Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 10.602

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 10.602

0

Πετούν χημικά οι Τούρκοι στον Έβρο
Αφού δεν του βγήκε το σενάριο με τα ανοιχτά σύνορα στον Έβρο και ούτε με την παραπληροφόρηση και την προβοκάτσια τα κατάφερε τώρα αλλά τον «χαβά» ο Τούρκος πρόεδρος.   Η τουρκική υπηρεσία μετανάστευσης διαμηνύει στους πρόσφυγες και μετανάστες ότι μπορούν να μεταβούν με λεωφορείο πίσω στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις χώρες προέλευσής τους. Παράλληλα η Άγκυρα φαίνεται ότι σταματά την μετακίνηση των προσφύγων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η νέα στάση οφείλεται αφ’ ενός στην αποτελεσματικότητα των φρουρών της χώρα μας αλλά και στην συμφωνία για εκεχειρία στην Συρία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ίδια ιστορία καθόσον είναι γνωστό ότι το μεταναστευτικό έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία και το χρησιμοποιεί για να πετύχει τους στόχους της στην Συρία αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο συντηρεί το σκηνικό της έντασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» απ’ την τουρκική πλευρά την Παρασκευή εκτοξεύτηκαν πέτρες και χημικά προς τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και του στρατού που φυλάνε τα σύνορα.
Μ.Ξ.


Τα λόγια του Μουφτή
Δημοσιεύουμε χωρίς σχόλια διότι δεν χρειάζεται, την Ανακοίνωση για προσφυγικό-μεταναστευτικό του Μουφτή Ξάνθης. Διαβάστε παρακαλώ:
«Η πατρίδα μας απέδειξε ότι ξέρει και να υποδέχεται και να φιλοξενεί. Σήμερα αποδεικνύει ότι ξέρει να λέει ότι «υπάρχουν και όρια». Η αστυνομία και ο στρατός μας επιτελεί το καθήκον του και προστατεύει όλους τους κατοίκους της Θράκης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους. Προστατεύει τη ζωή, την τιμή και την περιουσία μας. Προσευχόμαστε στον Θεό να τους ευλογεί. Προσευχόμαστε, όμως, και για τους συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες εξ αιτίας των πολέμων. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία. Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα μπορούσε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, όταν κανένας άλλος δεν ενδιαφερόταν
Γ.Δ.


Εθνικολαϊκιστικός λόγος
Υπάρχει τις μέρες που διανύουμε σε έξαρση ένας εθνικολαϊκιστικός λόγος. Από πολλούς και διάφορους και με διάφορες ιδιότητες. Υπάρχει όμως κι ένας αποκλειστικά λαϊκιστικός που χτυπάει ταβάνι.
Και οι δύο υπερβολικοί και χωρίς σοβαρότητα.
Κι ενώ το χρονόμετρο τρέχει και στα σύνορα με την Τουρκία συμβαίνουν πολλά, ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαρεμένος Γιώργος, χαρακτήρισε τα τσαντήρια στο δέλτα του Έβρου… βίλες!
Χάθηκε η σοβαρότητα με ανόητες υπερβολές των δύο πλευρών. Κι αυτό, είναι το χειρότερο.
Γ.Δ.


Η αυτόκλητη πολιτοφυλακή, οι ναζί από τη Γερμανία και η ελευθερία του λόγου
«Ένα εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι σαρώνει τον Έβρο» κατήγγειλε ο ιδρυτής της εφημερίδας «Γνώμη» της Αλεξανδρούπολης Γιάννης Λασκαράκης, στηλιτεύοντας τη στάση της… αυτόκλητης πολιτοφυλακής ελέγχου των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των οικιστών του ΔΕΛΤΑ Έβρου, της επίθεσης στον δημοσιογράφο του CNN Κώστα Πλιάκο και των καλεσμάτων νεοναζί από τη Γερμανία για την προστασία της συνοριογραμμής.
Η λοιδορία που δέχθηκε έχει ονοματεπώνυμο και όχι μόνο καταργεί κάθε έννοια ελευθερίας του λόγου, αλλά ενισχύει το επιχείρημα του άκρατου εθνολαϊκισμού, τη στιγμή που πράγματι, οι προοδευτικοί πολίτες όλης της Ευρώπης πρέπει να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον Έβρο. Η ψυχραιμία είναι η μόνη, αλλά η πιο απαραίτητη, δύναμη που λείπει.
Ε.Δ.


