνεορτασμού.
Γ.Δ.


Είναι χρέος μας
Γενικώς, πρέπει να πούμε, οι ξανθιώτες υπακούν με όσα αποφασίστηκαν για την προστασία τους.
Με τη σκέψη πως αν πάνε όλα καλά και συμπεριφερθούνε σωστά και κυρίως με σύνεση, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται, σε δύο εβδομάδες τα μέτρα θα αρθούν.
Δε θ’ αρνηθώ ότι ήταν μία δοκιμασία αυτός ο εγκλεισμός στο σπίτι. Και είναι ακόμη. Για κάποιους μάλιστα δύσκολος.
Όμως φαίνεται ότι πλησιάζει ο καιρός που όλα θα τελειώσουν με το καλό.
Βέβαια, αρκετά δε θα είναι ίδια, κυρίως στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής συμπεριφοράς.
Όμως, πέρα από αυτά, μια μεγάλη υποχρέωση ορθώνεται εμπρός μας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το να κρατήσουμε όρθιο και ζωντανό το νομό μας αλλά και ν’ αναστήσουμε την πόλη της Ξάνθης.
Οφειλή, να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας, η κοινωνική ζωή, ο πολιτισμός μας.
Ιδού η πρόκληση και η πρόσκληση των ημερών που έρχονται μετά τον κορωνοϊό.
Είναι το χρέος όλων μας στη γενέθλια πόλη, το νομό που αποφασίσαμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε οικογένεια, δουλειές, ΖΩΗ.
Γ.Δ.


Θα βρεθούμε σύντομα κοντά της
anoixi-17Τώρα ναι, μπορούμε να μιλήσουμε για την ΑΝΟΙΞΗ.
Προς το παρόν, μπορούμε να τη χαρούμε από το μπαλκόνι μας και οι τυχεροί στην αυλή τους.
Βέβαια, την άνοιξη την καταλαβαίνει κανείς έξω, στο βουνό ή τις εξοχές εν γένει. Εκεί, τα χρώματα, οι ευωδιές, τα ζουζούνια, οι μέλισσες, η ζωή που εμφανίζεται σιγα σιγά και ξεμυτίζει στο φως του ήλιου. Είναι μια άλλη αίσθηση αυτό που προσφέρει η άνοιξη στους επισκέπτες της φύσης.
Μόνο που φέτος, τώρα, δε θα την επισκεφθούμε από νωρίς.
Το Μάιο, όμως, ελπίζουμε να είμαστε κοντά για να τη δούμε, να την ακούσουμε, να τη μυρίσουμε και να της μιλήσουμε κιόλας, με λόγια που σίγουρα καταλαβαίνει.
-Υπομονή, σύντομα θα βρεθούμε κοντά σου όμορφη εποχή.
Γ.Δ.


Ποιος θέλει εκλογές τώρα;
Κάποιοι στην Αθήνα τελευταίως μιλούν ή γράφουν για την πιθανότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να προσφύγει σε εκλογές.
Στηρίζουν δε, την άποψή τους αυτή στο μεγάλο ποσοστό αποδοχής που έχει την περίοδο αυτή τόσο ο ίδιος όσο και η ΝΔ.
Βέβαια, δε μας πέφτει λόγος εμάς στο τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Όμως με μία οικονομία σε τραγική κατάσταση ποιος εχέφρων άνθρωπος θα πήγαινε σε εκλογές;
Εκτίμησή μας είναι ως την περίοδο που διανύουμε και για όλο το 2020, εκλογές δε θα γίνουν.
Εξάλλου, δεν τις ζητά η αντιπολίτευση και δεν τις θέλει και η κοινωνία.  Η οποία προσδοκά δύο πράγματα.
Πρώτον να τελειώνουμε με τον κορωνοϊό και δεύτερον να μπουν τα οικονομικά σε μία σειρά.
Τίποτε άλλο.
Γ.Δ.


Οι καρικατούρες των σόσιαλ μίντια
Είναι γεγονός πλέον αδιαμφισβήτητο. Έχουμε γεμίσει διαφόρων λογιών και ιδεολογιών καρικατούρες. Οι οποίες βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν στα γνωστά ηλεκτρονικά μέσα.
Εκεί εμφανίζονται και ξερνούν κάθε μορφής ανοησίες, κακίες, αγραμματοσύνη και πάντα ανωνύμως βέβαια.
Άνθρωποι καρικατούρες που ζουν στο σκοτάδι της ψυχικής τους ασθένειας, μικρόψυχοι και προφανώς μικρόνοοι.
Οι τιποτένιοι, που βρήκαν την ευκαιρία να πουν, να χυδαιολογήσουν, να εμφανίσουν την μικροψυχία τους και την απύθμενη κακία τους σε ότι δεν συμπλέει με τη δική τους τύφλα και αμάθεια.
Πρόκειται για την αρρωστημένη πλευρά κάποιων, αρκετών αρουραίων. Σιχαμερά τρωκτικά, καρικατούρες των σόσιαλ μίντια.
Είναι ο χώρος τους.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η κλιματική κρίση απειλεί τη Μεσόγειο Η Βαλένθια της Ισπανίας βιώνει μία από τις μεγαλύτερ…