Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

0

Από τον Μάιο;
Να αισιοδοξούμε; Βεβαίως. Κι αυτό γιατί την χαραμάδα την άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη σχετική δήλωσή του.
Μια χαραμάδα ελπίδας ότι σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις για σταδιακή άρση των περιορισμών. Όλες δε οι ενδείξεις τοποθετούν τη λήψη αυτών των αποφάσεων να ξεκινούν αρχές Μαΐου. Δηλαδή, σε δύο εβδομάδες από σήμερα.
Σαν χρονικό όριο δεν είναι μεγάλο, όταν έχουμε διανύσει ήδη αρκετές ημέρες εγκλεισμού στα σπίτια μας.
Θα σφίξουμε τα δόντια, θα κάνουμε υπομονή, θα βλέπουμε την άνοιξη από το μπαλκόνι μας για να πάνε όλα καλά, να μην χάσουμε τη μάχη τώρα προς το τέλος.
-Από το Μάιο λοιπόν, ελπίζουμε τα καλά νέα.
Γ.Δ.


Έτσι είναι η ζωή
Προφανώς δεν φταίει η κυρία Δροσερού που αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι πάντα με την (όποια) κυβέρνηση!
Το ίδιο ισχυριζόταν και ο αείμνηστος γιατρός Στέργιος Στάθης από τους θεμελιωτές των Θρακικών λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ).
Έτσι η παντός καιρού και κυβερνήσεως κυρία Δροσερού εμφανίστηκε εκ νέου. Μόνο που άλλα αυτή είπε και άλλιώς τα παρουσίασαν τοπικά έντυπα.
Κι έτσι η σούπα έκοψε για άλλη μια φορά.
Συμβαίνουν αυτά στη ζωή. Σε χρησιμοποιούν, τους χρησιμοποιείς και η ζωή τραβά την ανηφόρα. Αρκεί να περιλαμβάνονται σε αυτή τη ζωή και κάποια ταξιδάκια στην Ευρώπη και άλλα τινά.
Γ.Δ.


Αστικοποίηση του πληθυσμού
Το φαινόμενο της αστικοποίησης του πληθυσμού παγκοσμίως είναι γεγονός αναμφισβήτητο.
Μάλιστα, έρευνες εκτιμούν ότι μέχρι το 2050, 7 στους 10 κατοίκους του πλανήτη θα ζουν σε αστικά κέντρα.
Αστικά κέντρα τα οποία θα μαστίζονται από προβλήματα αστικής υποβάθμισης, περιθωριοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού και διαχωρισμού. Δε θα είναι ευχάριστη η ζωή τότε για τους περισσότερους κατοίκους. Η πόλη θα έχει τις διαφορές της, τις προσφορές της, τις ομορφιές της, αλλά θα αποτελούν στοιχεία διαθέσιμα για τους λίγους.
Η αστικοποίηση θα συγκεντρώσει ανθρώπους, αλλά θα τους προσφέρει χαμηλή ποιότητα ζωής.
Για την ακρίβεια, ζωή χωρίς ποιότητα, με προβλήματα, με εγκληματικότητα και ανασφάλεια. Πουθενά στον πλανήτη σήμερα ακόμη η αστικοποίηση σε μεγάλες πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων δεν είναι εύκολη, δεν είναι ανθρώπινη.
Γ.Δ.


Το ερώτημα
«Εμείς ανάσταση αλήθεια πότε θα κάνουμε;»
Ερώτημα των περισσότερων επαγγελματιών της Ξάνθης.
Που, ενώ βγήκαν τραυματισμένοι από τη δεκαετή δοκιμασία, ήλπιζαν με τη νέα κυβέρνηση να μπουν στον κανονικό ρυθμό, όχι για να κερδίσουν τα χαμένα, αλλά για να σταθούν στα πόδια τους.
Κι εκεί που η ελπίδα ζωντάνευε, ήρθε ο νέος κορωνοϊός και τα κατεδάφισε όλα σε πολύ χειρότερη μορφή.
Κι έτσι πάλι πίσω, πάλι Πάσχα χωρίς ανάσταση άλλη μια χρονιά.
-Τραγικό μεν, αληθινό δε.
Γ.Δ.


