«Ευπαθής» περιφέρεια η ΑΜΘ και σε κορωνοϊό και σε ιό του Δ. Νείλου – 16 θάνατοι πέρσι από ιό Δ. Νείλου – 11 φέτος από κορωνοϊό – Η Ξάνθη έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κορωνοϊό
Αύξηση 30% στον προϋπολογισμό του έργου καταπολέμησης κουνουπιών – 565.461 ευρώ για την Ξάνθη – Μπήκαν οι παγίδες για τις προνύμφες
Τα κουνούπια μεταφέρουν και …κορωνοϊό; Μιλά στο «Ε» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας Κ. Βενετίδης
Καλοκαίρι προ των πυλών …και σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες οι υψηλές θερμοκρασίες, ο ήλιος και η υγρασία δεν είναι ευνοϊκές συνθήκες για τον κορωνοϊό, που όπως όλα δείχνουν τείνει να μας αφήσει ήσυχους (για λίγο ή για πολύ, ποιος ξέρει;) στην χώρα μας! Είναι όμως οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των κουνουπιών που εκτός από την όχληση που προκαλούν, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία καθώς είναι και φορείς μολυσματικών ασθενειών όπως ο ιός του Δ. Νείλου.
«Ευπαθής» περιφέρεια η ΑΜΘ και σε κορωνοϊό και σε ιό του Δ. Νείλου – Η Ξάνθη το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κορωνοϊό αλλά και ιό του Δ. Νείλου
Να θυμίσουμε ότι η περιφέρειά μας και ο νομός μας συγκαταλέγονται στις «ευπαθείς» περιοχές αφού πέρσι θρηνήσαμε 16 νεκρούς από τον ιό του Δυτικού Νείλου. «Ευπαθής» περιφέρεια έχει αναγνωριστεί και σ’ ότι αφορά τον κορωνοϊό αφού έως τώρα θρηνεί 11 θύματα με την Ξάνθη να έχει τα 6 απ’ αυτά, ο Έβρος 5 και η Ροδόπη 1. Η διαφορά έγκειται στο χρονικό διάστημα καθώς οι θάνατοι από ιό του Δ. Νείλου αφορούν 3 τουλάχιστον μήνες ενώ από τον κορωνοϊό μόλις 1. Και στους δύο ιούς η Ξάνθη φέρει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στην περιφέρεια.
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την καταπολέμηση κουνουπιών – Αύξηση 30% στον προϋπολογισμό του έργου – 565.461 ευρώ για την Ξάνθη
Το γεγονός αυτό κινητοποίησε πιο έγκαιρα από κάθε άλλη φορά τις υγειονομικές αρχές στην περιφέρειά μας και την διοίκηση ώστε να γίνει έγκαιρα ο διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου αναδόχου καθώς η σύμβαση λήγει και να ξεκινήσει το έργο καταπολέμησης κουνουπιών όσο πιο γρήγορα. Ειδικότερα στις 23 Ιανουαρίου 2020 βγήκε η σχετική προκήρυξη για την ανάδειξη αναδόχου και στην έκτακτη συνεδρίασή της στις 21 Απριλίου η Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τους προσωρινούς αναδόχους του έργου που θα αναλάβουν διαφορετικούς τομείς της καταπολέμησης.
Το νέο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τριετίας – όπως και το προηγούμενο – και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 11.597.940 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσε τα 7,5 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσουμε πως το έργο χωρίζεται σε δύο Δράσεις:
Η Δράση Α’ (Επίγειες Δράσεις: Τμήμα Α1(ΠΕ ΔΡΑΜΑΣ), Τμήμα Α2 (ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ), Τμήμα Α3 (ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ), Τμήμα Α4 (ΠΕ ΡΟΔΟΠΗΣ), Τμήμα Α5 (ΠΕ ΕΒΡΟΥ), στις οποίες μπορούσαν εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις συνολικά ή επιμέρους για κάθε ΠΕ.
