Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δράμα μετά το Καρναβάλι

Δράμα μετά το Καρναβάλι

0

Σύσκεψη της δημοτικής αρχής με τους φορείς για την αποτίμηση της κατάστασης Ανησυχία από τους γιατρούς – Δεν υπάρχουν μάσκες στην Ξάνθη

 

Μεγάλη χασούρα σε εστίαση, ξενοδοχεία, ΚΤΕΛ. ΤΑΧΙ, Κρεοπωλεία, Αγορά

Τι ζητούν από το δήμο και την πολιτεία οι φορείς των κλάδων που επλήγησαν

 

 

 

 

 

 

Σε αγώνα δρόμου για να …μειωθεί η χασούρα που επέφερε η ματαίωση του καρναβαλιού στην πόλη μας, ως μέτρο πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού, επιδίδεται ο δήμος Ξάνθης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται  και η έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις 11 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να αποτιμηθεί η επόμενη μέρα και να καταγραφούν οι προτάσεις των φορέων που ανέλαβε να καταθέσει ο δήμος προς το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να παρθούν αντισταθμιστικά μέτρα τόσο από την πολιτεία – όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης – όσο και από τον δήμο Ξάνθης, κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και όπως δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

«Έχουμε τη στήριξη της ΚΕΔΕ στον αγώνα μας να διεκδικήσουμε κάποια αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να απαλύνουμε τις απώλειες που έχει δεχτεί η τοπική κοινωνία. Είμαστε σε συνεννόηση και με το υπουργείο» είπε ο δήμαρχος Ξάνθης, απευθυνόμενος στους φορείς και εισάγοντας κατευθείαν στο θέμα της σύσκεψης. Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη ήταν παρόντες: Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Α. Καραδέδος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ε. Μίλκογλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Ι. Ιερόπουλος, ο πρόεδρος του σωματείου Καφέ Μπαρ κ. Χ. Δαργανάκης, ο πρόεδρος του σωματείου ΤΑΧΙ κ. Σ. Γουναρίδης, εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ Ξάνθης, μέλος του σωματείου Κρεοπωλών κ. Α. Παπαδόπουλος.

Ανησυχία από τους γιατρούς – Δεν υπάρχουν μάσκες στην Ξάνθη

Την ανησυχία του εξέφρασε ο κ. Καραδέδος τονίζοντας παράλληλα την βεβαιότητα του ότι θα έχουμε κρούσμα και στην Ξάνθη και ότι η υπόθεση είναι σοβαρή και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίζεται και όχι με ελαφρότητα. Σημείωσε επίσης πως σ’ όλη στην Δευτεροβάθμια βαθμίδα υπάρχει σωστή προετοιμασία αλλά πως δεν συμβαίνει το ίδιο στην πρωτοβάθμια βαθμίδα. Όπως συνέστησε όποιοι έχουν συμπτώματα καλό θα είναι να απευθύνονται στον γιατρό τους να τους κατευθύνει και πως μόνο οι ασθενείς χρειάζονται μάσκες για να μην μεταδώσουν τον ιό. Ανέφερε δε πως δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα μάσκες στην Ξάνθη. Επίσης συνέστησε ψυχραιμία μεν και όχι εφησυχασμό και κατάλληλη προετοιμασία γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση: ‘Έχουμε άγνοια. Πρέπει να προσέχουμε η πόλη μας να μη γίνει εστία. Αν συμβεί αυτό τότε θα μπορούμε να μιλάμε για οικονομική καταστροφή γιατί κανείς δεν θα αγοράζει τα προϊόντα του νομού μας. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα εξαφανιστεί ο ιός το καλοκαίρι και τις επιπτώσεις θα έχει στον τουρισμό. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι όχι τι χάσαμε το τριήμερο αλλά τι θα μπορούσαμε να χάσουμε αν εντοπιστούν κρούσματα» σημείωσε ο κ. Καραδέδος προκαλώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Ενδεικτικό είναι πως ο δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Καραδέδο να κάνει μια καταγραφή με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικό ή σε δομές και πως  μπορεί ο δήμος να συνδράμει στην θωράκιση του δήμου. Αποφασίστηκε αυτό να γίνει σε νέα συνάντηση.

Μεγάλη χασούρα σε εστίαση, ξενοδοχεία, ΚΤΕΛ. ΤΑΧΙ, Κρεοπωλεία, Αγορά

Σ’ ότι αφορά τον οικονομικό αντίχτυπο που είχε η ματαίωση του καρναβαλιού στους διάφορους κλάδους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ η κίνηση προς την πόλης μας ήταν κατά 50% μειωμένη από Θεσσαλονίκη, κατά 80% από Κομοτηνή ενώ μηδαμινή από Αλεξανδρούπολη, Έβρο αλλά και Καβάλα. Επίσης δεν έγινα και προγραμματισμένες εκδρομές.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας εκ μέρους των Κρεοπωλών είπε πως υπήρξαν ακυρώσεις στις παραγγελίες και  αυτό είχε αρνητική επίπτωση στο κλάδο ωστόσο σημείωσε πως : «Πρέπει να λειτουργήσουμε πρώτα σαν πολίτες και μετά σαν επαγγελματίες. Να πρυτανεύσει μια τέτοια προσέγγιση στο πρόβλημα να δούμε το κάδρο και όχι την μικρή εικόνα. Ότι έγινε έγινε, να δούμε τώρα τι γίνεται και να μην βλέπουμε τα μικροσυμφέροντά μας αλλά να θωρακίσουμε την πόλη». Ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσει του κ. Φανουράκη και του δημάρχου είπε πω υπήρχαν ακυρώσεις από συλλόγους ενώ δεν έγινε γνωστό τι θα γίνουν τα κρέατα που τελικά αγοράστηκαν ή δόθηκαν προκαταβολές.

Μικρότερες απώλειες φαίνεται πως είχαν τα καφέ μπαρ αφού όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου κ. Δαργανάκης οι νεαροί πελάτες του δεν χάλασαν το κέφι τους από το φόβο του κορωνοϊού. Ωστόσο ανέφερε πως σε σχέση με πέρσι υπήρχε μια μείωση της τάξης του 35 – 40% .

Τι ζητούν από το δήμο και την πολιτεία οι φορείς των κλάδων που επλήγησαν

Μεγάλες απώλειες της τάξης του 70% είχε ο κλάδος της εστίασης όπως ανέφερε η κα Τσιακίρογλου: «Η ζημιά στον κλάδο μας ήταν τεράστια. Μείναμε με τις προμήθειες… Γι αυτό κάναμε μια σειρά από προτάσεις ώστε να στηριχθεί ο κλάδος μας που έπαθε την μεγαλύτερη καταστροφή», είπε η κα Τσιακίρογλου. Οι προτάσεις αφορούν μια σειρά μέτρα ελάφρυνσης με τρίμηνη αναστολή στην απόδοση του  ΦΠΑ, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και αναστολή καταβολής δόσεων δανείων κ.λ.π.

Τις προτάσεις αυτές στήριξε και ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ Ιερόπουλος τονίζοντας πως η ζημιά στα ξενοδοχεία ήταν τεράστια: «Κύριε δήμαρχε σας ζητάμε να μειώσετε τα τέλη σ’ όλα τα επαγγελματικά ΑΦΜ της Ξάνθης», σημείωσε με έμφαση ο κ. Ιερόπουλος. Απαντώντας ο δήμαρχος είπε: Να δούμε πρώτα τι θα κάνει η πολιτεία και μετά θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε σαν δήμος.». Απ’ την πλευρά της αγοράς ο κ. Μίλκογλου είπε πως από το καρναβάλι ο εμπορικός ιστός καταλαμβάνει το 20 – 30%. Κατά συνέπεια τώρα που ματαιώθηκε η αγορά της Ξάνθης έχασε και αυτό.

80% μείωση είχαν και τα ΤΑΧΙ όπως είπε ο κ. Γουναρίδης. Για πολύ μεγάλη ζημιά σ΄ όλους στους κλάδους έκανε λόγο ο πρόεδρο του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης και στα αντισταθμιστικά μέτρα πρότεινε την επιμήκυνσης σε 6 μήνες της απόδοσης του ΦΠΑ (αντί για 3 μήνες που πρότεινε η ΟΕΒΕ) και να δοθεί ένα δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έως 150.000 ευρώ στους επαγγελματίες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που περίμεναν να τις καλύψουν από το καρναβάλι.

Συνοψίζοντας ο δήμαρχος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει μακροπρόθεσμα η υπόθεση αυτή με την ακύρωση των εκδρομών και εν γένει της τουριστικής κίνησης.

Σ’ ότι αφορά τις προτάσεις του δήμου που πρόκειται να τεθούν προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο.  Όπως τις απαρίθμησε ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης αυτές αφορούν: Στην αναστολή της καταβολής των δόσεων στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στην απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας,  ηλεκτροφωτισμού και παρεπιδημούντων και κοινοχρήστων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…