Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμων Βιομηχανιών και Βιοτεχνών Ακριτικών Περιοχών, Χ. Γιορδαμλής εκφράζοντας την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου
«Η απόφαση θέτει πλέον την πολιτεία προ των ευθυνών της», αναφέρει μεταξύ άλλων
Δικαίωση για τον επιχειρηματικό κόσμο της Θράκης αποτελεί η απόφαση 305/2020 του ΣτΕ που ακυρώνει την 13311/273/21.3.2016 κοινή απόφαση του Υφυπουργού
Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και των Αναπληρωτών Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, η οποία και προέβλεπε την κατάργηση της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θράκης. Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που παραχωρήθηκε με νόμο κατά την δεκαετία του ’90 και σε συνδυασμό με τους αναπτυξιακούς νόμους αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνητρο για την βιομηχανοποίηση της περιοχής μας.
Κομβικής σημασίας η απόφαση του ΣτΕ – Απαραίτητη η πολιτική βούληση
Η απόφαση του ΣτΕ χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση καθόσον αποτελεί ένα ισχυρό νομικό «όπλο» στην φαρέτρα των επιχειρήσεων δικαιούχων της επιδότησης για αποκατάσταση από την πολιτεία με τρόπους που θα επιλέξει. Να θυμίσουμε ότι έχουν προηγηθεί πρωτόδικες αποφάσεις σε προσφυγές επιχειρήσεων, ενώ σημαντικές ήταν οι πρωτοβουλίες των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ καθώς και του Δικτύου Συνδέσμων Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών επιχειρήσεων Ακριτικών Περιοχών που εκπροσωπεί 4 Συνδέσμους Βιοτεχνών – Βιομηχάνων της Θράκης.
Κληθείς από το «Ε» να σχολιάσει και αναφερθεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την απόφαση του ΣτΕ ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων κ. Χρήστος Γιορδαμλής εξέφρασε την ικανοποίησή του επισημαίνοντας ότι αποτελεί μία δικαίωση για τον επιχειρηματικό κόσμο: «Η απόφαση ακυρώνει την ΚΥΑ του 2016 που καταργούσε την επιδότηση του κόστους εργασίας που δόθηκε με νόμο στις επιχειρήσεις για να αντιστρέψει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα στην περιοχή. Η απόφαση θέτει πλέον την πολιτεία προ των ευθυνών της καθώς δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην περιοχή που να δικαιολογούν την κατάργηση της επιδότησης. Αυτό έκρινε η απόφαση και αποφάνθηκε ότι κακώς καταργήθηκε η επιδότηση». Αναφορικά με το δεσμευτικό της χαρακτήρα ο κ. Γιορδαμλής εξήγησε: «Εφόσον καταργήθηκε η ΚΥΑ του 2016 ισχύουν οι παλαιότερες. Επαφίεται πλέον στην πολιτεία να βρει τρόπους και τα κίνητρα για να δημιουργήσει ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι απαραίτητες οι πολιτικές αποφάσεις και θα πιέσουμε όλοι οι φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.
Πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμων Βιομηχανιών και Βιοτεχνών Ακριτικών Περιοχών, Χ. Γιορδαμλής: «Η χώρα μας αμέλησε να ενημερώσει και να τεκμηριώσει νομικά την αναγκαιότητα των ενισχύσεων»
Ερωτηθείς δε για το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ευρέως περί ασυμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία των επιδοτήσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεων των κρατών – μελών δεδομένου ότι αντίκειται στον κανόνα De minimis ο κ. Γιορδαμλής το απέδωσε σε …προφάσεις εν αμαρτίαις και ότι η επίκληση αυτή χρησιμοποιήθηκε σαν άλλοθι για όσα έπρεπε να κάνει η χώρα και δεν έκανε και τα οποία πληρώνουν τώρα οι επιχειρήσεις: «Η Ε.Ε. δίνει μεγάλο εύρος σε περιοχές που υπάρχει αναπτυξιακή υστέρηση. Οι ενισχύσεις μάλιστα φτάνουν έως και το 25% του κόστους εργασίας. Η χώρα μας όμως αμέλησε να ενημερώσει και να τεκμηριώσει νομικά την αναγκαιότητα των ενισχύσεων. Στην συνέχεια δε μετέφερε αυτή την ευθύνη στις επιχειρήσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι υπάρχουν και τρόποι αποκατάστασης. Πολλές επιχειρήσεις φορολογήθηκαν για χρήματα που δεν έλαβαν, άλλες μετέφεραν το δικαίωμα στις τράπεζες. Αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να βρεθούν οι σωστοί τρόποι, να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία».