Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

0

Ας μην βιαζόμαστε
Δεν είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους συμπολίτες μας, αλλά ας μην είμαστε βιαστικοί. Για τους επαγγελματίες και όχι μόνον, δυο λόγια καθαρά και σταράτα.
Ας μην βιάζεται κανείς. Ας μην ακούγονται λόγια χωρίς ευθύνη δεξιά-αριστερά για το ΠΟΤΕ πρέπει να γίνουν τα καρναβάλια, τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι σίγουρος για να ορίσει μια νέα ημερομηνία.
Πρώτα θα πρέπει να μπει μια τάξη στην καταπολέμηση του ιού πανελλαδικά και μετά να μιλήσουμε για ημερομηνίες για το καρναβάλι.
Γ.Δ.


Μας χτύπησε ο δαίμονας
Απαραίτητη διόρθωση στο χθεσινό δημοσίευμα για τον Εύζωνα Τσίκο Γεώργιο που ύψωσε την ελληνική σημαία στο ρολόι της πόλης.
Στο σχετικό απόσπασμα παραλήφθηκε το όνομα του Συνταγματάρχη Καιμπαλή Μιλτιάδη και το πλήρες κείμενο της παραγράφου έχει ως εξής: «Στις 4 Οκτώβρη του 1919 η 9η Μεραρχία, αποτελούμενη από το 25ο Σύνταγμα υπό τον Συν/χη Μεσσήνη Δημήτριο, το 26ο Σύνταγμα υπό τον Συν/χη Καιμπαλή Μιλτιάδη και το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων υπό τον Συν/χη Πέτσα Κωνσταντίνο, εισέρχεται στην Ξάνθη. Ο σημαιοφόρος Εύζωνας, Τσίκος Γεώργιος, γεννηθείς το 1899 στα Πράμαντα Ν. Ιωαννίνων, υψώνει την ελληνική σημαία στο Ωρολόγιον της πόλης!»
Γ.Δ.


Ακυρώνονται εκδηλώσεις
Κάθε ημέρα ανακοινώνονται ακυρώσεις διάφορων εκδηλώσεων σε κλειστούς κυρίως χώρους.
Γιατί το σχολιάζουμε; Μα γιατί η πρόληψη όπως έχουμε πει είναι προτιμότερη από τη θεραπεία.
Δεν είναι δα προς θάνατον εάν αναβληθεί ή ακυρωθεί ακόμη μια δημόσια εκδήλωση. Αλίμονο, η δημόσια υγεία, η πρόληψη για να μην συμβεί το κακό, η ίδια η ζωή των ανθρώπων μετράει απείρως περισσότερο από το εάν δεν γίνει μια συναυλία.
Μάλιστα ο γνωστός καλλιτέχνης Αντώνης Ρέμος ακύρωσε την περιοδεία του ανά την Ελλάδα.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ζούμε σε παγκοσμιοποιημένο χώρο και εξυπνάδες δεν χωρούν πλέον.
Γ.Δ.


Μάσκες και λοιπά
Μάσκες και απολυμαντικά χεριών στα φαρμακεία της Ξάνθης δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Σύμφωνα δε με έγκυρες πηγές, η ιδιωτική αγορά θα έχει τα προστατευτικά αυτά προϊόντα από την ερχόμενη εβδομάδα.
Βέβαια, οφείλουμε να ενημερώσουμε το κοινό, πως Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, και άλλοι φορείς, πως έχουν τα υλικά αυτά για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης και μόνον.
Με δυο λόγια. Δεν χρειάζεται πανικός, δεν χρειάζεται βιασύνη και κυρίως τήρηση των κανόνων υγιεινής και σωστή ενημέρωση.
Γ.Δ.


