Έντονος προβληματισμός στις επιχειρήσεις που ανοίγουν – «Βουνό» τα έξοδα – μηδέν τα έσοδα
Επιβαρύνονται και με υψηλά κοστολόγια λόγω της εκτόξευσης των τιμών σε μάσκες και απολυμαντικά
Με το βλέμμα σκοτεινό και απαισιόδοξο για την επόμενη μέρα είναι η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν και τον κορμό της ελληνικής οικονομίας. Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που σηματοδότησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του την περασμένη Τρίτη μετά από 1,5 μήνα στον «πάγο» λόγω κορωνοϊού, δημιούργησε μια ευφορία η οποία όμως γρήγορα μετατράπηκε σε έντονο προβληματισμό καθώς η επιστροφή προϋποθέτει μια σειρά από μέτρα που έχουν στόχο την προστασία του κοινού και την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού ωστόσο αποτελούν επιπρόσθετο κόστος στις επιχειρήσεις διόλου αμελητέο ιδιαίτερα τώρα που μετρούν τις πληγές τους…
«Βγαίνουμε από το σπίτι» με μάσκα και γάντια και το απολυμαντικό στην τσέπη! – Μέτρα και πρόστιμα για την επόμενη μέρα
Εξυπηρετώντας τον βασικό στόχο «Βγαίνουμε από το Σπίτι αλλά Μένουμε ασφαλείς» στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν σταδιακά αλλά και στους πελάτες τους και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τσουχτερό πρόστιμο των 150 ευρώ. Επίσης υποχρεωτική είναι η χρήση γαντιών μιας χρήσης και απολύμανση των χώρων με απολυμαντικά όπως και η χρήση απολυμαντικών από τους πελάτες για πλύσιμο χεριών. Εκτός από την υγιεινή έμφαση δίνεται και στην αποφυγή συνωστισμού με μέτρα όπως η εξυπηρέτηση μετά από ραντεβού (κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κ.ά) ή τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων μεταξύ των εργαζομένων καθώς και απαγόρευση άνω των 10 ατόμων κ.ά. Την αρμοδιότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων εκτός από την αστυνομία και την δημοτική αστυνομία αναλαμβάνουν και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Εφορία, η Επιθεώρηση Εργασίας, οι Διευθύνσεις Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Στα ύψη οι μάσκες και τα απολυμαντικά – Προβληματισμός για την επιπλέον επιβάρυνση στις επιχειρήσεις που ανοίγουν
Ως εκ τούτου η επόμενη μέρα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου: «Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για την μικρομεσαία επιχείρηση και χωρίς την αμέριστη στήριξη και ενίσχυση από την πολιτεία δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Ο κορωνοϊός αφήνει πίσω του βαθιές πληγές στην ψυχολογία του κόσμου που έχει άμεση επίδραση στην αγορά και στην οικονομική δραστηριότητα. Η μικρομεσαία επιχείρηση που εδώ και 1, 5 μήνα παρέμεινε κλειστή ενώ όλα τα έξοδα έτρεχαν πρέπει με μηδέν κατανάλωση να ανταποκριθεί στα έξοδα και να έχει το κεφάλαιο για να κάνει τις παραγγελίες της και να ανοίξει ξανά. Επιπρόσθετα πρέπει να διαχειριστεί και το κόστος όλων αυτών των μέτρων προστασίας με μάσκες, γάντια και απολυμαντικά, το κόστος των οποίων έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Το απολυμαντικό κοστίζει 13 ευρώ το λίτρο, τα γάντια 5 – 6 ευρώ η συσκευασία ενώ οι απλές μάσκες μιας χρήσης 1,10. Εκτός αυτού το κατάστημα θα πρέπει να χορηγεί μάσκες στους πελάτες αν δεν έχουν την ευθιξία να έχουν δικές τους. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση θα είναι περιορισμένη αφού περιορισμένος θα είναι ο αριθμός σε κάθε κατάστημα. Εφιστώ σε όλους τους επαγγελματίες που ούτως ή άλλως είναι πολλοί συνειδητοποιημένοι να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα για την προστασία τους και την προστασία του κοινού για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις και μια σειρά τσουχτερά πρόστιμα».
Δύσκολες μέρες για τα Κέντρα Αισθητικής – Αυξημένα έξοδα και πεσμένη κίνηση λόγω φόβου
Την άποψη της προέδρου της ΟΕΒΕ συμμερίζεται και η πρόεδρος του συλλόγου εργαστηρίων αισθητικών κέντρων της ΑΜΘ κα Βαρτζοπούλου Μαρία που διατηρεί το Κέντρο Αισθητικής “Esthetics’ art” στην Ξάνθη. Υπενθυμίζεται ότι τα Κέντρα Αισθητικής μαζί με τα κομμωτήρια και κάποια εμπορικά συμπεριλαμβάνονται στην α΄ φάση χαλάρωσης των μέτρων κα ανοίγουν την Δευτέρα 4 Μαΐου οπότε και απελευθερώνεται πλήρως και η κυκλοφορία εντός των ίδιων περιφερειακών ενοτήτων. Όπως αναφέρει η φύση του επαγγέλματος προϋποθέτει επαφή με τον πελάτη και πάντα λαμβάνονταν μέτρα προστασίας με την χρήση απλής μάσκας ,γαντιών, απολυμαντικών αναλώσιμων γενικά αλλά τώρα οι επιχειρήσεις αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν μια τεράστια αύξηση του κόστους στα αναλώσιμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο έως και την βιωσιμότητά τους δεδομένων και των συνθηκών εργασίας σε συνδυασμό με τις άλλες απαγορεύσεις: «Για μας το θέμα προστασίας ήταν και είναι πρωταρχικής σημασίας. Είναι η φύση του επαγγέλματός μας που πάντα λαμβάνουμε μέτρα και χρησιμοποιούσαμε μάσκες και γάντια. Αλλά το παλιό κοστολόγιο σε αναλώσιμα σε σχέση με το τωρινό δεν έχει καμιά σχέση. Η διαφορά είναι τεράστια. Έχω παραγγείλει μια συσκευασία 50 μασκών αντί 45 ευρώ ενώ παλιότερα τις ίδιες μάσκες τις παίρναμε 3 – 5 ευρώ. Στα γάντια δεν παρατηρούμε αύξηση αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και στα αντισηπτικά που έχει φτάσει τα 30 ευρώ το λίτρο! Την ίδια στιγμή είμαστε αντιμέτωποι και με τα υπόλοιπα πάγια έξοδα λειτουργικά και εισφορές εργαζομένων χωρίς να έχουμε έσοδα. Επίσης καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα επιπρόσθετα προβλήματα. Θα δουλεύουμε με ραντεβού κατόπιν θα πρέπει να γίνεται απολύμανση και μετά θα δεχόμαστε το επόμενο ραντεβού. Αν δεν τηρηθούν οι ώρες από τους πελάτες θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να μην δεχτούμε κάποιον. Γνωρίζουμε επίσης ότι η δουλειά μας θα είναι πεσμένη γιατί υπάρχει φόβος στο κόσμο. Αν καταφέρουμε στο τέλος του μήνα να ισοφαρίσουμε έσοδα με έξοδα θα είναι επιτυχία. Θα κάνουμε πάντως ότι μπορούμε για την ασφάλεια και την προστασία των πελατών μας και των εργαζομένων μας αλλά και για μας του ίδιους».