Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η Αξιοκρατία επιβάλλεται παντού: Ο κος Αθανάσιος Ράντος Πρόεδρος στο ΣτΕ

Η Αξιοκρατία επιβάλλεται παντού: Ο κος Αθανάσιος Ράντος Πρόεδρος στο ΣτΕ

0

ΣΤΗΛΗ 52 ΕΒΔΟΜΑΔΕς

Α.        Η είδηση γνωστή σε όλους εδώ και λίγες ημέρες : το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κου Αθανασίου Τσιάρα, ομόφωνα επέλεξε για την θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Κο Αθανάσιο Ράντο, μέχρι τότε αρχαιότερο (ήδη από το 2009) Αντιπρόεδρο ΣτΕ και Πρόεδρο του Ε’ [του και «περιβαλλοντικού» λεγομένου] Τμήματος. Η θητεία του Κου Αθ. Ράντου στην θέση του Προέδρου διάρκεια κατά συνταγματικό όριο θα έχει έως την 30.06.2020, οπότε και ο Κος Πρόεδρος θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδοτήσεως. Ο νέος Πρόεδρος ΣτΕ είχε ήδη λόγω αρχαιότητας ασκήσει καθήκοντα Προέδρου τόσο την περίοδο Μαϊου-Οκτωβρίου 2018 μετά την παραίτηση του τότε Προέδρου ΣτΕ, Κου Ν.Σακελλαρίου, όσο και από την 22.01.2020, μετά την παραίτηση της Κας Προέδρου ΣτΕ, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, εν όψει της εκλογής της στην θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κος Αθ.Ράντος, γεννημένος το 1953 και καταγόμενος από Οικογένεια κραταιών Νομικών, αποφοίτησε αριστούχος από την Νομική Σχολή Αθήνας το 1976, ενώ το 1990 έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Ευρωπαϊκού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Ενεγράφη το 1978 στον ΔΣΑ και το 1979 εισήλθε κατόπιν εξετάσεων στο ΣτΕ με τον βαθμό του Εισηγητή. Το 1984 προήχθη σε Πάρεδρο, το 1996 σε Σύμβουλο, ενώ το 2009 με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επελέγη στην θέση του Αντιπροέδρου ΣτΕ. Ως εκ της θέσης του και της αρχαιότητάς του συμμετείχε επί θητείες στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Εκλογοδικείο, στο Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, στο λειτουργούν στο ΣτΕ Πειθαρχικό Συμβούλιο Μελών ΔΕΠ ΑΕΙ, στο Δικαστικό Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Διοίκησης προς τις Αποφάσεις ΣτΕ, στο Ανώτατο Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης. Στο μεν εξαίρετο επιστημονικό έργο του περιλαμβάνονται τόσο πάμπολλες εμβριθείς μελέτες και άρθρα δημοσιευμένα στον Ελληνικό και τον Διεθνή Νομικό Τύπο και εισηγήσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, σε ένια των οποίων λόγω κύρους έχει προεδρεύσει, όσο και η συμμετοχή του σε Συντακτικές Επιτροπές Επιστημονικών περιοδικών στην Χώρα μας, στο δε διδακτικό έργο του η επί 21 έτη διδασκαλία του Ευρωπαϊκού και του Διοικητικού Δικαίου στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και τέλος στο θεσμικό έργο του η συμμετοχή του σε πολλές νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές και στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Β.        Μολονότι αρχαιότερος στην επετηρίδα ΣτΕ Αντιπρόεδρος της τελικώς επιλεγείσας ομολόγου του για την θέση της Προέδρου, Κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, δεν επελέγη τον Οκτώβριο 2018 από το Υπουργικό Συμβούλιο της τότε παραπαίουσας λόγω της εκατόμβης των νεκρών στο Μάτι Αττικής, της χλιδάτης αποκρυβείσας από την δημοσιότητα κρουαζιέρας στο πολυτελές κότερο της Κας Παναγοπούλου του τότε Πρωθυπουργού της Χώρας, Αλέξη Τσίπρα, και της εκεί παρέας του, αλλά και του βροντερού αρνητικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στα Σκόπια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σε αυτό είχε προλάβει αποτελεσματικώς να «συμβάλει» η επιτελικώς σχεδιασμένη από δύο (2) Γραφεία Υπουργών και ενός Αναπληρωτή Υπουργού «επιχείρηση λάσπης» ήδη από τον Σεπτέμβριο 2017, όταν ο Κος Πρόεδρος είχε γίνει θύμα υποκλοπής ηλεκτρονικών επικοινωνιών του (!) και παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων του (!!) και είχε πρόστυχα συκοφαντηθεί προκλητικώς από τον φιλικό στην τότε Κυβέρνηση Τύπο δίκην του τελευταίου παρανομούντος στην Χώρα! Τότε αντί να ασκηθεί αυτεπαγγέλτως η ποινική δίωξη κατά των αυτουργών του κακουργήματος σε βάρος του Κου Αθ.Ράντου, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και … Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (!), Κος Νίκος Παρασκευόπουλος, διαβόητος για τον Νόμο του περί αθρόων αποφυλακίσεων πολυκαταδικασθέντων καταδίκων και για την σχεδόν «φιλική» αντιμετώπιση των δολοφόνων της 17 Νοέμβρη, μολονότι γνώστης του γεγονότος από μήνες πριν κατόπιν ενημέρωσης του ίδιου του Κου Αθανασίου Ράντου προς εκείνον, είχε πράξει το …αντίστροφο! Με στόχο την ωμή κατατρομοκράτηση της κρίσης των Δικαστών της Ολομέλειας ΣτΕ την περίοδο εκείνη, όταν εκκρεμούσε η διάσκεψη και η έκδοση της Απόφασης ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες του αντισυνταγματικού τελικώς κριθέντος «Νόμου Παππά» και του περίφημου «Ινστιτούτου της Φλωρεντίας», ο Υπουργός, Κος Νίκος Παρασκευόπουλος, είχε παραγγείλει την πειθαρχική δίωξη του Αθ.Ράντου !!!Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο κατ’άρ. 91 Συντάγματος τον Ιούνιο 2018 συγκλήθηκε υπό την προεδρία της τότε Προέδρου ΑΠ, Κας Βασιλικής Θάνου, μόλις τέσσερες (4) (!) ημέρες προ της συνταξιοδότησής της (!) μετά από έρευνα της Εισηγήτριας στην Υπόθεση, ομόβαθμης του ελεγχομένου, Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κας Μαρίας Βλαχάκη, και ομόφωνα τελικώς είχε απαλλάξει τον Κο Αθ.Ράντο από κάθε πειθαρχική κατηγορία. Για την ιστορία πρέπει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου η τότε Πρόεδρος, Κα Βασιλική Θάνου, είχε επιμείνει στην καταδίκη του Κου Αθ.Ράντου, αλλά εμπρός στο ενδεχόμενο να μειοψηφήσει μόνο εκείνη συνετάγη με την ομόφωνα απαλλακτική Απόφαση. Η Κα Βασιλική Θάνου δέκα (10) ημέρες μετά την συνεδρίαση αυτή είχε διορισθεί στην πολιτική θέση της Διευθύντριας του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα…

