Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να πληρωθούν οι οφειλές για το 12%!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να πληρωθούν οι οφειλές για το 12%!

0

Επί υπουργίας Σταθάκη (2016) η επιδότηση καταργήθηκε, και ποτέ δεν τέθηκε θέμα για την αποπληρωμή των οφειλόμενων από το 2010

 Οι 19 βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση της βουλευτή Καβάλας Τ. Ελευθεριάδου ρωτούν αν θα εφαρμοστεί ο Ν. 4608/2019 «Ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Τουλάχιστον έκπληξη προκαλεί η επερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάνιας Ελευθεριάδου που συνυπογράφουν 19 βουλευτές του κόμματος, μεταξύ αυτών και όλοι οι βουλευτές από την ΑΜΘ, με αίτημα την πληρωμή των οφειλόμενων από την επιδότηση του 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης.

Οι βουλευτές στην επερώτησή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης αναφέρονται στις προβλέψεις του αρθ. 21 του Νόμου 1767/1988, το οποίο αντικαταστάθηκε με το άρθ. 32 του Ν. 1836/1989 (ΦΕΚ Α89) και με βάση το οποίο, ορίσθηκε ως αναπτυξιακό κίνητρο η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) στις επιχειρήσεις της Θράκης μέσω του ΟΑΕΔ, ο οποίος επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο και εγγράφονται οι σχετικές πιστώσεις.

Κατάργηση από Σταθάκη το 2016

Οι βουλευτές καταγράφουν ότι: «την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 ο τέως Υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση φορέων που έγινε στην Αθήνα με μοναδικό θέμα συζήτησης την καταβολή της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους από τον ΟΑΕΔ, η οποία δεν καταβάλλονταν στις επιχειρήσεις από το έτος 2010, ενημέρωσε τους φορείς ότι έχει αποφασισθεί η κατάργηση των ανωτέρω κοινών υπουργικών αποφάσεων χωρίς αναδρομική ισχύ καθώς

α) υφίσταται ανάγκη εξορθολογισμού των προγραμμάτων απασχόλησης, της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών καθώς και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και,

β) η ρύθμιση ήταν αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων» και θυμίζουν ότι: «στην συνέχεια οι υπουργικές αποφάσεις καταργήθηκαν, χωρίς αναδρομική ισχύ, με την υπ’ αρίθμ. 13311/273/21-03-2016 υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ».

Ψήφιση Νόμου για τις ενίσχυση των ΜμΕ που ποτέ δεν έτυχε εφαρμογής

Σε αντικατάσταση τους για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας ψηφίστηκε ο Νόμος 4608/2019 «Ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ο οποίος στο άρθρο 41 προβλέπει για τις ανωτέρω επιχειρήσεις ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης έως του ποσού των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, σύμφωνα με τη διαδικασία κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η ενίσχυση προβλέφθηκε να γίνει μέσω De Minimis ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν μέσα στο 2019 μισθολογικές δαπάνες των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2018.

Ο νόμος αυτός ποτέ δεν έτυχε εφαρμογής, ούτε βέβαια, ξεκίνησε η διαδικασία για να αποδοθεί ενίσχυση στους δικαιούχους, ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη ΝΔ.

Το δε, ΣτΕ έκρινε με την πρόσφατη απόφασή του ότι «η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση δύναται, συνεκτιμώντας τις εκάστοτε ανάγκες των επιχειρήσεων των ως άνω περιοχών καθώς και τις συνθήκες και προτεραιότητες της οικονομίας εν γένει, να μεταβάλλει το ύψος και εν γένει τον τρόπο παροχής της ενίσχυσης. Δεν δύναται, όμως, να την καταργήσει είτε ρητώς είτε εν τοις πράγμασι, καθιστώντας τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 1767/1988 ανενεργό. Επομένως η κατάργηση με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με διάταξη τυπικού Νόμου των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις προϋποθέσεις της χορήγησης της εν λόγω ενίσχυσης, χωρίς ταυτόχρονη θέσπιση, εν μέρει ή εν όλω, νέων προϋποθέσεων για τη χορήγηση αυτής, έχει ως συνέπεια η ρύθμιση να καθίσταται ανενεργός».

Τώρα ζητούν να πληρωθούν οι επιχειρήσεις, είτε κινήθηκαν δικαστικά είτε όχι

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό:

«1) Προτίθεστε να καταβάλλετε την οφειλόμενη οικονομική ενίσχυση των ετών από το 2010 και μετά προς όλες (ανεξαρτήτως του εάν κινήθηκαν ή όχι δικαστικά) τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ως έμπρακτο μέτρο στήριξης της ευαίσθητης οικονομίας των περιοχών αυτών αλλά και ως κίνητρο διατήρησης των πολύτιμων θέσεων εργασίας;

2) Θα ενισχύσετε τις επιχειρήσεις όπως προβλέπει ο Νόμος 4608/2019 «Ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις»;

Κανείς βέβαια, δεν μπορεί να αγνοήσει το οξύμωρο του πράγματος, αφού επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τις επισταμένες εκκλήσεις των επιμελητηρίων της ΑΜΘ, ποτέ δεν τέθηκε θέμα αποπληρωμής των οφειλόμενων από το 2010, αλλά και πολύ περισσότερο καταργήθηκε ως μη εξορθολογισμένη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο η επιδότηση του 12%.

Η εν λόγω επιδότηση συνεχίζει πράγματι, να αποτελεί αναπτυξιακό κίνητρο για την περιοχή μας, που επιχειρηματικά αντιμετωπίζει διαχρονικά ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι -τουλάχιστον- πιο πειστικός στην επιχειρηματολογία του ως προς την ανάγκη ικανοποίησης του πάγιου αυτού αιτήματος των επιχειρήσεων της Θράκης και της ΑΜΘ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…