Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

0

Τα φορτηγά των Τούρκων και η ανησυχία για την μεταφορά κορωνοϊού
Ανησυχία προκαλεί και η ελεύθερη δίοδος και χωρίς θερμομετρικό έλεγχο των οδηγών φορτηγών από Τουρκία που μπαίνουν στην χώρα μας από τους Κήπους του Έβρου και διασχίζουν την Εγνατία. Το θέμα ανέδειξε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Θράκης και ο πρόεδρός της  Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ που απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του και ζητώντας να κλείσουν οι πύλες των Κήπων απ’ όπου εισέρχονται καθημερινά 200 φορτηγά από Τουρκία. Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και τον αφήνουμε να ταξιδεύει στην Εγνατία; Οι οδηγοί περνούν από διόδια, σταματούν παίρνουν καφέδες κ.λ.π.
Πώς επιτρέπουν αυτή την «υγειονομική βόμβα»;
Ο Ερντογάν έκλεισε τα σύνορα για τους πολίτες αλλά όχι για το εμπόριο κι εμείς οφείλουμε  να διαφυλάξουμε  την χώρα μας.
Μ.Ξ. 


Δίσεκτη χρονιά;
Δεν είμαστε προληπτικοί βέβαια, αλλά δεν μπορούμε και να μην σχολιάσουμε το γεγονός. Κι αυτό, δεν είναι άλλο από το ότι το 2020 είναι ένα δίσεκτο έτος και πως η λαϊκή παράδοση το έχει φορτώσει με διάφορες αρνητικές προλήψεις.
Βέβαια, να σοβαρευτούμε, το δίσεκτο 2020 δεν έχει καμία λογική σχέση με την εμφάνιση και εξάπλωση του κορωνοϊού.
Άλλο πράγμα οι λαϊκές δοξασίες κι άλλο η πραγματικότητα και ο ορθολογισμός.
Η πανδημία του ιού όπως και άλλων κατά το παρελθόν προφανώς δεν είχαν σχέση με τις ημερομηνίες και το ημερολόγιο εν γένει.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια μεταξύ μας
Οφειλόμενη επικοινωνία με τους αγαπητούς αναγνώστες της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους ενημερώνουμε πως την γενικώς δύσκολη αυτή περίοδο προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτή την Εφημερίδα για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται.
Όλη η εικόνα και τα έκτακτα μέτρα, άλλαξαν ριζικά την καθημερινότητα όλων μας.
Το ίδιο συνέβη επιχειρηματικά σε πάρα πολλούς συναδέλφους του παραγωγικού τομέα της οικονομίας.
Από την πλευρά μας, οι συναλλαγές με το κοινό γίνονται τηρώντας τις οδηγίες για τη μη διάδοση του ιού, ενώ η διανομή της Εφημερίδας γίνεται κανονικά προς τους συνδρομητές, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Προσπαθούμε ως Εφημερίδα να σταθούμε εκεί που έχουμε ταχθεί ως μέσον ενημέρωσης, υπεύθυνα και με σοβαρότητα, παρά τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου.
«Ε»


Στήριξη στο Νοσοκομείο μας
Την περίοδο που διανύουμε, το βλέμμα και ο νους όλων μας είναι προς το Νοσοκομείο μας και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, κάθε βαθμίδας.
Αιτία βέβαια η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η αίσθηση σιγουριάς ότι εάν χρειαστεί – απευκταίο- θα υπάρξει άμεση φροντίδα και θεραπεία.
Όμως, υπάρχει και μία ειδική παράμετρος στο θέμα ιδιαίτερη, σημαντική και βασική.
Το Νοσοκομείο μας θα πρέπει να στηριχθεί. Κι αυτό θα γίνει με την πρόσληψη γιατρών. Μάλιστα οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα, κυρίως ιατρικού προσωπικού.
Είναι διαπιστωμένο πως οι γιατροί των Νοσοκομείων πως όντας κακοπληρωμένοι πως αποχωρούν από αυτά.
Αυτή η σχέση θα πρέπει ν’ αλλάξει για να υπάρξει επιστροφή και στελέχωση με όλες τις ειδικότητες.
Τώρα, είναι η περίοδος που θα πρέπει να ξεκινήσει η ενδυνάμωση με ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας.
Γ.Δ.