Κοινωνικό μέτρο
Χωρίς προκαταβολή και με χαμηλότερες δόσεις θα υπάγονται στους διακανονισμούς απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος τα «ευάλωτα νοικοκυριά», ενώ δεν θα διακόπτεται ποτέ η ηλεκτροδότηση σε οικογένειες με άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης στις κατοικίες τους για λόγους υγείας. Πρόκειται για ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθεί, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιδιώκοντας την περαιτέρω προστασία των λεγόμενων «ευάλωτων πελατών» εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπολογίζεται ότι οι κατηγορίες των προαναφερόμενων νοικοκυριών που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση με χαμηλότερα τιμολόγια βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και συγκεκριμένων ορίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχονται σε περίπου 550.000.
Ειδικότερα και συμφωνά με πληροφορίες, με απόφαση που πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ θα προβλέπεται πως οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να παρέχουν στους ευάλωτους πελάτες με απλήρωτους λογαριασμούς τη δυνατότητα πληρωμής τους με δόσεις, χωρίς προκαταβολή, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν το 40% της αντίστοιχης μηνιαίας κατανάλωσης
Γ.Δ.


Καλπάζει ο κορωνοϊός
Στα 31 ανέρχονται πλέον μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα. 21 μαζεμένα εντοπίστηκαν σε άτομα που επέστρεψαν από εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Τώρα ξεκινά η δράση του κορωνοϊού στην χώρα μας και δεν ξέρουμε ως που θα φτάσει. Καιρός λοιπόν να σταματήσουμε τις παλληκαριές και τις ψευτομαγκιές γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι επιστήμονες είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι γιατί εντόπισαν μετάλλαξη του κορωνοϊού πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να τον ταυτοποιήσουν για να τον καταπολεμήσουν. Επίσης δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα εξασθενήσει το καλοκαίρι από τη ζέστη.
Στην Ξάνθη δεν έχουμε μέχρι στιγμής κρούσμα αλλά μπορεί να έχουμε το επόμενο διάστημα. Γι αυτό ανησυχούμε και παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις που συστήνουν οι ειδικοί και όλοι πλέον γνωρίζουμε.
Φροντίζουμε τον εαυτό μας αλλά και τους συνανθρώπους μας.
Μ.Ξ.


Τουριστική πρόβα  για Ισραηλίτες
Μπορεί να μην ήρθαν οι πέντε δημοσιογράφοι από το Ισραήλ για ρεπορτάζ τουριστικής  μορφής στην Ξάνθη και να ήρθαν μόνον δύο, όμως η αρχή έγινε. Και έγινε με τον καλύτερο τρόπο.
Γνώρισαν την πόλη, την ύπαιθρο αλλά και την ιστορία που τη συνδέει με τους Ξανθιώτες Εβραίους, και την τραγική κατάληξή τους στα στρατόπεδα εξόντωσης.
Ήταν μια γνωριμία σύντομη μεν, αλλά ελπίζουμε να λειτουργήσει ως βάση για να οικοδομηθεί μία μελλοντική συνεργασία στον τουριστικό τομέα.
Η σπορά έγινε. Αρκεί βέβαια να υπάρξει συνέχεια.
Γ.Δ.


Στην Πάτρα
Να λοιπόν που η Πάτρα μας στέλνει ένα μήνυμα που έστω και αργά θα πρέπει να μας οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
Το θέμα της εμφάνισης του κορωνοϊού δεν είναι προβλέψιμο με τίποτε. Μάλιστα τα «μεγάλα λόγια» κάποιων ανόητων που το έπαιζαν μάγκες Πατρινοί, τους ήρθαν τώρα κατακέφαλα.
Η Πάτρα μπήκε κι αυτή στη λίστα των κρουσμάτων κι ελπίζουμε να μην είναι σοβαρά, αν και η μία περίπτωση είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη.
Τι συμπέρασμα βγαίνει από το Πατρινό πάθημα; Ότι όσο πιο λογικά μέτρα παίρνεις ως προς τον ιό, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να την βγάλεις χωρίς προβλήματα.
Γ.Δ.


