Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο Έβρος «εμπόδιο» στα σχέδια του Ερντογάν

Ο Έβρος «εμπόδιο» στα σχέδια του Ερντογάν

0

Κλειστά σύνορα και 700 εκ. ευρώ «επιβράβευση» από την ΕΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση προσφυγικού-μεταναστευτικού

 Με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών επισκέφθηκε χθες τον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης, που δήλωσε: «Η Τουρκία έχει γίνει επίσημα διακινητής μεταναστών»

700 εκ. ευρώ και λόγια… ανακούφισης ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα» έστειλαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα από τον Έβρο, όπου βρέθηκαν χθες μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, μαζί με το Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, βρέθηκαν στη γραμμή των συνόρων, απ’ όπου παρέθεσαν κοινές δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου.

Με χειροκροτήματα η υποδοχή Μητσοτάκη στον Έβρο

Οι αξιωματούχοι πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1.

Νωρίτερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων του Έβρου. «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και θέρμη στην Αλεξανδρούπολη και τις Καστανιές, όπου περιόδευσε.

Κ. Μητσοτάκης: «Το πρόβλημα συνιστά μια ασύμμετρη απειλή»

Στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν πρόκειται για Προσφυγικό πρόβλημα αλλά προσπάθεια της Τουρκίας να από προσανατολισμό την δική της ατζέντα. Οι άνθρωποι που έρχονται δεν είναι από το Ιντλιμπ. Ζουν εδώ και καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία και μιλούν Τουρκικά» και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό και προσφυγικό. Συνιστά μια ασύμμετρη απειλή», ενημερώνοντας ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις της Ελλάδας απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες εισβολής. Ο ίδιος στο τέλος των δηλώσεών του ανέφερε: «οι μετανάστες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Είναι τα πραγματικά θύματα. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε αλλά δεν γίνεται να είμαστε μόνοι μας. Κάθε βοήθεια της ΕΕ είναι ευπρόσδεκτη. Ταυτόχρονα το οτι μπορούμε να διαχειριστούμε τα σύνορα μας δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρούμε μια λύση για τα ζητήματα ασύλου. Ήρθε ο καιρός να το κάνουμε. Να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι μοιραζόμαστε το βάρος. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και καινοτόμα. Δεν γίνεται κάποιες χώρες να σπρώχνουν το βάρος σε άλλες απλώς και μόνο λόγω γεωγραφίας».

Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο

«Τα Ελληνικά σύνορα είναι Ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Εμπιστευόμαστε εσάς και την κυβέρνηση σας. Πράγματι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της και περιμένουμε από την Τουρκία το ίδιο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Επικεφαλής Κομισιόν: μπορούμε να παρέχουμε 700.000.000 ευρώ προς την Ελλάδα

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε: «θέλω να εκφράσω και τη συμπόνια μου προς τους μετανάστες που έπεσαν θύμα των ψεύτικων υποσχέσεων. Πρώτη προτεραιότητα είναι η τήρηση της τάξης στα εξωτερικά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος η Frontex θα αναπτύξει 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα 1 αεροσκάφος, 2 οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πλέον των υπαρχόντων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα» και συμπλήρωσε: «μπορούμε να παρέχουμε 700.000.000 ευρώ προς την Ελλάδα. 350 άμεσα και επιπλέον 350 που μπορούν να ζητηθούν. Αυτή η στήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας όπου η Ελλάδα απορεί να λάβει σκηνές, κουβέρτες και ιατρικό εξοπλισμό».

Νταβίντ Σασόλι – πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Οι πολιτικές ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ βασίστηκαν στο δικό τους συμφέρον και μόνο και όχι στην αλληλεγγύη

«Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν συναισθάνονται. Αν είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν 1μιση χρόνο δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτά τα προβλήματα. Αν είχαμε τροποποιήσει το Δουβλίνο. Πρέπει να έχουμε μια κοινή πολιτική στο Μεταναστευτικό. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η σημερινή παρουσία όλων μας αυτό θέλει να πει», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΚ και πρόσθεσε «στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον τους. Να διαφυλάξουμε το μέλλον τους και σήμερα πρέπει η δέσμευση της ΕΕ να είναι εντονότερη. Οι πολιτικές ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ βασίστηκαν στο δικό τους συμφέρον και μόνο και όχι στην αλληλεγγύη».

Νοτιότερα μετακινούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες

Εν τω μεταξύ oι ελληνικές δυνάμεις στον Εβρο συνεχίζουν να αποτρέπουν την παράνομη είσοδο στη χώρα από πρόσφυγες και μετανάστες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 06.00 το πρωί της Τρίτης (03/03) ως τις 18.00 το απόγευμα αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, συνολικά σε 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πάντως, την μετακίνηση των μεταναστών νοτιότερα στον Έβρο χθες ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης ο οποίος τόνισε ότι «αρκετοί μετανάστες έχουν μετακινηθεί προς το κεντρικό και νότιο τμήμα του Έβρου».

Όσον αφορά στους συνολικούς αριθμούς, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης στις Καστανιές Έβρου έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26. 532 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έχουν συλληφθεί συνολικά 218 άτομα. Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών, ενώ οι καταδικασθέντες για παράνομη είσοδο σε καταστήματα κράτησης.

Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης κ.κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί τον Νομό Έβρου και θα βρεθεί στη Γέφυρα Πετάλουστα ελληνοτουρκικά σύνορα και ακολούθως θα μεταβεί στις Καστανιές όπου θα συναντήσει τις δυνάμεις ασφαλείας που περιφρουρούν τα σύνορα και ιδιαίτερα τους πολίτες του Έβρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…