Μείνετε μακριά από τους ευπαθείς
Φεύγουν άρον άρον Αθηναίοι, Θεσσαλονικείς και γενικά πολλοί κάτοικοι των πόλεων, προς τα χωριά και τα νησιά, όπου έχει ο καθένας ένα εξοχικό ή πατρικό σπίτι, θεωρώντας ότι εκεί θα είναι πιο ασφαλείς ή ότι η απομόνωση θα είναι πιο υποφερτή δίπλα στη θάλασσα ή κοντά στη φύση.
Όλοι αυτοί οι «κορωνοτουρίστες» βάζουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των μόνιμων κατοίκων, κυρίως ηλικιωμένων, αλλά και τη δική τους, γιατί αγνοούν ότι σε περίπτωση που έχουν ήδη τον ιό και νοσήσουν σε κάποιο ορεινό χωριό ή σε κάποιο νησί, δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία αναφοράς, όπως θα είχαν αν ήταν στην πόλη τους.
Είναι μία ανεύθυνη και αντικοινωνική στάση, που αν συνεχίσει, θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να θέσει ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους!  Κάτι που έχουν κάνει ήδη Ισπανία, Γαλλία και φυσικά Ιταλία.
Συνεπώς, μένουμε σπίτι μας και μακριά από τους ηλικιωμένους που βρίσκονται στα χωριά μας γιατί αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους…


Θετικές ενδείξεις
Δεν θ’ αργήσει η επιστημονική κοινότητα να βρει το εμβόλιο ή το αντίδοτο στον κορωνοϊό. Όλες οι διεθνείς ενδείξεις είναι θετικές, υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας πως ο νέος κορωνοϊός θα νικηθεί και μάλιστα γρήγορα.
Παρακολουθώντας τα νέα που έρχονται από διάφορα εργαστήρια, μένεις με ένα αίσθημα αισιόδοξης προσμονής πως το κακό που βρήκε τις χώρες θα νικηθεί και όλο αυτό θα είναι ένα όνειρο κακό.
Στο μεταξύ βέβαια, από τη δική μας σκοπιά μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οφείλουμε να ζούμε και συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας και των οργάνων της.
Γ.Δ.


Ποιους ακούτε;
Αϊνστάιν: «Μην ακούτε το άτομο που έχει τις απαντήσεις, ακούτε εκείνο που έχει τις ερωτήσεις».
Επίκαιρο όσο ποτέ. Κι αυτό γιατί ζούμε τις αυθαίρετες και σκόπιμες απαντήσεις που δίνουν κάποιοι άσχετοι κυρίως μέσω την ηλεκτρονικών μέσων.
Από την άλλη μεριά, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες ψάχνουν, ρωτούν, αμφιβάλουν και βασανίζουν κάθε φράση που βγαίνει από το στόμα τους. Κι αυτό γιατί είναι υπεύθυνοι, σέβονται τον εαυτό τους, την επιστήμη τους και βέβαια τον λαό που προσδοκά από αυτούς την αλήθεια, τη λύση.
-Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αγαπητοί φίλοι το ποιους ακούτε. Κι αυτό, διότι οι μέρες που ζούμε απαιτούν σοβαρότητα.
Γ.Δ.


