Αυτό δείχνει μεγάλη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ – Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς
Συρρικνώθηκε το κοινωνικό κράτος – Αυξήθηκαν οι δαπάνες για την υγεία – 1 στους 6 δεν πάει για εξετάσεις υγείας
1 στους 9 φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Μάιο
Ισχυρό παραμένει το αποτύπωμα της κρίσης στα νοικοκυριά. Οι αριθμοί ευημερούν οι δείκτες βελτιώνονται ωστόσο αυτό δεν έχει περάσει ακόμη στην τσέπη των νοικοκύρηδων ούτε στα ταμεία των επιχειρήσεων. Αυτό απεικονίζεται στα στοιχεία της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε δείγμα 800 νοικοκυριών και είναι η 8η κατά σειρά του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο «Ε» προέβη σε μια αξιολόγηση και αποκωδικοποίηση των ευρημάτων της έρευνας.
Βελτίωση των δεικτών αλλά… η σύνταξη των παππούδων συντηρεί τα σημερινά νοικοκυριά
Τρία είναι τα στοιχεία πού δείχνουν ότι η βελτίωση των δεικτών δεν έχει περάσει στην τσέπη των νοικοκυριών. 1) το 49,4% δηλώνει ότι η σύνταξη κάποιου μέλους παραμένει κύρια πηγή εισοδήματος 2) 46% δηλώνει πως ο μισθός διαρκεί για την κάλυψης των εξόδων των 19 πρώτων ημερών του μήνα και 3) το 80% δεν αποταμιεύουν και μάλιστα δεν μπορούν να καλύψουν μια έκτακτη ανάγκη της τάξης των 300 ευρώ.
«Η έρευνα μας δείχνει πως παραμένει το αποτύπωμα της κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά. Μπορεί να έχουν βελτιωθεί οι οικονομικοί δείκτες, μπορεί η χώρα να δανείζεται με επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά ωστόσο αυτό δεν έχει περάσει στην οικονομική πραγματικότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Το θετικό είναι ότι καταγράφεται μόνο σαν προσδοκία αφού 1 στους 3 (27,3%)πιστεύει ότι θα έχει βελτίωση εισοδήματος στο 2020. Επίσης εξαιρετικά θετικό είναι ότι 3 στους 10 που έφυγαν για δουλειά στο εξωτερικό έχουν επιστρέψει. Αρνητικό είναι ότι ο μισθός τελειώνει στις 19 μέρες του μήνα και ότι οι συντάξεις των παππούδων συντηρούν τα μισά νοικοκυριά», επισημαίνει ο κ.Καββαθάς
Συρρικνώθηκε το κοινωνικό κράτος – Αυξήθηκαν οι δαπάνες για την υγεία – 1 στους 6 δεν πάει για εξετάσεις υγείας
Άλλο ένα εύρημα το οποίο ο κ. Καββαθάς αξιολογεί ως συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και ότι η πολιτεία έχει αποτραβηχτεί από τη δημόσια υγεία είναι ότι καταγράφεται αύξηση 26% στις δαπάνες για την υγεία ενώ 1 στους 6 καθυστερεί να κάνει εξετάσεις γιατί θα επιβαρυνθεί με το κόστος της μεγαλύτερης συμμετοχής.
1 στους 9 φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Μάιο
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι 1 στους 9 εκφράζει το φόβο ότι με την λήξη της προθεσμία της προστασίας της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς στις 30/4 , θα χάσει το σπίτι του: «Καλείται το πολιτικό σύστημα της χώρας να μεριμνήσει για το θέμα αυτό γιατί πολλά νοικοκυριά θα χάσουν τα σπίτια τους. Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης από την πολιτεία. Είναι σημαντική η μείωση του ΕΝΦΙΑ που δεν αποτυπώνεται ακόμη στα ευρήματα όπως και η μείωση του ΦΠΑ που είναι άδικος φόρος», σημείωσε ο κ. Καββαθάς ενώ πρόσθεσε πως η κρίση είναι ακόμη παρούσα στα ελληνικά νοικοκυριά παρά τα σημάδια βελτίωσης.
Άλλα στοιχεία της έρευνας
- περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά (29,5%) έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας (άνω του έτους) ανέρχεται στο 68,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Το 1 στα 10 νοικοκυριά δηλώνει ότι ένα τουλάχιστο μέλος της οικογένειας έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό για την εύρεση εργασίας.
- Το 16,1% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Τα πολυμελή νοικοκυριά, καθώς και όσα έχουν τουλάχιστον 1 άνεργο σημειώνουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά (άνω του 20%). Οι ρυθμίσεις οφειλών από την άλλη φαίνεται να έχουν ευεργετικές συνέπειες για τα νοικοκυριά, καθώς το 70,8% των οφειλετών δηλώνει ότι έχει αξιοποιήσει τουλάχιστο κάποια διάταξη αναδιάρθρωσης οφειλής στις φορολογικές αρχές.
• το 35,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (κάρτες δανείων, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια). Από αυτά τα νοικοκυριά περισσότερα από 1 στα 5 (22%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές (ποσοστό μειούμενο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα). Αντίστοιχα 1 στα 5 (18,4%) νοικοκυριά δηλώνει ότι κατά το τρέχον έτος δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες.
Μαριάννα Ξανθοπούλου