Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αποκλειστικά εξ αποστάσεως η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

Αποκλειστικά εξ αποστάσεως η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

0

Διαφωνεί ο ΣΑΣΣΟΕ με την επανέναρξη λειτουργίας του συστήματος, για το λόγο ότι η συντριπτική πλειονότητα του αγροτικού πληθυσμού ανήκει στις ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προστατευτούν

Με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη διευκρινίζεται ότι η υποβολή δηλώσεων του 2020 από τους ενδιαφερόμενους αγρότες μπορεί να γίνει μόνο εξ αποστάσεως και συγκεκριμένα:

  • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Μέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου των ΚΥΔ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων

Θεωρείται αυτονόητο ότι παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα κίνησης των πολιτών που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι προωθείται άμεσα η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τον τρόπο της εξ αποστάσεως υποβολής δικαιολογητικών μέσω των ΚΥΔ.

Αντιδρά ο ΣΑΣΟΕΕ

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, έστειλε την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ζητώντας να μην ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων του ΟΣΔΕ, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στις περιοχές της υπαίθρου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας για επανεκκίνηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, η οποία συμπίπτει με τη λήξη της περιόδου αναστολής που ορθά είχατε αποφασίσει στις 17/03, στο πλαίσιο της πιστής και πλήρους τήρησης των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, με βάση την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πιο κρίσιμη περίοδο για την εξάπλωση του κορωνοϊού με «τα δύσκολα να είναι μπροστά μας», αλλά και την ίδια τη φύση του έργου της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, το οποίο απαιτεί την φυσική παρουσία των παραγωγών στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) προκειμένου να υλοποιηθεί επιτυχώς, εκτιμούμε ότι η απόφαση επανεκκίνησης της διαδικασίας θέτει σε υψηλό κίνδυνο τη δημόσια υγεία για τους παραγωγούς, τα στελέχη των ΚΥΔ και τους κατοίκους της υπαίθρου συνολικά.

Όπως γνωρίζετε, με βάση τη δημογραφική σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, οι 650.000 παραγωγοί – δικαιούχοι των κοινοτικών επιδοτήσεων τους οποίους αφορά το έργο της συλλογής των δηλώσεων, ανήκουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, η προστασία των οποίων βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών προσπαθειών σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Είναι απαραίτητο, συνεπώς, να παραταθεί η καθολική αναστολή της συλλογής των δηλώσεων για τουλάχιστον ακόμη 15 ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού στις περιοχές της υπαίθρου.

Άλλωστε, όπως δείχνει η εμπειρία προηγούμενων ετών, η έναρξη της διαδικασίας του ΟΣΔΕ μετά τα μέσα Απριλίου δεν είχε εμποδίσει στο παρελθόν την ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή του έργου.”

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από 1.000 άτομα έκαναν τεστ για κορωνοϊό στην πόλη

Αυξήθηκε προοδευτικά η συμμετοχή, άτομα παρέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα στους χώρους διεν…