Ευτυχώς επικράτησε η λογική
Εμβρόντητοι έμειναν οι πάντες την Παρασκευή όταν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης με ΚΥΑ που εξέδωσε επέτρεπε την λειτουργία λαϊκών αγορών, την ίδια στιγμή που απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των 10 ατόμων, με το σκεπτικό να αποσυμφορηθούν λέει,  τα σούπερ μάρκετ.
Ο καθένας που γνωρίζει το παζάρι της Ξάνθης μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν παρότι ο κόσμος είναι φοβισμένος. Πρώτος αντέδρασε ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Καραδέδος που χαρακτήρισε εγκληματική μια τέτοια απόφαση. Ανάλογη ανησυχία εκφράστηκε από τον δήμο Ξάνθης όμως δεν μπορούσε να πάρει μονομερώς απόφαση για το αντίθετο. Ευτυχώς το ξανασκέφτηκαν στο υπουργείο και αργά το  απόγευμα ανακοινώθηκε η ακύρωση της απόφασης οπότε δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και κατά συνέπεια και το Παζάρι της Ξάνθης.
Κι ευτυχώς! Γίνεται τόση προσπάθεια για να μείνει ο κόσμος σπίτι και να μην συναθροίζεται και αυτό και μόνο μπορεί να την ακυρώσει.
Μ.Ξ.


Αυστηρός και αποφασιστικός ο πρωθυπουργός
Δεν θα μείνουμε στο περιεχόμενο της εμφάνισης του πρωθυπουργού την Πέμπτη το απόγευμα με διάγγελμα – ενημέρωση προς τους Έλληνες. Αυτό έγινε ήδη από άλλη στήλη.
Θα μείνουμε όμως σε μια επισήμανση ως προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο οποίος ήταν και έδειχνε αποφασιστικός και αυστηρός.
Αποφασιστικός ως προς την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίζονται χωρίς υποχώρηση και αυστηρός ως προς εκείνους που στην δύσκολη ώρα της μάχης απουσιάζουν και δεν στηρίζουν την χώρα οικονομικά ενώ μπορούν  να το κάνουν.
Ο ήρεμος, χαμογελαστός Μητσοτάκης, απέδειξε ότι διαθέτει πυγμή και πως την ώρα του αγώνα είναι ένας πραγματικός ηγέτης.
Γ.Δ.


Δασκαλάκης: Αν είσαι νέος και ωραίος πρέπει κι εσύ να μείνεις σπίτι σου
Μεταξύ πολλών διασήμων, ηθοποιών, καλλιτεχνών και αθλητών που επιστρατεύτηκαν για να στηρίξουν την καμπάνια «Μένουμε σπίτι», είναι και ο γνωστός καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης που πρόσφατα επισκέφθηκε και την Ξάνθη. Ο Κ.Δασκαλάκης είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή και δημοφιλία, κυρίως σε νέους ανθρώπους, και μίλησε για τον κορωνοϊό με τη γλώσσα που γνωρίζει πολύ καλά, αυτή των μαθηματικών.
Είπε λοιπόν ότι η εξάπλωση του ιού είναι εκθετική, το οποίο σημαίνει ότι εκεί που δεν το περιμένεις αρχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
«Κάθε 8 με 10 μέρες, τα κρούσματα δεκαπλασιάζονται, αν δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν δραματικά και να αγγίξουν τους αριθμούς της Ιταλίας αν δεν προσέξουμε.
«Αν μείνουμε όλοι σπίτια μας, θα δούμε ότι την επόμενη βδομάδα τα κρούσματα θα είναι ολοένα και περισσότερα. Τα συνολικά θα φτάσουν γύρω στις 3.000. Ωστόσο, επειδή τα μέτρα θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού για την επόμενη εβδομάδα, θα δούμε ότι στην όγδοη μέρα τα κρούσματα θα είναι λιγότερα από της προηγούμενης και σιγά σιγά θα μειώνονται ολοένα και περισσότερο», τόνισε.
«Αν είσαι νέος και ωραίος πρέπει κι εσύ να μείνεις σπίτι σου», είναι το μότο του κ. Δασκαλάκη, αλλά και η έκκληση προς τους νέους, οι οποίοι αψηφούν τον κίνδυνο και παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …