Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Εργασιακά νέα: Σήμερα τo πρώτο «κύμα» πληρωμών των 800 ευρώ

Εργασιακά νέα: Σήμερα τo πρώτο «κύμα» πληρωμών των 800 ευρώ

0

Ποιοι θα πάρουν πρώτοι τα χρήματα

Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου ξεκινά η πρώτη καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους σε αναστολή. Στo πρώτο κύμα πληρωμών εντάσσονται όσοι υπέβαλλαν την αρχική δήλωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, είτε προέβησαν σε διορθώσεις το τριήμερο 11-13 Απριλίου είτε όχι.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας “πριν από την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ελέγχονται οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων – εργοδοτών και λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες υποβληθείσες υπεύθυνες δηλώσεις”. Οι νέες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 11 Απριλίου και μέχρι σήμερα αναμένεται να ενταχθούν αφού εκκαθαριστούν στο δεύτερο “κύμα” πληρωμών το οποίο προγραμματίζεται για το 3ήμερο 27 – 30 Απριλίου, όπως αναφέρεται και στην αναλυτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Στην επικείμενη πληρωμή αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 700.000 εργαζόμενοι που προέρχονται είτε από επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή είτε από επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ. Επίσης θα πληρωθούν οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, εφόσον δηλώθηκαν από τους εργοδότες τους στην “Εργάνη” και υπέβαλλαν και οι ίδιοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ που θα πληρωθεί τώρα αφορά περίοδο 45 ημερών. Όσοι τη λάβουν από σήμερα Μ. Τετάρτη έως και τη Μ. Παρασκευή θα πρέπει να ξέρουν πως καλύπτει περίοδο 45 ημερών ως εξής :

από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή

από την ημέρα της αναστολής – όποτε κι αν έχει υποβληθεί η δήλωση αναστολής του εργοδότη στην “Εργάνη”- και για 45 ημέρες μετά για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ.

Ένα παράδειγμα :

αν κάποιος εργαζόμενος τέθηκε σε αναστολή από τον εργοδότη του την 1η Απριλίου και υπέβαλλε την αίτησή του εγκαίρως εντός του πρώτου 10ήμερο του Απριλίου στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr θα λάβει τώρα τα 800 ευρώ τα οποία καλύπτουν την περίοδο 1η Απριλίου έως 15 Μαΐου. Για τον Μάρτιο πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη του.

 

Μακροχρόνια άνεργοι: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των €400

Διευκρινίσεις για τα οικονομικά μέτρα στήριξης για τους μακροχρόνια ανέργους έδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Όπως επισήμανε «όποιος είναι άνεργος από την 1η Απριλίου του 2019 έως σήμερα, θεωρείται μακροχρόνια άνεργος, άρα θα λάβει και την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ που προβλέφθηκε».

Τα μέτρα στήριξης:

Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.

Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Για όσους υπάρχουν στοιχεία, οι πληρωμές θα γίνουν αυτόματα, για όλους τους υπόλοιπους θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα. Τα χρήματα θα μπουν τέλος του μήνα.

Έχει δοθεί δίμηνη παράταση για:

Επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο (αφορά περίπου 70.000 ανέργους)

Επιδόματα που έληξαν τον Φεβρουάριο (αφορά περίπου 80.000 ανέργους)

Επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάρτιο (αφορά περίπου 43.000 ανέργους)

Επιδόματα που έληξαν τον Απρίλιο

 

Διεύρυνση και Ενίσχυση Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών

 8.300 θέσεις με 75% επιδότηση σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και επιχειρήσεις Δήμων και Περιφερειών

 Στο πλαίσιο της στήριξης των μακροχρόνια ανέργων σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο των επιπτώσεων της πανδημίας καθώς και της συνεχούς αξιολόγησης των προγραμμάτων απασχόλησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ ενέκρινε την σημαντική αύξηση προσφερόμενων θέσεων εργασίας, την διεύρυνση των δικαιούχων και την αύξηση της επιδότησης του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.

Συγκεκριμένα, η τροποποίηση περιλαμβάνει τις εξής κύριες αλλαγές για την άμεση ενίσχυση και βελτίωση του προγράμματος που είχε καταγράψει μόνο 1.200 προσλήψεις σε 2,5 χρόνια:

Ενίσχυση του προγράμματος

  • Επαναφορά 5.000 νέων θέσεων που είχαν αφαιρεθεί το 2018, επιπλέον των 3.700 κενών θέσεων, για συνολική προσφορά 8.300 νέων θέσεων εργασίας.
  • Επέκταση των δικαιούχων με την προσθήκη όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθώς και όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιπλέον των επιχειρήσεων,

φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

  • Αύξηση της επιδότησης από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 600 € στα 750 € μηνιαίως.

Η διάρκεια της επιχορήγησης παραμένει στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

Οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας και παραμένουν άνεργοι για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα. Ενώ το 48% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών), περισσότεροι από τα 2/3 των ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω είναι μακροχρόνια

άνεργοι. Συνολικά, το 28% των μακροχρόνια ανέργων είναι ηλικίας 55-67 ετών. Σκοπός των βελτιώσεων είναι να στηριχτεί αυτή η ευάλωτη ομάδα του εργατικού δυναμικού μέσω αυξημένου αριθμού προσλήψεων στο αμέσως επόμενο διάστημα εφαρμογής του ενισχυμένου προγράμματος.

Υπ. Εσωτερικών: 40.000 νέες θέσεις σε όλους τους δήμους

Εξασφαλισμένα τα κονδύλια – Ξεκινούν οι διαδικασίες

“Τις επόμενες ημέρες”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, θα γίνουν εκτενείς ανακοινώσεις για το πως οι δήμοι όλης της χώρας θα ενταχθούν στις νέες προσλήψεις.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων “Αντώνης Τρίτσης” περιλαμβάνει -εκτός όλων των άλλων- την δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας στην Αυτοδιοίκηση.

Ήδη υπογράφτηκε  η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης.

Με βάση τις προτεραιότητες του προγράμματος, όπως τις ανακοίνωσε ο ίδιος ο ΥΠ.ΕΣ., οι νέες προσλήψεις θα αφορούν σε ένα ιδιαιτέρως ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Ειδικότητες

Διοικητικοί

Πτυχιούχοι Πληροφορικής

Τεχνικοί

Μηχανικοί

Περιβαλλοντολόγοι

Τεχνίτες

Εργάτες

Οδηγοί

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

* 1 Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας ΑΕΙ

Υποβάλλονται αιτήσεις.

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%97707%CE%9B%CE%92-%CE%A6%CE%92%CE%9B?inline=true

 

ΟΑΕΔ -Κοινωφελής: Οι 36.500 θέσεις ανά φορέα & ειδικότητα

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις 36.500 θέσεις της νέας Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.  Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τους ωφελούμενους να τοποθετούνται στις θέσεις τους εντός Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Παρασκευή είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Η έκδοση τη σχετική πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

 

Συνοψίζοντας η δράση περιλαμβάνει:

  • Τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς και Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
  • Μία ατομική συνεδρία επαγγελματικής συμβουλευτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες των ωφελουμένων.
  • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 150 ωρών το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης το οποίο υποχρεωτικά θα παρακολουθεί το σύνολο των ωφελουμένων.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …