Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 120.000 διδακτικές ώρες εξ αποστάσεων για τους φοιτητές του ΔΠΘ

120.000 διδακτικές ώρες εξ αποστάσεων για τους φοιτητές του ΔΠΘ

0

747 προπτυχιακά μαθήματα διδάσκονται μέσω πλατφόρμας. Για τα 125 εργαστηριακά που διδάσκονται μερικώς αναμένονται οδηγίες

 Μ. Μιχαλοπούλου: «Η ανταπόκριση τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού προσωπικού είναι ενθουσιώδης, στοιχείο που ανοίγει νέες ατραπούς για το Πανεπιστήμιο μας»

 

Σε πλήρη τροχιά εξ αποστάσεων εκπαίδευσης μπήκε το πανεπιστήμιό μας,μία εβδομάδα μετά την έναρξη της λειτουργίας της εκπαιδευτικής πλατφόρμας τηλεκατάρτισης για όλα τα προπτυχιακά μαθήματα.

«Οι συνθήκες που βιώνουμε επιβάλλουν μια νέα εκπαιδευτική εμπειρία την οποία εξελίσσουμε και βελτιώνουμε κάθε μέρα που περνά»
Μαρία Μιχαλοπούλου
Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια βίου Εκπαίδευσης ΔΠΘ

Όπως σημειώνει η Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια βίου Εκπαίδευσης, «η πανδημία του κορονοϊού COVID-19 αποτελεί μία πρωτόγνωρη δοκιμασία για την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  (φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό) χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουν την εκπαιδευτική καθημερινότητά τους έχοντας δύο κυρίαρχους στόχους: 1.την ανάσχεση της διασποράς του ιού, εντός των εγκαταστάσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στις 7 Πανεπιστημιουπόλεις  και 2.τη διασφάλιση της συνέχισης της ομαλής λειτουργίας των 20 Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο αντικείμενο ενός Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος».

Ενημέρωσε ότι, «η προσπάθεια αυτή στηρίζεται στη σύγχρονη αλλά και στην ασύγχρονη, εξ αποστάσεως εκπαιδευτική τεχνολογία (e-class και skype for business) μέσω της οποίας πραγματοποιείται η μαθησιακή διαδικασία ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η πολύτιμη επαφή μεταξύ καθηγητών και φοιτητών» και πραγματοποίησε ένα πρώτο απολογισμό της λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης στο ΔΠΘ επισημαίνοντας: «το σύνολο των Τμημάτων, ανεξάρτητα από το γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύουν (Πολυτεχνείο, Νομική, Ιατρική, κα) διδάσκουν σχεδόν καθολικά τα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών ακολουθώντας το ωρολόγιο πρόγραμμα που ακολουθούσε το κάθε Τμήμα πριν τα έκτακτα μέτρα.

Αναλυτικά, σε σύνολο 901 προπτυχιακών μαθημάτων, 747 διδάσκονται πλήρως με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενώ 125 διδάσκονται μερικώς, καθώς καλύπτουν εργαστηριακά γνωστικά αντικείμενα ενώ 29 μαθήματα (κλινική και πρακτική άσκηση) δεν δύναται να προσφέρονται λόγω της σχετικής Π.Ν.Π. Εβδομαδιαία πραγματοποιούνται 120.000 διδακτικές ώρες καλύπτοντας τις απαιτήσεις του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα των 37.000 χρηστών των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου μας.

Τα αναλυτικά στοιχεία έχουν σταλεί από τον Πρύτανη του ΔΠΘ, Καθηγητή Αλέξανδρο Πολυχρονίδη στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Βασίλειο Διγαλάκη. Για την ολοκλήρωση των μαθημάτων που δεν προσφέρονται ή καλύπτονται μερικώς  θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες.

Η ανταπόκριση τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού προσωπικού είναι ενθουσιώδης, στοιχείο που ανοίγει νέες ατραπούς για το Πανεπιστήμιο μας.

Οι συνθήκες που βιώνουμε επιβάλλουν μια νέα εκπαιδευτική εμπειρία την οποία εξελίσσουμε και βελτιώνουμε κάθε μέρα που περνά. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζουμε την άμεση ανάπτυξη εξειδικευμένης εκπαιδευτικής ψηφιακής υποδομής με στόχο τη βέλτιστη κάλυψη των αναγκών μας. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι η πολύτιμη και εξειδικευμένη εμπειρία και γνώση της αρμόδιας διοικητικής δομής του Πανεπιστημίου (Υπολογιστικό Κέντρο και Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης), οι απόψεις του διδακτικού προσωπικού αλλά και των φοιτητών μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…