Γ.         Τον Πρόεδρο ΣτΕ, Κο Αθανάσιο Ράντο, πρώτη φορά συνάντησα στις παραδόσεις του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών (1993-1995), όταν ο Διδάσκων Καθηγητής των μαθημάτων Ειδίκευσης «Διοικητικές Συμβάσεις», τότε Καθηγητής και σήμερα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συνήθιζε να συν-διδάσκει παρουσία των λοιπών επιστημονικών συνεργατών του (λχ σημερινούς Καθηγητές Σπ. Βλαχόπουλο, Γ. Γεραπετρίτη, Χ.Χρυσανθάκη, Πάνο Λαζαράτο) τον κύκλο μαθημάτων με τον τότε Πάρεδρο ΣτΕ, Κο Αθ.Ράντο, έναν βαθύ γνώστη του «λαβύρινθου» του Δημοσίου Δικαίου, μα και ταυτόχρονα υπέροχο, προσηνή, πνευματώδη και πολύ προσεγγίσιμο άνθρωπο.

Οπως καταλαβαίνουν οι Νομικοί εξ ημών, είχαμε τότε οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Β’ Εκπαιδευτικής Σειράς ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου το ονειρεμένο προνόμιο να διδάσκονται από την “dream team” των Διοικητολόγων στην Ελληνική Νομική Επιστήμη! Εκτοτε συνέχισα να παρατηρώ την υποδειγματική δημόσια παρουσία, την θαυμαστή οικογενειακή πορεία, την υψηλή επιστημονική παραγωγή του Κου Προέδρου ως μακρυνός άσημος τρίτος, αλλά – ας τό ομολογήσω – και ως θαυμαστής του Κου Προέδρου. Ήμουν ανάμεσα στους πολλούς, που είχαν λυπηθεί, όταν το 2018 δεν είχε εξελιχθεί, αν και Δικαστής – πρότυπο για όλους, που είχαν εξοργισθεί το 2017 με την επίθεση «λάσπης» εναντίον του, αλλά και ενθουσιασθεί με την επιλογή του στην θέση του Προέδρου. Ας μού επιτρέψει η γνωστή σε όλους σεμνότητα του Κου Προέδρου και μία πρόβλεψη: παρά την ολιγόμηνη θητεία του στην θέση δυστυχώς για τον ή την διάδοχό του μετά τον Ιούλιο 2020 υπάρχει ο κίνδυνος όλοι ακόμα και για πολλά χρόνια να μιλούμε για την «εποχή Ράντου» στο ΣτΕ και να μην μάς έρχεται στον νου κανένα άλλο όνομα… Κύριε Πρόεδρε, καλή συνέχεια στο έργο σας!

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Δικηγόρος  ΔΣΑ  παρ’ Αρείω  Πάγω
Email  : ioanniskymionis@yahoo.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…