Η Δράση Β’ αφορούσε Εναέριες Δράσεις στο σύνολο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Το συνολικό κόστος για τις εναέριες δράσεις θα ανέλθει στα 7.984.905,60 ευρώ με ΦΠΑ, ενώ για τις επίγειες δράσεις το κόστος ανέρχεται στα 3.514.017,68 ευρώ. Έτσι το συνολικό κόστος της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια θα ανέλθει στα 11.498.923,28 ευρώ και θα κατανεμηθεί ως εξής:
Τμήμα Α1 (ΠΕ Δράμας) 336.568,71 ευρώ
Τμήμα Α2 (ΠΕ Καβάλας) 881.154,73 ευρώ
Τμήμα Α3 (ΠΕ Ξάνθης) 565.461,20 ευρώ
Τμήμα Α4 (ΠΕ Ροδόπης) 556.551,43 ευρώ
Τμήμα Α5 (ΠΕ Έβρου) 1.174.281,61 ευρώ
Μπήκαν οι παγίδες για τις προνύμφες – Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προνυμφοκτονία
Να σημειώσουμε ότι για να αναλάβουν δράση οι νέοι ανάδοχοι θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος έως ότου επικυρωθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο. Για να μην χαθεί πολύτιμο χρόνος ισχύει η παλιά σύμβαση και με τα υπολειπόμενα χρήματα έχει ήδη ξεκινήσει η τοποθέτηση παγίδων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ προκειμένου να διαπιστωθεί που υπάρχουν εστίες προνυμφών και να ακολουθήσει η φάση της προνυμφοκτονίας. Μια φάση πολύ σημαντική καθώς η έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωσή της θα κρίνει όλο το έργο καθώς θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κουνουπιών από το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξή τους. Μιλώντας στο «Ε» ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης για θέματα Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης ανέφερε: η ανάλυση των στοιχείων των προγραμμάτων των προηγούμενων ετών οδήγησαν στην ενίσχυση του προγράμματος με αύξηση κατά 30% του προϋπολογισμού ώστε να γίνουν περισσότεροι ψεκασμοί και δράσεις σε μεγαλύτερες επιφάνειες καθώς όπως είπε, διαπιστώθηκε ότι η περιφέρειά μας είχε θύλακες κουνουπιών φορέων του ιού του Δ. Νείλου, στον Έβρο, στην Ξάνθη και στην Καβάλα ενώ ειδικά στην Ξάνθη είχε επιδημία : «Στην Ξάνθη πέρσι υπήρχε επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου. Αντίστοιχα στον Έβρο υπήρχε μεγαλύτερη όχληση αλλά όχι επιδημία. Αυτά τα στοιχεία μας οδήγησαν να αυξήσουμε φέτος τις δράσεις. Θα γίνουν περισσότεροι ψεκασμοί και επίγειοι και εναέριοι και σε μεγαλύτερες επιφάνειες. Ήδη με τα υπόλοιπα του προγράμματος τοποθετήσαμε τις παγίδες σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες και από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί . Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά έως ότου αναλάβουν οι νέοι ανάδοχοι».
Τα πουλερικά θα χρησιμοποιηθούν ως ανιχνευτές του ιού του Δ. Νείλου
Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Βενετίδης φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά μία νέα μέθοδος που ως τεχνογνωσία αντλήθηκε από την συνεργασία της περιφέρειας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα: « Γνωρίζουμε ότι τα πουλερικά σε μια περιοχή δέχονται πιο μπροστά τον ιό αν αυτός κυκλοφορεί μέσω των κουνουπιών σε μια περιοχή. Έτσι θα πάρουμε δείγματα για να ανιχνεύσουμε τον ιό και να δράσουμε πιο αποτελεσματικά με ψεκασμούς από αέρος και εδάφους ώστε να σταματήσουμε την κυκλοφορία του ιού».
Τα κουνούπια μεταφέρουν και …κορωνοϊό;
Στο ερώτημα που του θέσαμε αν τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν εκτός από τον ιό του Δ. Νείλου και τον κορωνοϊό και αν υπάρχει συνάφεια ως προς την δράση, τα συμπτώματα και τις λοιμώξεις που προκαλούν οι δύο ιοί στον άνθρωπο ο κ. Βενετίδης παρέπεμψε σε ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αποφάνθηκε ότι ο κορωνοϊός δεν μεταφέρεται από τα κουνούπια που μολύνουν το αίμα του ανθρώπου με τον ιό του Δ. Νείλου όταν τον τσιμπούν αλλά μέσω σταγονιδίων από την αναπνευστικό οδό. «Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός δεν μεταφέρεται από τα κουνούπια. Ωστόσο οφείλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι …Είναι ένας ιός που τώρα ερευνάται η συμπεριφορά του από τους επιστήμονες. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα αφήσουμε τον κόσμο έρμαιο και ανυπεράσπιστο. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να τον προφυλάξουμε. Μάλιστα το σχέδιό μας για την καταπολέμηση των κουνουπιών το έχει συμπεριλάβει ο ΕΟΔΥ ως πρότυπο για άλλες περιφέρειες», επεσήμανε ο κ. Βενετίδης.
Σ’ ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης αναφορικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός και ο ιός του Δ. Νείλου δεν υπάρχει συνάφεια καθώς ο κορωνοιός επικεντρώνεται στο αναπνευστικό προκαλώντας πνευμονίες ενώ ο ιός του Δ. Νείλου στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας σοβαρές εγκεφαλοπάθειες, ωστόσο ως κοινό σύμπτωμα έχουν τον υψηλό πυρετό.