Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

0

Χειρονομία καλής θέλησης
Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Ξάνθης ομόφωνα συμφώνησε και συγκέντρωσε το γάλα που δικαιούνται ανά ημέρα και για μια εβδομάδα να σταλεί στον Έβρο.
Έτσι, παραδόθηκε τη Δευτέρα στην 3η ΤΑΞΥΠ στην Ορεστιάδα ποσότητα 350-400 λίτρων γάλακτος. Ως μία μικρή εθελοντική χειρονομία προς αυτούς που είναι ταγμένοι να βρίσκονται στα σύνορα, εκεί όπου το καθήκον τους καλεί.
Γ.Δ.


Τα έκτακτα μέτρα
Η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς έκτακτα μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αυτό που δεν έκανε η Ιταλία και βρέθηκε σε καραντίνα όλη η χώρα.
Τα μέτρα δεν έχει σημασία αν εμείς τα βλέπουμε υπερβολικά ή ελλιπή φτάνει που λαμβάνονται από τους ειδικούς του είδους που κρίνουν από τις συνθήκες. Το δικό μας μερίδιο είναι ο καθένας να λάβει την ευθύνη που του αναλογεί, τηρώντας μέσα ασφαλείας όπου υποδεικνύεται, αποφεύγοντας αχρείαστες μετακινήσεις και ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής.
Πάντα με ψυχραιμία…
Ε.Δ.


Ενημέρωση και υπευθυνότητα
Όσο αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού τόσο οι πολίτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και να προσεγγίζουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα το θέμα της πρόληψης και της αυτοπροστασίας κάτι που δεν συνέβη από την αρχή όταν υπήρξαν αντιδράσεις. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το τηλεφωνικό κέντρο στον ΕΟΔΥ δέχτηκε 15.000 κλήσεις σε 24 ώρες από πολίτες που ζητούσαν να μιλήσουν με το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες. Να σημειώσουμε πως ανοίγοντας την ιστοσελίδα του δήμου Ξάνθης εμφανίζεται το τηλέφωνο 1135 που δίνει πληροφορίες για τον κορωνοϊό.
Ο σωστά πληροφορημένος και υπεύθυνος πολίτης είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στο κορωνοϊό.
Μ.Ξ.


Ψυχραιμία αδελφοί
Μεγάλος ντόρος, που ενισχύεται συνεχώς από δηλώσεις ιθυνόντων και μη, έχει ξεσπάσει για το θέμα της Θείας Κοινωνίας και τη στάση της Εκκλησίας ενόψει κορωνοϊού.
Η ίδια η Ιερά Σύνοδος στις ανακοινώσεις της καλεί σε προσευχή και δέηση του πιστούς για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού, επιμένοντας ότι: «η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών».
Και πώς να αρνηθείς τη μεταφυσική φύση της Θείας Κοινωνίας, αφού θα καταργούσε το θεϊκό κομμάτι της λατρείας και της πίστης;
Η Εκκλησία δεν είχε ανάγκη να προβεί σε τέτοια δηλώσεις, σε κατάφωρη αντίθεση με τα επιστημονικά πορίσματα, αν είχε επιλέξει να κρατήσει πιο μετριοπαθές προφίλ. Αν είχε δώσει ίδια βαρύτητα στη μη θεϊκή διάσταση της Θείας Κοινωνίας, αυτή του συμβολισμού της ταπεινότητας, της μετάνοιας και της αγάπης.
Ε.Δ.


Και μετριοπάθεια
Μετριοπαθώς έθεσε το θέμα της λειτουργίας της εκκλησίας και της Θείας Κοινωνίας ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα, είπε: «ότι «όποιος είναι άρρωστος ας μην έρθει στην Εκκλησία. Δεν μπορούμε να περιφρονούμε τα φάρμακα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», προσθέτοντας: «Η Αγία Γραφή αναδεικνύει τους γιατρούς και τα φάρμακα. Ο πιστός που δεν αισθάνεται καλά μπορεί να έρθει το απόγευμα όταν η Εκκλησία δεν έχει πολύ κόσμο και να ανάψει το κερί του και να κάνει την προσευχή του».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ναοί δε θα κλείσουν ωστόσο, κάλεσε τους πιστούς που είναι ασθενείς να αποφύγουν τον εκκλησιασμό, λέγοντας: «Νομίζει ότι επειδή είναι πιστός τα μικρόβια δεν θα τον πλησιάσουν; Οι ιερείς δεν αρρωσταίνουν;».
Για το δε, θέμα της Θείας Κοινωνίας είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνο θέλει πίστη. Δεν είναι μαγική η Θεία κοινωνία. Ανάλογα με την πίστη που έχουμε δεν βλάπτει. Αλλά ποιος μπορεί να μετρήσει την πίστη; Αν έχεις μεγάλη πίστη μπορείς να περπατήσεις πάνω στα κύματα από την Αλεξανδρούπολη ως την Σαμοθράκη. Αν δεν έχεις όμως; Πρέπει να προσερχόμαστε με πίστη για τη Θεία Κοινωνία και όχι με διάθεση επίδειξης. Ο αγιασμός πάει στην ψυχή. Και αν ο Θεός θέλει να δοκιμαστούμε;».
Ε.Δ.