Κάντε το όπως ο Μακρόν!
«Το να φοράς μάσκα ενώ είσαι υγιής για να προστατευτείς από τον κορωνοϊό, είναι σα να φοράς κράνος και να κάθεσαι στην καφετέρια να πίνεις τον καφέ σου για να νοιώθεις ασφαλής από τροχαίο…», είπε εύστοχα κάποιος γιατρός.  Όμως εμείς οι πανέξυπνοι νεοέλληνες, που αρνούμαστε να πάρουμε τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα (ατομική υγιεινή, αυτοπεριορισμός στις κοινωνικές μας επαφές κλπ), τρέχουμε να αδειάσουμε τα φαρμακεία από μάσκες, που δεν βοηθούν καθόλου στην πρόληψη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει η παραγωγή μασκών να αυξηθεί κατά 40%, για να καλυφθούν οι ανάγκες ΜΟΝΟΝ του ιατρικού προσωπικού. Φανταστείτε δηλαδή πόσες θα χρειαστούν αν παγκοσμίως λάβει τις διαστάσεις που έχει στην Κίνα και την Ιταλία. Ίσως είναι ώρα ο υπουργός Υγείας να κάνει αυτό που έκανε ήδη στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν. Να διατάξει την επίταξη όλων των αποθεμάτων και την παραγωγή προστατευτικών μασκών προσώπου, για να υπάρχουν διαθέσιμες στους επαγγελματίες της υγείας και στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό…
Τ.Β.


Τα δικά μας φρούτα
Έχουμε πολλά φρούτα ως περιοχή και ανάμεσα σ’αυτά αρκετά με πολύ καλές ιδιότητες. Έτσι, πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών για τον άνθρωπο αποτελούν τα «υποτιμημένα» και «ξεχασμένα» από πολλούς καταναλωτές, ελληνικά φρούτα του δάσους.
Σύμφωνα με έρευνες μπορούν να ανταγωνίζονται και να υπερτερούν σε θρεπτική αξία τις εισαγόμενες ποικιλίες που προέρχονται από τροπικές χώρες και τη Λατινική Αμερική.
Συγκρίνοντας 65 είδη φρούτων (μελέτη Fu et al. 2011),  από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες η υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα βρέθηκε στα… φτωχά τζίτζιφα (!), τα βύσσινα, τα ρόδια, ο λωτός και το κεράσι.
Τα παραπάνω «παραδοσιακά» ελληνικά φρούτα ανταγωνίζονται επάξια το αφρικανικό μήλο- σακχαροκάλαμο (sweet sop),  το γκουάβα, την παπάγια, τον ανανά κ.α.
Γ.Δ.


Η ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ.
Τα καλά να λέγονται. Έτσι, ανάμεσα σε άλλα θετικά νέα για έργα και παρεμβάσεις του δήμου μας, ο καθ’ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ζερενίδης έκανε και μία ιδιαίτερα σημαντική δήλωση. Αυτή δε η δήλωση, δεν είναι άλλη από του ότι ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης μας (ΓΠΣ).
Φυσικά η ολοκλήρωση απαίτησε εργασία και προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν χρόνια. Όμως, μετράει και η αξιολόγηση και η ολοκλήρωση, που από την ανάληψη της νέας διοίκησης του δήμου που είχε τεθεί ως στόχος.
Και με την ευκαιρία δύο λόγια ακόμη. Το ΓΠΣ είναι ο οδικός χάρτης, το σημαντικότατο εργαλείο που πάνω του θα στηριχθεί ο δήμος για να προχωρήσει πολλούς σχεδιασμούς του για το μέλλον του δήμου μας.
Γι΄ αυτό και η ειδική μας μνεία και τα συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για την ολοκλήρωσή του.
Γ.Δ.