Εβδομάδα Παθών για την αγορά της πόλης
Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, είμαστε ήδη στη Μεγάλη Τετάρτη και με κάθε ειλικρίνεια, αυτή η περίοδος αποτελεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών για τους επαγγελματίες.
Καταστήματα κλειστά από μέρες και άγνωστο πότε θ’ ανοίξουν, μηδενικός τζίρος και οι υποχρεώσεις να τρέχουν και οι οικογενειακές ανάγκες λόγω Πάσχα.
Ελάχιστα καταστήματα συνεχίζουν να εξυπηρετούν τον κόσμο, όπως αυτά της τροφικής αλυσίδας, φαρμακεία, βενζινάδικα.
Δύσκολη περίοδος που, σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το ποσό των 800 ευρώ που θα λάβουν ως αποζημίωση οι επαγγελματίες, όσοι τελικά το πάρουν.
Για άλλη μια φορά «τη νύφη» θα πληρώσουν οι επαγγελματίες.
Γ.Δ.


Θ’ αργήσει η Ανάσταση της Οικονομίας
Η ανάλυση της σημερινής κατάστασης της οικονομικής ζωής του τόπου έχει μία ομολογία. Κι αυτή πρέπει να την αποδεχτούμε όλοι εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Με δυο κουβέντες θ’ αργήσει η ανάσταση της οικονομίας της χώρας συνολικά και της Ξάνθης ειδικά.
Θ’ απαιτηθεί χρόνος και προσπάθεια μεγάλη, πολύ μεγάλη.
Η σημερινή πτώση είναι τόσο μεγάλη που με ασπιρίνες δε θα επανέλθει η υγεία της ασθενούσας οικονομίας.
Αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά, οφείλουν οι συμπολίτες να τα γνωρίζουν, διότι το αύριο δε θα είναι με τίποτε το ίδιο με το χθες.
Γι’ αυτό φρόνιμο είναι να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.
Γ.Δ.


Οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν
Είναι σε όλους γνωστό, ή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον, πως σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή της πανδημίας, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι περισσότερες.
Αυτές λοιπόν, οι ανάγκες και οι καθημερινές νέες εξελίξεις και προβλήματα που παρουσιάζονται στους δήμους πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Ενίοτε δε, με συνοπτικές διαδικασίες για να ξεπερνώνται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά και να μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ανάληψης κάποιας άμεσης πρωτοβουλίας.
Όλα τα παραπάνω, σε όλους τους δήμους της χώρας, τους οδηγούν στο να λειτουργούν με σύντομες, αλλά νόμιμες διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων που επείγουν. Γι’ αυτό και οι δημοτικές παρατάξεις Μελισσόπουλου, Δημαρχόπουλου, Βογιατζή και Χατζηθεοδώρου, που είτε ως πρόσωπα, είτε ως παρατάξεις είχαν συμμετοχή χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο καλούνται να συναινούν σε νέες πρακτικές, όπως οι δια περιφοράς συνεδριάσεις, έγκριση επειγουσών θεμάτων.
Γ.Δ.


Δυνατότητες για ευνοϊκές ρυθμίσεις στα χέρια των δήμων
Με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συνεργάζεται η ΚΕΔΕ προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να διαχειριστούν τη σωρεία δικαιούχων που θα προκύψουν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για πολίτες και επιχειρήσεις που προβλέπει η ΠΝΠ.
Βέβαια, μέσω της ΠΝΠ προβλέπονται δυνητικές δυνατότητες προς τα δημοτικά συμβούλια που θα αποφασίσουν ποια θα επιλέξουν (τέλος κοινόχρηστων χώρων, μισθώματα, τροφεία παιδικών σταθμών κλπ).
Ωστόσο, σε σχετική ενημέρωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συνιστά στους δήμους, δεδοµένου ότι το χρονικό διάστηµα που θα αφορά στις όποιες µειώσεις ή/και απαλλαγές δεν είναι γνωστό, να καθυστερήσουν τη λήψη σχετικών αποφάσεων για να αποφευχθεί η διαδικασία επικαιροποίησης τους.


Μέτρα εν καιρώ και ανάλογα με τις συνθήκες
Η προτροπή του προέδρου της ΚΕΔΕ για καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα δημοτικά συμβούλια καθιστά άκαιρη την πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για άμεση σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και πολιτών.
Μέτρα πρέπει να ληφθούν σε κάθε περίπτωση και όλες οι παρατάξεις, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, οφείλουν  να καταθέσουν προτάσεις με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και του δήμου ως οργανισμού με σύνεση και υπολογισμό και όχι στο πνεύμα του «ποιος θα φανεί πιο καλός».
Η πόλη χρειάζεται και θα χρειαστεί μεγάλης στήριξη, όμως η κατεύθυνση πρέπει να είναι για το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο για όσα χάσαμε στο παρελθόν.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…