Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξορκίζουν με χιούμορ τον φόβο του κορωνοϊού οι Ξανθιώτες

Ξορκίζουν με χιούμορ τον φόβο του κορωνοϊού οι Ξανθιώτες

1

Όλα όσα κατέγραψε το «Ε»: Μια ανήσυχη αλλά ψύχραιμη πόλη –  Πεσμένη η κίνηση στην αγορά – Ο κόσμος περιορίζει τις εξόδους του

 

 

Τσίπουρο το σούπερ …απολυμαντικό! Πάμε παγκάκι…

Μάσκες ούτε για δείγμα –Τα απολυμαντικά εξαφανίζονται στο άψε – σβήσε από τα Φαρμακεία

 

Μέρες υπό τον φόβο του κορωνοϊού στην Ξάνθη και η ζωή κυλά κανονικά με μια πρώτη ματιά. Αυτή η κανονικότητα διακόπτεται από κάποιες αντιδράσεις όπως την μαζική προσέλευση στα Φαρμακεία για να προμηθευτούν μάσκες και απολυμαντικά όπως και το γεγονός ότι είναι το πρώτο θέμα στις παρέες και όπου βρεθεί κι όπου σταθεί κανείς με εμφανή την ανησυχία στα πρόσωπα των ανθρώπων  για την εξέλιξη της επιδημίας που εκφράζεται με την αγωνιώδη προσπάθεια να ενημερωθεί αν έχει εντοπιστεί κρούσμα στην πόλη και στον νομό καθόσον όπως είναι γνωστό κυκλοφορούν πολλά fake news.

Ξάνθη: Μια ανήσυχη αλλά ψύχραιμη πόλη

Με το φακό του «Ε» επιχειρήσαμε να καταγράψουμε εικόνες της πόλης και να αφουγκραστούμε τα συναισθήματα των πολιτών. Η πρώτη εικόνα στις 1 το μεσημέρι από τον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Δαγκλή αποτυπώνει μια συνηθισμένη καθημερινότητα. Αρκετοί συνήθως μεγαλύτερων ηλικιών πίνουν καφέ στα καφέ ενώ είναι εμφανής η προτίμηση στα τραπεζάκια των καπνιζόντων! Αρκετά παιδιά σχολικής ηλικίας  με τους γονείς τους απολαμβάνουν την βόλτα τους σ’ όλη την αγορά και αυτό είναι αποτέλεσμα της αναστολής λειτουργίας των  σχολείων.

«Ανησυχούμε βέβαια και γι αυτό παίρνουμε τα μέτρα μας όπως μας λένε οι ειδικοί. Δεν φτάσαμε στο σημείο να πάρουμε μάσκες αλλά μερικά απολυμαντικά εφοδιαστήκαμε. Δεν πηγαίνουμε σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους και γενικά προσέχουμε», μας λέει η κα Κυριακή που συναντήσαμε στην 28ης Οκτωβρίου.

Τσίπουρο το σούπερ …απολυμαντικό!

Ο Τάσος και ο Γιάννης έχουν βρει το σούπερ απολυμαντικό! Δεν είναι άλλο από το τσίπουρο μας λένε γελαστοί και πίνουν στην υγειά τους: «Υπάρχει καλύτερο απολυμαντικό από το τσίπουρο; Δεν αφήνει κορωνοϊό για κορωνοϊό», λέει γελώντας ο Τάσος. Ωστόσο και οι δυο τους εκφράζουν κάποια ανησυχία κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς τους. Να σημειώσουμε ότι μετά το κλείσιμο των ΚΑΠΗ οι ηλικιωμένες κυρίες συνήθως πίνουν το καφεδάκι τους στα σπίτια των φιλενάδων τους ενώ οι κύριοι στα καφενεία.

 Πάμε παγκάκι

Στην κεντρική πλατεία η κίνηση είναι στα συνήθη επίπεδα. Λίγος κόσμος στα καφέ γιατί και ο καιρός δεν είναι καλός ενώ είναι ώρα εργασίας. Όχι όμως και για τους δύο φίλους συνταξιούχους τον κ. Μάνο και τον κ. Σταύρο που επέλεξαν να τα πουν στο παγκάκι και όχι στο απέναντι προποτζίδικο αλλά ούτε και σε κάποιο καφενείο: «Καλύτερα στον καθαρό αέρα Γι αυτό και προτιμήσαμε το παγκάκι», λέει ο κ. Μάνος ενώ ο κ. Σταύρος συμπληρώνει: «Προσέχουμε και κάνουμε ότι μας λένε. Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και δεν πηγαίνουμε σε μέρη που έχει πολυκοσμία. Όχι δεν φοβόμαστε αλλά καλό είναι να προσέχουμε».

 Πεσμένη η κίνηση – Ο κόσμος περιορίζει τις εξόδους του

Μειωμένη είναι η κίνηση στην αγορά . Αυτό μας λένε τα καταστήματα του κέντρου. Ενδεικτικά την Τρίτη μέρα που είναι ανοιχτή η αγορά το απόγευμα και «δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος», μας λέει υπάλληλος σε ένα κατάστημα της οδού Δαγκλή.

Μάσκες ούτε για δείγμα –Τα απολυμαντικά εξαφανίζονται στο άψε – σβήσε από τα Φαρμακεία

Την ίδια στιγμή που η αγοραστική κίνηση είναι περιορισμένη τα Φαρμακεία κάνουν χρυσές δουλειές. Είναι ο μόνος κλάδος που δουλεύει αυτόν τον καιρό. Αυτό μας βεβαιώνουν η Ανατολή και ο Μπαχρή που εργάζονται σε κεντρικό Φαρμακείο της πόλη μας. «Μάσκες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Εξαντλήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Ένα είδος που είχε 20 λεπτά παλαιότερα τώρα που υπάρχει ζήτηση έφτασε να πουλιέται στα 1,40 και έχει έλλειψη. Τα απολυμαντικά εξαντλούνται στο άψε – σβήσε. Φέρνουμε συνέχεια και δεν μένει τίποτε. Ο κόσμος δείχνει ότι ανησυχεί γι αυτό και αγοράζει απολυμαντικά και μάσκες. Σε  γενικές γραμμές όμως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση», επισημαίνει ο Μπαχρή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…