Αλλαγή μεταναστευτικού πλαισίου
Ίσως ο Ερντογάν με την ακραία του αυτή ενέργεια, να εκβιάσει τη στήριξη Ευρώπης και ΝΑΤΟ στα γεωπολιτικά του σχέδια στη Συρία χρησιμοποιώντας ως μέσο τους μετανάστες, να προσέφερε – άθελά του – μία σημαντική υπηρεσία προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.  Οδήγησε στη λήψη μέτρων ανάσχεσης τα οποία ήταν δύσκολο να ληφθούν σε συνθήκες μικρών ροών…
Η κυβέρνηση με την αποφασιστικότητα και  την αποτρεπτική ισχύ που έδειξε πως διαθέτει, τόνωσε στην συνείδηση των πολιτών το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας ενώ παράλληλα έθεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες έναντι των ευθυνών τους.  Οι εποχές που αφήναμε τους μετανάστες «να λιάζονται και να εξαφανίζονται» ή που δεχόμασταν να γίνει η χώρα μας η νήσος Έλις της Ευρώπης έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, έχουν παρέλθει. Η χώρα έχει σύνορα, φυλάσσονται και αποτρέπονται δυναμικά οι παράνομες εισροές.
Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η κρίση να εξελιχθεί σε ευκαιρία για μια νέα, πιο ρεαλιστική διαχείριση του προβλήματος. Ίσως είναι καιρός να αναθεωρηθούν οι συνθήκες προστασίας των προσφύγων που έχουν γραφτεί τη δεκαετία του ’50 όταν δεν υπήρχε πρόβλημα μαζικών μετακινήσεων. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι νέες συνθήκες, στον 21ο αιώνα και ήδη Κινήσεις Ευρωπαίων Πολιτών επεξεργάζονται και προωθούν ανάλογες προτάσεις αρμοδίως.
Η Δύση θα πρέπει να μπορεί να δέχεται μόνο όσους μετανάστες χρειάζεται και κυρίως όσους είναι διατεθειμένοι να ζήσουν με τους κανόνες  και τις αξίες της. Δεν είναι υποχρεωμένη να δέχεται ούτε τους εγκληματίες ούτε τους φανατικούς που μισούν τον δυτικό τρόπο ζωής.  Όποιος εισέρχεται παράνομα και εκβιάζει την παραμονή του θα πρέπει να απομακρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες…
Κ.Γ.


Κλιμακώνεται η κατάσταση στον Έβρο
Μετά την πρώτη αποτυχία να περάσουν χιλιάδες μετανάστες τα σύνορά μας και να εισέλθουν παράνομα στην χώρα μας, η Τουρκία στέλνει 1.000 κομάντος για να «βοηθήσει»  του μετανάστες. Στο μεταξύ συνεχίζει απερίσπαστη την προπαγάνδα της ενώ επιχειρεί να καταπνίξει φωνές Τούρκων δημοσιογράφων στοχοποιώντας τους, ότι δουλεύουν για την Ελλάδα, αποδεικνύοντας το μέγεθος του ελλείμματος δημοκρατίας που έχει η Τουρκία ως χώρα. Την ίδια στιγμή η Γερμανία εγκρίνει 32 εκ. ευρώ για να ενισχύσει την πολιτοφυλακή της η Τουρκία και να είναι πιο αποτελεσματική στην διαχείριση του μεταναστευτικού! Το γεγονός ότι ο Ερντογάν έκανε τη συμφωνία με την Ε.Ε. κουρελόχαρτο δεν επηρέασε την κα Μέρκελ!
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις που είναι απρόβλεπτες.
Αυτή την ώρα χρειάζεται ομοψυχία και στήριξη των σωμάτων ασφαλείας που επιχειρούν στον Έβρο, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, χωρίς ακρότητες και εθνικιστικές κορώνες. Η Αστυνομία και ο Στρατός μας έχουν αποδείξει πως κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτό που χρειάζονται είναι αναγνώριση και συντονισμένες υποστηρικτικές ενέργειες και όχι κάποιους που το είδαν τόσο πατριωτικά και πήραν τις καραμπίνες να φυλάξουν τα σύνορα. Δεν χρειάζεται τούτες τις ώρες να δίνουμε λάθος εντυπώσεις. Το δίκιο είναι με το μέρος μας και ας μη το χάσουμε από κάτι τέτοια λάθη.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…