Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το Eurogroup αποφάσισε ότι δεν υφίσταται για φέτος ο στόχος του 3,5%

Το Eurogroup αποφάσισε ότι δεν υφίσταται για φέτος ο στόχος του 3,5%

0

Σταϊκούρας:  Θα υπερβούμε τα 200 εκατ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού στην Υγεία

Στη διάθεσή της να χρησιμοποιήσει όλο τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του έχει η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, το οποίο έδωσε το σήμα για πλήρη δημοσιονομική ευελιξία στη μάχη κατά του ιού.

Με το «πράσινο φως» της Ευρωομάδας η κυβέρνηση θα κάνει όσα πρέπει για να στηρίξει τους νοσούντες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και την οικονομία της χώρας που έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Το θέμα το ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη λήξη της Ευρωομάδας. Όπως είπε, οι αποφάσεις του Eurogroup ουσιαστικά σημαίνουν πως δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

-«Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

-Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

– Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας», είπε σχετικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ-Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών

Ποια είναι η  διαδικασία που μειώνει τον φόρο ακινήτων Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως όσοι…