Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιατρική και Διαδίκτυο, ένα δίκοπο μαχαίρι

Ιατρική και Διαδίκτυο, ένα δίκοπο μαχαίρι

0

Στις μέρες μας η πληροφορία διαχέεται πλουσιοπάροχα με διάφορα μέσα, όπως οι εφημερίδες, η τηλεόραση και φυσικά το διαδίκτυο. Ο καθένας από εμάς μπορεί πολύ απλά να πληκτρολογήσει μία λέξη ή φράση που τον ενδιαφέρει και να βρει για αυτή εκατομμύρια άρθρα και πληροφορίες.

Αντίστροφα, μπορεί ο οποιοσδήποτε σχεδόν να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο τη γνώμη του, μέσω του προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω ενός άρθρου στον ηλεκτρονικό τύπο ή ακόμη και στην επαγγελματική ιστοσελίδα του. Το αποτέλεσμα είναι κυριολεκτικά ‘ Ο καθένας να λέει ό,τι θέλει’.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή! Αυτά που διαβάζουμε για ένα συγκεκριμένο θέμα μπορεί να είναι αντιφατικά, μπορεί να μην ισχύουν καν και να γράφονται για διαφημιστικούς λόγους! Μπορεί να μην προέρχονται από έγκυρες πηγές, άρα να περιέχουν ανακρίβειες. Ακόμη και ολόσωστα να είναι, μπορεί να μην αναφέρονται στην περίπτωσή μας, όπως στην ηλικία και το φύλο μας,  ή ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, να μην ισχύουν εάν βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή, όπως η εγκυμοσύνη ή μία λοίμωξη.

Για παράδειγμα:

–           άρθρα σχετικά με τον θυρεοειδή και το ιώδιο μπορεί αλλού αναφέρουν ότι όταν έχουμε θυρεοειδή πρέπει να καταναλώνουμε ιώδιο και αλλού όχι. Αυτό εξαρτάται από το τι ακριβώς  έχει ο θυρεοειδής μας.

–           μπορεί να διαβάσουμε κάπου ότι η κατανάλωση ασβεστίου κάνει πέτρες στα νεφρά, πράγμα που ισχύει για κάποιους ανθρώπους, οι περισσότεροι όμως έχουν κίνδυνο οστεοπόρωσης άρα πρέπει να καταναλώνουν άφθονα τροφές με ασβέστιο.

–           Μία υψηλή τιμή χοληστερίνης δε θα αντιμετωπιστεί σε όλους με τον ίδιο τρόπο, κάποιοι θα χρειαστεί να πάρουν φάρμακα και άλλοι όχι.

–           κάποια χάπια για το σάκχαρο που μπορεί να είναι πολύ καλά για τους περισσότερους, αντενδείκνυνται σε όσους έχουν πρόβλημα νεφρών.

–           Οι δόσεις και η θεραπευτική στρατηγική που ισχύει για τους ενήλικες, δεν ισχύει πάντα για τους ηλικιωμένους ασθενείς, που είναι ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών (στο εξωτερικό υπάρχει ειδικότητα γηριατρική), όπως είναι και τα παιδιά (με τα οποία ασχολείται η ειδικότητα της παιδιατρικής)

Πώς λοιπόν θα βγάλουμε άκρη μέσα σε όλα αυτά; Χωρίς να αγχωθούμε και κυρίως χωρίς να κάνουμε λάθος, παίζοντας με την υγεία μας;

Αξιολογούμε σωστά τι διαβάζουμε, ποιος το γράφει, αν η γνώμη του είναι αξιόπιστη και αν η περίπτωσή μας αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη πληροφορία. Και όταν δυσκολευόμαστε, ζητούμε βοήθεια από το γιατρό μας, που είναι ο μόνος αρμόδιος να μας εξηγήσει θέματα σχετικά με την υγεία μας, βάζοντας εκείνος τα φίλτρα της γνώσης και της εμπειρίας του και μάλιστα, ο κάθε γιατρός για θέματα της δικής του ειδικότητας.

Είναι πολύ καλό να διαβάζουμε και να ενημερωνόμαστε. Ποτέ όμως δεν πράττουμε χωρίς συμβουλή ιατρού! Γιατί, αν το κάνουμε και τελικά τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά, ίσως να μην μπορεί πια να μας βοηθήσει… κάποια πράγματα δεν διορθώνονται!

Με αγάπη και πρόνοια,
Σταυρούλα Παπαδοπούλου

 *Η Δρ. Σταυρούλα Παπαδοπούλου είναι εξειδικευμένη ενδοκρινολόγος – υπερηχογραφίστρια, και κάτοχος άλλων δύο ιατρικών ειδικοτήτων (γενική ιατρική και παθολογία) και έξι εξειδικεύσεων. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην Ελβετία, το Παρίσι και το Βέλγιο και ιδιωτεύει στην Ξάνθη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φωτιά στο σαλέ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού [ΦΩΤΟ]

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές στον 1ο και στον 2ο όροφ…