Θετική κληρονομιά
Λέγεται μετ’επιτάσεως: Ας ελπίσουμε πως στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού κάτι καλό θα κληρονομήσουμε απ’ αυτή την περιπέτεια ως Έλληνες, ως χώρα.
Πάντως, ο SARS COV-2 κατέρριψε το μύθο ότι οι Έλληνες είναι ο πιο απείθαρχος λαός.
Υπάρχουν και χειρότεροι. Ιταλοί, Ισπανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικάνοι και Ρώσοι πληρώνουν ιδιαίτερα ακριβά, με χιλιάδες θύματα την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.
Και κάτι τελευταίο, αλλά σημαντικό.
Παράλληλα, η εισβολή του κορωνοϊου προκάλεσε μία βίαιη ωρίμαση του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και της κοινωνίας και το αποτύπωμα θα το δούμε τα επόμενα χρόνια.
Γ.Δ.
Όχι μπάχαλο
Μεταξύ μας, έλληνες είμαστε, καταλαβαίνω ότι για ορισμένους «κωμωδοποιούς» είναι δύσκολο να φερθούν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι.
Ας το κάνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία των ξανθιωτών συμπολιτών συμπεριφέρεται υπεύθυνα με σθένος και ψυχραιμία.
Δεν πρέπει κανείς από μας να ξεχνά πως οι ειδικές συνθήκες απαιτούν ειδικά μέτρα.
Ε, λοιπόν, δεν είναι στέρηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων η τήρηση αποφάσεων με στόχο την προστασία της υγείας μας.
Μην τρελαθούμε κιόλας σ’ αυτό τον τόπο.
Όταν πας για ψώνια και έχεις τη δήλωσή σου, την ταυτότητά σου, ε, είσαι εντάξει και δεν έχεις καμία στέρηση. Απεναντίας αυτό είναι δημοκρατική ζωή με κανόνες, όχι μπάχαλο.
Γ.Δ.
«Προφήτες»
Είναι γεγονός πως αρκετοί συμπολίτες έλεγαν πως θα είναι προφήτες άσχημων νέων που θα προέρχονταν από τον οικισμό του Δροσερού.
Κάποιοι μάλιστα, βιαστικοί και ανεύθυνοι, έγραφαν διάφορα υποτιμητικά για τους ανθρώπους εκεί.
Προέτρεχαν δε, σε εκτιμήσεις και εξαγωγή συμπερασμάτων, όλων μαύρων κι άραχνων.
Τελικά η επιστήμη μίλησε και με τον πλέον έγκυρο τρόπο.
Ο έλεγχος των δειγμάτων που ελήφθησαν και εξετάστηκαν ήταν όλα αρνητικά.
Έτσι, τα αποτελέσματα ήταν η απάντηση στους βιαστικούς σχολιαστές και όλους όσους είχαν βρει την ευκαιρία εξαγωγής αρνητικών συμπερασμάτων που, όπως αποδείχθηκε, έσπειραν μόνο ανησυχία και πανικό.
Οι προφήτες τελικά σιώπησαν μαζί με τις προφητείες που κατέρρευσαν.
Εξάλλου, οι πανηγυρισμοί στον οικισμό, από αυτή τη δικαίωση ξεκίνησαν, σαν έκφραση χαράς και ικανοποίησης.
Γ.Δ.
Τους αξίζει ο έπαινος
Οφειλόμενο και το αποδίδουμε. Το χρέος πάντα πρέπει να το πληρώνει κανείς. Έτσι, κι εμείς ως κοινωνία, ως πολίτες δημόσια, αποδίδουμε τον έπαινο και τις ευχαριστίες.
Προς όλους αυτούς που αγωνίζονται, προσπαθούν, εργάζονται, προσφέρουν. Είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων, που δίνουν συνεχώς μάχη για τη σωτηρία των ανθρώπων, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη.
Είναι όμως και οι απλοί εργαζόμενοι που βγαίνουν στους δρόμους, όπως οι υπάλληλοι καθαριότητας που φροντίζουν για την προστασία της υγείας μας, είναι οι διανομείς φαγητού, καφέ και άλλων ειδών, είναι οι διάφοροι εργαζόμενοι που φροντίζουν άπορους και ηλικιωμένους, γενικά είναι πολλοί που με την προσφορά τους, την αλληλεγγύη τους την περίοδο της κρίσης δίνουν το δικό τους στίγμα.
Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.
Γ.Δ.
Ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση
Ένα νέο πρόγραμμα «Ανάπτυξη και Αλληλεγγύη της Αυτοδιοίκησης» ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ως συνέχεια του παλαιότερου σχεδίου «ΦιλόΔημος».
Το πρόγραμμα, το οποίο φέρει το όνομα «Αντώνης Τρίτσης» έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παρέχει δε, τη δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους δήμους και τις περιφέρειες.
