Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με πληροφοριακό Σύστημα η Διαχείριση της περιουσίας του δήμου

Με πληροφοριακό Σύστημα η Διαχείριση της περιουσίας του δήμου

0

Νέο πολυώροφο κτήριο για τον 1ο παιδικό σταθμό  – Θα στεγαστούν και συναφείς υπηρεσίες του δήμου

 

Προβλήματα χαρακτηρισμού για το Κολυμβητήριο και στο οικόπεδο της ΔΕΥΑΞ (παλιό νοσοκομείο)  – Ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πόλης

 

 

Σε μια σειρά έργα δομικής φύσης που αποσκοπούν στην στήριξη και στον εκσυγχρονισμό εκ θεμελίων του «οικοδομήματος» του δήμου Ξάνθης και μακροπρόθεσμα θα παράσχουν την δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του στο μέγιστο, προς όφελος των δημοτών, επιδίδεται η τεχνική υπηρεσία του δήμου. Υπό αυτό το σκεπτικό διέπεται όλος ο σχεδιασμός των έργων που πρόκειται να γίνουν. Μα προσπάθεια επίπονη όσο και χρονοβόρα που δεν έχει βιτρίνα αλλά ουσία και περιεχόμενο και θα απαλλάξει τον δήμο από πολλούς μπελάδες του παρελθόντος.

Νέο πολυώροφο κτήριο για τον 1ο παιδικό σταθμό  – Θα στεγαστούν και συναφείς υπηρεσίες του δήμου

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα δημοτική αρχή αντί να ρίξει λεφτά σε «μπαλώματα» στον 1ο παιδικό σταθμό που παρουσίασε πρόβλημα στατικότητας αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία της μελέτης με τις παρεμβάσεις και να ξεκινήσει τη διαδικασία ανέγερσης νέου κτηρίου.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών κ. Γιάννης Ζερενίδης στην απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να γίνει η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του οικοπέδου που έχει πολλά τετραγωνικά και υψηλό συντελεστή δόμησης: «Αποφασίσαμε να γκρεμιστεί το παλιό κτήριο που ήταν παλιό και παρουσίασε πολλά προβλήματα στην θέση του να ανεγερθεί ένα σύγχρονο με όλες τις προδιαγραφές. Έχουμε επίσης σκοπό να εκμεταλλευτούμε το οικόπεδο που έχει υψηλό συντελεστή δόμησης και να στεγάσουμε και άλλες συναφείς υπηρεσίες του δήμου. Τα περισσότερα δημόσια κτήρια έχουν πολλές παθογένειες, χρειάζονται στατικές ενισχύσεις οι οποίες πολλές φορές είναι πολύ δαπανηρές. Είναι ευκαιρία να γίνει κάτι καινούργιο που πιθανόν να κοστίσει και λιγότερο, την προεκτίμηση θα γίνει από τον μελετητή όταν το αναλάβει. Εμείς θα θέσουμε τις προϋποθέσεις.» Όπως είπε ο κ. Ζερενίδης είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης των τευχών δημοπράτησης της μελέτης και σε ένα χρόνο από τώρα θα είναι σε θέση ο δήμος να βγάλει το έργο σε διαγωνισμό.

Προβλήματα χαρακτηρισμού για το Κολυμβητήριο και στο οικόπεδο της ΔΕΥΑΞ (παλιό νοσοκομείο)

Τα προβλήματα όμως των δημόσιων κτηρίων ή οικοπέδων δεν περιορίζονται μόνο σε ζητήματα στατικότητας αλλά και χαρακτηρισμού ή άλλα πολεοδομικής φύσεως. Για παράδειγμα το Κολυμβητήριο δεν είναι χαρακτηρισμένο σαν χώρος άθλησης στο Πολεοδομικό Σχέδιο και αυτό αν δεν τροποποιηθεί θα στερείται της δυνατότητας να φιλοξενεί άλλες δραστηριότητες. Επίσης ζήτημα χαρακτηρισμού αντιμετωπίζει και το οικόπεδο στο παλιό νοσοκομείο που είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό και δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσβαση στο 3ο ΓΕΛ καθώς δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και αν δεν αποδεσμευτεί χώρος σε συνεργασία με το Δασαρχείο θα παραμένει ως έχει η κατάσταση.: «Υπάρχει μια αλυσίδα ανοιχτών ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν και σ’ αυτή την διαδικασία βρισκόμαστε. Το νομικό πλαίσιο από το 2011 έχει αλλάξει και προσπαθούμε να εναρμονιστούμε», επισημαίνει ο κ. Ζερενίδης.

Στα «σκαριά» Σύστημα διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας

Συνεχίζοντας ανέφερε πως το Κτηματολόγιο με το αλαλούμ  που προκάλεσε καθώς στην διαδικασία εγγραφής  ενός ακινήτου απαιτούνταν η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών έδωσε την ευκαιρία να επιχειρηθεί η οργάνωση μιας υπηρεσίας που θα εφαρμόζει ένα Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης της Περιουσίας του δήμου. Κάθε ακίνητο θα έχει το φάκελο του σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα της καλύτερης διαχείρισης και αξιοποίησης των ακινήτου του δήμου.

Ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πόλης

Η διαδικασία ξεκίνησε το 2006 και φτάσαμε στο 2020 για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο Πολεοδομικό Σχέδιο στο δήμο Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης είναι έτοιμη και η τελική φάση του και το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί πρώτα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην συνέχεια προς τελική έγκριση από το Δημοτικό συμβούλιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…