Δημιουργικές προτάσεις
Αφορίζουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις τις προτάσεις του δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη. Όμως, καλό και φρόνιμο θα ήταν να διατυπώσουν και κάποιες δικές τους προτάσεις. Προτάσεις που θα έχουν σημεία επαφής και συμπόρευσης με το δήμο.
Το ίδιο ισχύει βέβαια για Συλλόγους, Σωματεία και διάφορους ευαίσθητους περί των αδέσποτων και του περιβάλλοντος.
Είναι πρακτικά πολύ εύκολο να λες συνέχεια «όχι», δύσκολο όμως να προτείνεις δημιουργικά.
Κι αυτό, το λένε όλοι οι Ξανθιώτες, είναι ακριβώς και αυτό που ζητάνε από τους τοπικούς άρχοντες.
Γ.Δ.


Όχι εδώ, εκεί, όχι εκεί αλλά παραπέρα
Ελληνικό φαινόμενο για το οποίο έχουμε πάρει και το πρώτο βραβείο… ανοησίας.
Πάει να γίνει ένα κυνοκομείο; Αμέσως οι αντιδράσεις.
Το ίδιο για τη δημιουργία ενός ΧΥΤΑ, ενός δημόσιου έργου που λύνει πρόβλημα κοινωνικού περιεχομένου.
-Να μην γίνει εδώ!
-Να γίνει παραπέρα!
-Όχι εκεί, αλλού!
Δηλαδή, μακριά από μας και όπου αλλού να’ναι. Αυτή είναι η φιλοσοφία του νεοέλληνα που έχει γίνει ένας στυγνός φιλοτομαριστής και απόλυτος προσωπικός ωφεμιλιστής. Δηλαδή, παρτάκιας!
Παρτάκιας όμως που χτίζει αυθαίρετα, που καταπατά δημόσια ή δημοτική έκταση, που βρωμίζει και καταστρέφει το περιβάλλον χωρίς ντροπή.
-Πώς καταντήσαμε έτσι;
Γ.Δ.


Ψώνια στην Τουρκία
Εδώ και μέρες, τα ψώνια στην Κεσσάνη και την Αδριανούπολη έχουν σταματήσει. Για τους Έλληνες, κυρίως Ελληνίδες, που πήγαιναν συχνά για να κάνουν τα ψώνια τους από αυτές τις αγορές ως φθηνότερα.
Τα γεγονότα στα σύνορα ήταν η αιτία, αυτά τα ταξιδάκια να σταματήσουν και δικαιολογημένα. Ποιος αφήνει τη σιγουριά της χώρας του να τραβολογιέται για αγορές μερικών ευρώ.
Εξάλλου δεν είναι μόνον τα γεγονότα στα σύνορα, είναι το γενικότερο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ο φόβος του κορωνοϊού.
Γι’αυτό οι «εκδρομείς» αυτοί προτιμούν να μείνουν στον τόπο τους, ενώ από απέναντι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν δουλειές.
Γ.Δ.


Τι ακριβώς συμβαίνει με το ΓΠΣ
Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 6 Μαρτίου δημοσιεύσαμε τη δήλωση του αντιδημάρχου Γιάννη Ζερενίδη ότι «Ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης».
Τη Δευτέρα επικοινώνησε μαζί μας ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης και μας είπε πως το ΓΠΣ εγκρίθηκε με το υπ’αριθμόν 529 ΦΕΚ της 9-12-2010.
Η πραγματικότητα είναι ότι η έγκριση του ΓΠΣ για να ολοκληρωθεί πέρασαν 16 χρόνια!
Διότι μετά το 2010, υπήρξαν νέες συμπληρωματικές μελέτες κατ’αρχάς του νέου δήμου μετά την αλλαγή και προσθήκη νέων εκτάσεων.
Παράλληλα ο Στυλιανίδης είχε ζητήσει από το τότε δήμαρχο Χ.Δημαρχόπουλο να υλοποιήσει τις νέες Πολεοδομικές μελέτες που τελικά ολοκληρώθηκαν από τη σημερινή διοίκηση του δήμου που υλοποίησε την τελική φάση.
Έτσι, ο δήμος, μετά από πολλά χρόνια έχει ολοκληρωμένο το πλαίσιο της χρήσης γης που είναι απαραίτητο, είναι η βάση για να υλοποιήσει μια σειρά έργων και παρεμβάσεων.
Γ.Δ.


Μαζί στα δύσκολα
Η καλύτερη στιγμή του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης καταγράφηκε στην συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Μαρτίου κατά την συζήτηση του θέματος που αφορούσε τα μέτρα στήριξης για τον επιχειρηματικό κόσμο που υπέστη οικονομικό πλήγμα εξαιτίας της ματαίωσης του καρναβαλιού. Η πρόταση της δημοτικής αρχής για μείωση 35% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού καθώς και η πρόταση της αντιπολίτευσης για παράλληλη μείωση 35% του νερού από την ΔΕΥΑΞ έγιναν ομόφωνα δεκτές. Ο δήμαρχος έχει πλέον μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και τις προτάσεις των φορέων για να τις προωθήσει στο υπουργείο διεκδικώντας μέτρα και από την πολιτεία. Το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο θα μεταφέρει στην ΚΕΔΕ ο κ. Δημαρχόπουλος ως μέλος του Δ.Σ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι απέδειξαν για πρώτη φορά ότι μπορούν να είναι μαζί στα δύσκολα, να συνθέτουν απόψεις και να αποφασίζουν το καλύτερο για το δήμο.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου θα την βλέπουμε συχνότερα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…