Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο Δεκάλογος Savoir Vivre (καλής συμπεριφοράς) στην υγεία

Ο Δεκάλογος Savoir Vivre (καλής συμπεριφοράς) στην υγεία

0

Ο τομέας της υγείας απασχολούσε, απασχολεί και θα απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Από την πιο απλή καθημερινή κουβέντα, έως την πιο εξειδικευμένη διαδικασία. Είτε αφορά στην πρόσληψη, είτε στη διάγνωση, είτε στη θεραπεία, είτε στην παρηγοριά της χρόνιας νόσου.

Ο κόσμος της ιατρικής είναι μαγικός και συναρπαστικός, αλλά συνάμα περίπλοκος, δυσνόητος και αγχωτικός. Το κερασάκι στην τούρτα των υπηρεσιών υγείας, παραμένει εις τους αιώνας των αιώνων, πιο διαχρονικό από όλα και για όλους ανεξαιρέτως, το κόστος!

Επομένως, καλούμαστε όλοι μας να σκεφτούμε και να πράξουμε με ψυχραιμία, γιατροί και ασθενείς, προκειμένου οι μεν να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, οι δε να βρούμε επιτέλους τη γιατρειά μας!

Το πράγμα θέλει τρόπο. Και τρόπους.  Από όλους.

Και επειδή πολλές φορές αυτό δεν είναι αυτονόητο, παρακάτω θα ξεδιπλώσουμε κάποιες ιδέες, που ίσως μας φανούν χρήσιμες.

  1. Δε φωνάζουμε : οι γιατροί προς τους ασθενείς, οι ασθενείς προς τους γιατρούς.
  2. Δε βρίζουμε : ο ένας τον άλλον, τα θεία, τις μανούλες, το προσωπικό. Δεν επικαλούμαστε δημόσια τα γεννητικά μας όργανα, τη γενετήσια πράξη ή τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου μας για να εκδηλώσουμε τη δυσαρέσκειά μας, την ανησυχία ή το άγχος μας.
  3. Δεν προσβάλουμε : ο ένας τον άλλον, την επιστήμη, τον κλάδο, την ιδιότητα (φύλο, φυλή, θρησκεία, ηλικία, επάγγελμα).
  4. Δεν αγνοούμε : οι γιατροί τις ανάγκες και τα άγχη του ασθενούς, οι ασθενείς τις συμβουλές και τις ευθύνες του γιατρού.
  5. Δε βαριόμαστε : οι γιατροί να εξηγούμε, οι ασθενείς να ακούμε ή και να επαναλαμβάνουμε απαντήσεις που ήδη δώσαμε και μας ξαναρωτάνε.
  6. Δεν γράφουμε εξετάσεις, πόσο μάλλον εξειδικευμένες, χωρίς εντολή γιατρού και μάλιστα όχι οποιουδήποτε γιατρού, αλλά αυτού του οποίου η ειδικότητα είναι αρμόδια να αποφασίσει για τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Εάν το κάνουμε, δεν απαιτούμε από το γιατρό να μας τις γράψει, , επειδή εμείς νομίζαμε ότι τις χρειαζόμαστε και δε θέλουμε να πληρώσουμε.
  7. Δε ζητάμε από το γιατρό να γράψει άλλες εξετάσεις αντί άλλων για να γλιτώσουμε το κόστος.
  8. Δε γράφουμε εξετάσεις σε βιβλιάρια άλλων ασθενών για λογαριασμό μας.
  9. Δεν παρακάμπτουμε διαδικασίες : δεν μπαίνουμε από την ‘πίσω πόρτα’ σε οποιαδήποτε υπηρεσία του νοσοκομείου επειδή μια φίλη μας δουλεύει εκεί. Δεν απαιτούμε να εξεταστούμε επειγόντως, παίρνοντας τη θέση κάποιου άλλου, ειδικά επειδή μεθαύριο φεύγουμε διακοπές και ξεχάσαμε να καλέσουμε για ραντεβού νωρίτερα.
  10. Δεν πάμε στα επείγοντα, αν το πρόβλημα διαρκεί μέρες και μπορεί να περιμένει κάποιες ώρες να ανοίξουν τα ιατρεία.

Αν αναγνωρίσατε τον εαυτό σας σε κάτι από τα παραπάνω, μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο.

Πάντα με αγάπη.

Σταυρούλα Παπαδοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…