Η διάρκειά του έχει οριστεί ως το 2023 και όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι μία σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Άρα, συμπερασματικά, από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους εξαρτάται η αξιοποίηση του προγράμματος ‘Αντώνης Τσίτσης» ο οποίος, ως γνωστόν, εκτός από υπουργός Εσωτερικών, υπήρξε και δήμαρχος Αθηναίων.
Ηγεσίες
Η παγκόσμια κρίση, ελέω κορωνοϊού, έφερε στο προσκήνιο μια μεγάλη συζήτηση για τις ηγεσίες.
Για το ρόλο δηλαδή των ηγετών σε έκτακτες συνθήκες και το βαθμό αντίδρασής τους.
Για μια ακόμα φορά -τώρα πιο έντονα από ποτέ- διαγνώστηκαν «ισχυρές ηγεσίες» κατώτερες των περιστάσεων, διαθέτοντας την αναγκαία αίσθηση ευθύνης. Έτσι, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, διακρίθηκαν στα πρώτα στάδια της κρίσης στο πεδίο της ανευθυνότητας.
Γ.Δ.
Ηγέτες ΙΙ
Οι ηγέτες σε περιόδους κρίσεων, ή πολέμων, όπως χαρακτηρίστηκε η παρούσα από τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, πρέπει να διακρίνονται από πολλά ηγετικά χαρακτηριστικά.
Βασικότερο όλων, όμως, το αίσθημα της ευθύνης που οφείλουν να έχουν τόσο έναντι της χώρας που διοικούν, όσο και κυρίως, έναντι των μελλοντικών γενεών.
Αυτό συνέβη και με τις αποφάσεις του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έλαβε μια σειρά σοβαρών αποφάσεων, αντιλαϊκών, χωρίς να επηρεάζεται από το παρελθόν, αφήνοντας πίσω ανεύθυνες, ακόμη και τυχοδιωκτικές στάσεις και συμπεριφορές.
Κι αυτά όλα τελικά απέδωσαν, αλλά και εκτιμήθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Γ.Δ.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25%
Είναι ένα ευχάριστο και αισιόδοξο μήνυμα από οικονομικής πλευράς, που εκπέμπεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει, κατά πληροφορίες, να μειώσει 25% τον ΕΝΦΙΑ για φέτος.
Η όλη υπόθεση βρίσκεται στο επίπεδο της επεξεργασίας όμως η πρόθεση υπάρχει κι αυτό είναι θετικό νέο, που αναμένουν μάλιστα, εκατομμύρια νεοέλληνες.
Γ.Δ.
Θα ανάψει τα καντήλια
Με ανακοίνωσή του ο δήμος Ξάνθης έκανε γνωστό ότι θα φροντίσει σήμερα Μ. Παρασκευή να ανάψει τα καντήλια στο χώρο του νεκροταφείου.
Έτσι, οι εργαζόμενοι εκεί θα φροντίσουν να τιμηθεί η μνήμη των αγαπημένων μας ανθρώπων.
Συνολικά, 6.000 κεριά διαρκείας θ’ ανάψουν, προσφορά της εταιρείας Dasteri. Έτσι, με την πρωτοβουλία αυτή του δήμου, πέρα για πέρα γεμάτη ανθρωπιά, οι συμπολίτες μπορούν να νιώσουν μια κάποια συμπαράσταση που δε θα πάνε οι ίδιοι στους αγαπημένους τους, που λείπουν.
Το καντήλι τους θ’ ανάψει.
Γ.Δ.
Λόγια φίλου
Από ευφυή συμπολίτη μας εστάλη ηλεκτρονικά το παρακάτω ωραίο κείμενο. Απολαύστε το: Ευπαθής, λοιπόν, λόγω κορωνοϊού. Ευπειθείς όμως όχι, το κρατάς αυτό, ανεξάρτητα από χρόνια. Ευσταλής άραγε; Προσπαθείς, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Ευτραφής, το’ χεις αποφύγει. Ευσεβής, σίγουρα όχι, το γλίτωσες από μικρός. Ευειδής, όσο και να’θελες, τόσο ‘γνώθι σ’ αυτόν’ έχεις για να μην ξευτελίζεσαι. Ευτυχής μήπως; Ίσως, αλλά ποιος μπορεί να δώσει ορισμό άραγε, γιατί δεν ευνοούμε χαζοχαρούμενος. Ευγενής ναι, αλλά όχι πάντα. Ευτελής, όχι σίγουρα. Είσαι όμως ευπαθής, χώνεψέ το, τώρα με τον κορωνοϊό και κάτσε σπίτι. Ας φερθείς ως ευφυής, ως προς αυτό. Γιατί είσαι ευπαθής και όχι απαθής».
Ένας φίλος