Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 200 μάσκες 3D στο νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ και το Κ.Υ. Εχίνου

200 μάσκες 3D στο νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ και το Κ.Υ. Εχίνου

0

Μια πρωτοβουλία και εθελοντική προσφορά του καρδιολόγου Κ. Γκάμπρα και της ομάδας του που κατασκεύασαν με την χρήση εκτυπωτών 3D τις μάσκες για την προστασία γιατρών , νοσηλευτών και ασθενών

 

Έχουν έγκριση του Υπουργείου Υγείας.  Μιλά στο «Ε» ο γιατρός Κ. Γκάμπρας. Θα διατεθούν μάσκες στον Ιατρικό σύλλογο και στην Αστυνομία Ξάνθης

 

 

Ανθεί ο εθελοντισμός στην Ξάνθη και τρανή απόδειξη γι αυτό είναι η αξιέπαινη πρωτοβουλία του ιδιώτη γιατρού με ειδικότητα καρδιολόγου κ. Κομνηνού Γκάμπρα να συνδράμει στο έργο των συναδέλφων του γιατρών του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ξάνθης,  που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημία του κορωνοϊού, παρέχοντας μια ασπίδα προστασίας για τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά και τους ασθενείς που περιθάλπουν.

 

 

Με έγκριση από το υπουργείο Υγείας κατασκευάστηκαν και διανεμήθηκαν 200 μάσκες

Μ’ αυτό το στόχο και μετά από ενδελεχή διερεύνηση σε επιστημονικά άρθρα και υπάρχουσες κατασκευές κατέληξε σ’ ένα μοντέλο μάσκας από πλαστικό. Αξιοποιώντας δε τη γνωριμία του με τον επιχειρηματία ηλεκτρονικών ειδών με εκτυπωτές τεχνολογίας 3D κ. Ανέστη Παπαχρήστου στελέχωσαν μια ομάδα 7 ατόμων στην αρχή και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου ξεκινώντας τη διαδικασία κατασκευής των 30 πρώτων προστατευτικών μασκών, τις οποίες και διέθεσαν στο νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ και το Κέντρο Υγείας Εχίνου. Τώρα η ομάδα απαρτίζεται από 11 άτομα και έχουν κατασκευάσει και διαθέσει ήδη 200 μάσκες! Για την πρωτοβουλία του και την υλοποίηση την προσπάθειας μιλά στο «Ε» ο κ. Γκάμπρας: «Στα μέσα Μαρτίου διάβασα κάποια άρθρα που αναφέρονταν σε μια ομάδα εθελοντών στην Ιταλία που ξεκίνησε την κατασκευή αναπνευστικών βαλβίδων. Μετά από έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο βρήκα κάποια σχέδια όπως αυτό του Τσέχου Μηχανικού Γιόζεφ Προύσα. Με βάση αυτό δημιουργήσαμε την μάσκα και ξεκινήσαμε την εκτύπωση σε  3D εκτυπωτή αφού προηγουμένως υποβάλαμε τα σχέδια και πήραμε την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας. Μαζί μ’ εμάς ξεκίνησαν και κάποιες άλλες ομάδες εθελοντών στην Αθήνα και αργότερα στην Θεσσαλία. Να σημειώσουμε ότι η πατέντα είναι ανοιχτή και δεν έχει πνευματικά δικαιώματα», διευκρινίζει ο κ. Γκάμπρας.

 

Μια εθελοντική προσφορά  – Θα διατεθούν μάσκες στον Ιατρικό σύλλογο και στην Αστυνομία

Η προσπάθεια είναι καθαρά εθελοντική αφού και όλη την διαδικασία αλλά και το κόστος το καλύπτει η ομάδα που τις κατασκευάζει. Απαιτούνται από δυο έως και έξι ώρες για την κατασκευή μιας 3D μάσκας, ανάλογα τον τύπο του εκτυπωτή, ενώ για 20 μάσκες χρειάζεται ένα κιλό πλαστικό υλικό. Όπως επισημαίνει ο κ. Γκάμπρας οι συγκεκριμένες μάσκες, για να είναι απόλυτα ασφαλείς τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και για τους ασθενείς, απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει να έχουν μικροπόρους  για να προστατεύουν από το αερόλυμα που δημιουργείται κατά τις ιατρικές εργασίες. Πρέπει να είναι απολύτως στεγανές για να μην θέτουν σε κίνδυνο γιατρούς και ασθενείς. Το κόστος το καλύπτουμε εμείς αν και η προσπάθειά μας έχει θετική ανταπόκριση και έχουμε κάποιες προσφορές. Έχουμε σκοπό αυτές που θα κατασκευάσουμε τώρα να τις διαθέσουμε στον Ιατρικό σύλλογο Ξάνθης και στην Αστυνομία αφού καλύψουμε όλες τις ανάγκες του προσωπικού στο νοσοκομείου και στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ».

 

Πως κατασκευάζεται η μάσκα

Όπως εξηγεί ο κ. Γκάμπρας «η κατασκευή της μάσκας μετά την εκτύπωση του πλαστικού μέρους της απαιτεί την τοποθέτηση μιας διάφανης πλαστικής ζελατίνας και στη συνεχεία γίνεται η συγκόλληση όλων των μερών και εκτυπώνεται.

 

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης με τον κορωνοϊό

Αναφορικά με την πανδημία ο κ. Γκάμπρας τονίζει: ¨Είναι μια μάχη με έναν αόρατο εχθρό. Τα στοιχεία για την χώρα μας είναι πολύ καλά και φαίνεται πως αυτή η μάχη κερδίζεται. Όπως αυτή είναι η στιγμή που δεν πρέπει να χαλαρώσουμε αλλά να τηρούμε τα μέτρα και τις οδηγίες για να βγούμε πιο γρήγορα και να μην χάσουμε ότι κερδίσαμε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…