Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

0

Αγνόηση στις προβλέψεις και τα ψέματα
Το φαινόμενο είναι γνωστό και το επισημαίνουμε για άλλη μια φορά κυρίως την κρίσιμη αυτή περίοδο.
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στις διάφορες εκτιμήσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν εντυπωσιασμό στηριζόμενες σε ψεύτικα στοιχεία.
Κάποια site μάλιστα κάνουν προβλέψεις για θανάτους, για κρούσματα χωρίς να υπάρχουν δεδομένα στοιχεία.
Το κάνουν για να εντυπωσιάσουν ότι πρώτοι αυτοί το ανακοινώνουν, αγνοώντας πως ένα τέτοιο ψέμα δημιουργεί προβλήματα και αναταραχή στην κοινή γνώμη.
Οφείλουμε λοιπόν όλοι να αγνοούμε τέτοιες δήθεν πληροφορίες από αναξιόπιστες πηγές.
Γ.Δ.


Θετική η απόφαση τότε
Οι μέρες είναι δύσκολες. Γίνονται όμως δυσκολότερες εκεί όπου τα κρούσματα στον κορωνοϊό είναι πολλά, εκεί όπου υπάρχουν σε σοβαρή κατάσταση συνάνθρωποί μας. Ανάμεσα σ’ αυτές τις περιοχές και η Πάτρα.
Όπου κάποιοι, αρκετοί καρναβαλιστές, εμφανίστηκαν κοροϊδευτικά και μάγκικα δηλώνοντας ότι θα παρελάσουν.
Ανόητοι και ανεύθυνοι, τσαμπουκάδες που λειτούργησαν ανεπίτρεπτα και παράλογα.
Το αποτέλεσμα γνωστό για την Πάτρα· το τι ακολούθησε.
Συμπέρασμα: Σοφά έπραξε ο δήμος Ξάνθης που σκέφτηκε με ωριμότητα και δεν προχώρησε στην υλοποίηση του καρναβαλιού.
Η Ξάνθη περιφρουρήθηκε από τον ιό.
Γ.Δ.


Εξοικονομώ κατ’  οίκον
Συνεχίζεται και μάλιστα με καλύτερες προοπτικές το γνωστό Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».
Το πρόγραμμα μάλιστα θα έχει ετήσια διάρκεια και έχει την καινοτομία ότι έχει δοθεί η ευθύνη υλοποίησης στις Περιφέρειες.
Η δική μας Περιφέρεια έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που μπορεί ν’ αυξηθεί εάν υπάρξουν περισσότερες αιτήσεις ένταξης.
Η επιτυχία του προγράμματος αυτού από την αρχή ήταν μεγάλη γι’ αυτό και η κυβέρνηση το επέκτεινε χρονικά και το ενέταξε στις περιφέρειες για αποσυμφόρηση και συντόμευση των διαδικασιών.
Γ.Δ.


Λοιμός λοιπόν;
Μας προέκυψε, παγκοσμίως βέβαια, έστω κι αν τα θύματα είναι απείρως λιγότερα, ουσιαστικά ένας λοιμός.
Ήταν να το δούμε και να το ζήσουμε κι αυτό επί των ημερών του 21ου αιώνα και μάλιστα με ένταση και σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα απ’ όπου και ξεκίνησε.
Γ.Δ.


Κατώτεροι των περιστάσεων
Άμεση ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού, για άλλη μία φορά, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να διατηρήσει ανοικτές τις Εκκλησίες, έστω και με περιορισμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε – απαντώντας στην Ιεραρχία – με το άμεσο κλείσιμο όλων των λατρευτικών χώρων, όλων των δογμάτων.
Δυστυχώς οι ιεράρχες έχασαν την ευκαιρία να στοιχηθούν με το σήμερα, με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και με την κοινή λογική. Αρνήθηκαν για λόγους θρησκευτικούς, πνευματικούς ή για άλλους άγνωστους, να λάβουν μέτρα ανάλογα με αυτά που έλαβε η πολιτεία σε όλους τους άλλους χώρους για τις συναθροίσεις πολιτών, θέτοντας σε δοκιμασία την πίστη των ανθρώπων. Δυστυχώς μας ξεπέρασαν σ’ αυτό ακόμα και οι μουλάδες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας που έλαβαν νωρίτερα από εμάς μέτρα.
Δεν τόλμησαν να πάρουν, οι ίδιοι την απόφαση να κλείσουν τις εκκλησιές και πέταξαν το μπαλάκι στον πρωθυπουργό, που πήρε την ευθύνη επάνω του και τη σωστή απόφαση να σταματήσει τις λειτουργίες. Ο Μητσοτάκης δεν δίστασε, αφού έκλεισε τα σύνορα, τα σχολεία και τα μαγαζιά, να βάλει λουκέτο στους ναούς όλων των δογμάτων με την πλειοψηφία των Ελλήνων που συναισθάνεται τους κινδύνους, να επικροτεί τις αποφάσεις αυτές.
Ήταν μία απόφαση εμβληματική, όχι μόνο γιατί θα σωθούν ζωές, αλλά και γιατί ενισχύει τον ρόλο του κοσμικού κράτους. Η κυβέρνηση συγκρούστηκε με την Εκκλησία, αργά και κομψά μεν, αλλά το έκανε. Είναι μία σύγκρουση από την οποία σίγουρα βγαίνει κερδισμένη. Για την ιστορία, μόνο ο Σημίτης και ο Μητσοτάκης έχουν επιχειρήσει κάτι τέτοιο…
Κ.Κ.