Είναι θέμα
Οι δημοτικές παρατάξεις είναι καλό να συζητάνε. Αλλά, κάποια στιγμή, πρέπει να κυβερνάτε ο δήμος. Και βέβαια καμία παράταξη δεν εξελέγη για να κυβερνά συνεταιρικά με την αντιπολίτευση.
Ως εκ τούτου είναι θέμα το πώς εννοούν κάποιοι τη συνεργασία. Εάν θεωρούν ότι συνεργασία σημαίνει συγκυβέρνηση, μάλλον κάνουν λάθος.
Προτάσεις, ιδέες, διάλογος, ανταλλαγή απόψεων, υιοθέτηση προτάσεων της αντιπολίτευσης βεβαίως. Όμως μέχρι εκεί.
Οι Ξανθιώτες ψήφισαν μια παράταξη, το πρόγραμμά της και περιμένουν την υλοποίηση από την πλειοψηφία.
Συνδιαχείριση και συγκυβέρνηση δεν υπάρχει πουθενά, σε κανέναν δήμο κι αυτό διότι στο τέλος της θητείας η πλειοψηφούσα παράταξη θα κριθεί για όσα έκανε ή δεν έκανε. Δεν θα κριθεί εάν είχε καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση, αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνούν κάποιοι.
Γιατί, όντως, είναι θέμα και μάλιστα σοβαρό.
Γ.Δ.


Εθνοφύλακες
Τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο και στα νησιά δεν αποτελούν πλέον ανθρωπιστική κρίση, αλλά επιχείρηση εχθρικής δύναμης. Η δράση αυτής της συμπαγούς ομάδας χιλιάδων ατόμων, έχει όλα τα χαρακτηριστική της εισβολής, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Α. Τσίπρας και ο τέως υπουργός Αμύνης Ε.Αποστολάκης.
Αυτό το αναγνωρίζει όλη η Ελλάδα, πλην των σεσημασμένων επαγγελματιών του ανθρωπισμού. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν ζουν σε ένα ειδικό Σύμπαν. Φτιαγμένο από αυτούς γι΄αυτούς, θέλουν σώνει και καλά να βάλουνε κι εμάς μέσα σε αυτό. Αίφνης, ο άλλος αισθάνεται πως η Ελλάδα του θυμίζει Αλαμπάμα του 60…
Αυτός και οι όμοιοι του αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν, ότι στην Ελλάδα υπάρχει και λειτουργεί η Εθνοφυλακή που αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Στρατού. Την ίδρυσε το 1982 ο Α. Παπανδρέου. Οι άνδρες της ούτε στρατόκαυλοι είναι, όπως τους αποκαλούν διάφοροι, ούτε πολεμοκάπηλοι. Συμμετέχουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε κοινές ασκήσεις με τον Στρατό και η αποστολή τους είναι να φυλάσσουν τα σύνορα της πατρίδος μας.
Αυτοί λοιπόν οι προοδευτικούληδες, πιστεύουν πως το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα δεν είναι η υπεράσπιση των συνόρων, αλλά ο εκφασισμός της Ελληνικής κοινωνίας. Στα πρόσωπα των εθνοφυλάκων βλέπουν ακροδεξιούς παρακρατικούς, που καταλύουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Την ίδια στιγμή, υιοθετούν και διακινούν με ευκολία όλα τα ψεύδη της τουρκικής προπαγάνδας. Πιστεύουν τον εχθρό και όχι την εκλεγμένη Ελληνική κυβέρνηση.
Στις κρίσιμες στιγμές ενός Έθνους, οι πολίτες παίρνουν θέση. Ή με την πατρίδα τους ή με τον εχθρό….
Σ.Μ.


26 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη
… συμπληρώθηκαν την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Χωρίς την καταλυτική της παρουσία στον πολιτισμό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μια εμβληματική προσωπικότητα που εξέπεμπε φως, ενέργεια, δύναμη για ζωή, έμπνευση για δημιουργία που έθεσε ανεξίτηλη σφραγίδα σε μια ολόκληρη εποχή με την τέχνη της και το όραμά της. Με τον αγώνα της για ελευθερία και δημοκρατία κατά της Χούντας, με την υπεράσπισή της στα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την εισβολή στην Κύπρο.  Μνημειώδης η αγάπη της για την χώρα και τον πολιτισμό μας. Ήταν αυτή που διατύπωσε για πρώτη φορά το αίτημα για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν, ήταν αυτή που ξεκίνησε τον αγώνα για την επιστροφή τους. Ένας αγώνας που συνεχίζεται ως τις μέρες μας χωρίς αποτέλεσμα. Κάτι που όλοι θυμούνται όταν μιλούν για εκείνη: «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ», έλεγε χαρακτηριστικά.
Αξέχαστη Μελίνα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…