Ποιο είναι το πρόβλημά μας, των Ελλήνων;
Το πρόβλημά μας είναι ότι είμαστε μικρά παιδιά με ανεξέλεγκτες συναισθηματικές συμπεριφορές. Αυτό μπορεί να το συγκρατήσει η ευθύνη, γιατί εκεί το συναίσθημα αποκτά μορφή. Όχι να καταργηθεί το συναίσθημα, αλλά να μπορεί να ελεγχθεί προς όφελος πια του άλλου. Όταν είναι ατομικό το συναίσθημα, είναι αλαζονεία. Όταν το συναίσθημα είναι ευθύνη, τότε είναι προσφορά και άνοιξη. Έχει μεγάλη σημασία, γιατί τώρα κρίνονται βασικότατα ζητήματα του νεοελληνικού πολιτισμού». Ένα απόσπασμα από την  εξαιρετική συνέντευξη του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου στο iefimerida.gr  όπου μιλά για τη στάση της Εκκλησίας που «επιτέλους κατάλαβε ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου», τις ηγετικές ικανότητες του Μητσοτάκη, την αδεξιότητα και την ειλικρίνεια του Σωτήρη Τσιόδρα και την ευκαιρία των Ελλήνων να σταματήσουν να είναι «μικρά παιδιά» και να βγουν κερδισμένοι.
Μ.Ξ.


Χωρίς εφησυχασμό και χαλάρωση
Είναι γεγονός πως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ως κοινωνία και ως άτομα. Κι αυτό, διότι βιώνουμε γεγονότα και αποφάσεις που δεν έχουμε ξαναζήσει.
Η αιτία βέβαια είναι η πανδημία του κορωνοϊού.
Μια πανδημία που έχει χιλιάδες θύματα παγκοσμίως, που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες των χωρών και το κυριότερο, είναι άγνωστο πότε θα σταματήσει. Γι’ αυτό, οφείλουμε όλοι, να συμπεριφερθούμε χωρίς εφησυχασμό και χαλάρωση.
Δηλαδή, να τηρούμε τα μέτρα με επιμέλεια και να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνει η πολιτεία που σε τελική ανάλυση αφορούν την δική μας προστασία.
Γ.Δ.


Άγνωστο πότε θα λήξει
Η επάνοδος στην κανονικότητα της ζωής και των συνηθειών μας, είναι άγνωστη. Κανείς δεν γνωρίζει τον χρόνο λήξης όλης αυτής της δοκιμασίας που περνάει ο τόπος μας αλλά και πάρα πολλές χώρες επίσης.
Όμως στο θέμα, πέρα από την μεγάλη ευθύνη της πολιτείας, υπάρχει και η δική μας, η προσωπική που είναι το ίδιο σημαντική για να μην πω ίσως σημαντικότερη.
Άρα, μία είναι η εντολή. Να προσέχουμε όλοι, αυτή είναι η μόνη σωτηρία, να ακολουθούμε όσο πιο πιστά γίνεται τις οδηγίες των ειδικών. Και να αφήσουμε κατά μέρος τις μαγκιές, τα νταηλίκια, τις αλαζονείες και ό,τι χαρακτηρίζει τον Ελληνάρα.
Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί συντεταγμένες συμπεριφορές…
Γ.Δ.


Τσιόδρας: « Για κάθε 5 αρρώστους, υπάρχουν άλλοι 95 με ήπια συμπτώματα»
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι αριθμοί που παρουσιάζονται επίσημα, πολλώ απέχουν από την πραγματικότητα. Όπως ξεκαθάρισε και ο Σωτήρης Τσιόδρας προχθές, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, «για κάθε 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχουν άλλα 95 με ήπια συμπτώματα», όπως τα έχουν υπολογίσει παγκοσμίως οι επιστήμονες.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, έχουμε περίπου 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα που σημαίνει ότι έχουμε άλλα 7.600 κρούσματα  ήπιας συμπτωματολογίας τα οποία μπορεί να συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να διασπείρουν τον ιό στο περιβάλλον τους με γεωμετρική πρόοδο. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε ως ασθενείς που θα πρέπει να προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας κι όχι μόνο να λαμβάνουμε μέτρα για τη δική μας προστασία.
Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε επίσης ότι ίσως από την επόμενη εβδομάδα να είναι το σύστημα υγείας σε θέση να δημιουργήσει συνεργεία από παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα λαμβάνουν κατ’ οίκον δείγματα από ύποπτα κρούσματα προκειμένου να γίνονται πολύ περισσότερα τεστ για να έχουμε έναν πιο αντιπροσωπευτικό αριθμό κρουσμάτων, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του προσωπικού που δίνει τη μάχη στα νοσοκομεία.


Ο κορωνοϊός ήρθε και στην Ξάνθη
Είχαμε και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ξάνθη . Πρόκειται για μια 60χρονη με ήπια συμπτώματα. Ήταν κάτι αναμενόμενο βέβαια αλλά δεν παύει να εντείνει την ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Είναι περίεργο ότι εκεί που δεν μας έφτανε ο χρόνος ξαφνικά οι μέρες μας φαίνονται αιώνες. Επικρατεί μια κατήφεια στον κόσμο. Και οι λιγοστοί που κυκλοφορούν είναι βιαστικοί και κάποιοι φορούν μάσκες και γάντια. Αυτό δείχνει ότι  είναι μεγάλος ο βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα και αυτό είναι ένα καλό νέο μέσα σ’ αυτό τον δύσκολο καιρό. Και εδώ ισχύει αυτό που έλεγαν οι παλιοί: «Δεν ξέρεις ποτέ τι σου ξημερώνει».
Ακούγαμε 2 μήνες πριν για τον κορωνοϊό στην Κίνα όμως το αντιμετωπίζαμε σαν κάτι μακρινό. Κι όμως είναι αυτός που άλλαξε σε μια μέρα την ζωή μας. Το βέβαιο είναι ότι θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία μας όταν φύγει. Θα είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Ελπίζω καλύτεροι…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…