Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

0

Γιατί φεύγουν οι Σύροι;
Πριν καιρό, υπήρχε μια συμπάθεια για τους Σύρους πρόσφυγες.  Τελευταία όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ο εμφύλιος εκεί είναι περιορισμένος σε μια περιοχή μόνον.
Άρα, θα μπορούσαν να πάνε και σε άλλη περιοχή της χώρας τους.
Δεν το κάνουν όμως διότι θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Είναι δηλαδή ψευτοπρόσφυγες. Όπως δεν πηγαίνουν σε άλλες γειτονικές χώρες που είναι ασφαλείς.
Θέλουν όμως να πάνε στη Γερμανία κυρίως. Κι αυτό γιατί εκεί η ζωή είναι καλύτερη.
Γ.Δ.

Δύο νέοι ειδικοί συνεργάτες
Δύο νέους ειδικούς συνεργάτες προσέλαβε ο δήμαρχος Ξάνθης, ο οποίος πλέον θα λαμβάνει τις υπηρεσίες μίας δικηγόρου που θα αναλάβει νομικά θέματα και ζητήματα αξιοποίησης και διαχείρισης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, καθώς και ενός τεχνοκράτη που θα επικεντρωθεί σε θέματα τουρισμού, διοργάνωσης εκδηλώσεων και υλοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στην προώθηση του τουρισμού.
Ε.Δ.


Καμία μέριμνα για τους επαγγελματίες;
Με ενδιαφέρον ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για μέτρα προστασίας και στήριξης σε όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Κι ενώ εκδηλώθηκε μέριμνα για τους δημόσιους υπαλλήλους, μια μικρότερη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, δεν υπήρξε κάποια σοβαρή μέριμνα.
Η διάκριση αυτή αφενός δεν είναι δίκαιη, αφετέρου ξεχνούν ότι ο επιχειρηματικός και επαγγελματικός κόσμος ήδη έχει πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια πολύ ακριβά την οικονομική κρίση.
Πλέον τα πράγματα είναι οριακά κι αυτό επιβάλλει τη λήψη μέτρων στήριξης οπωσδήποτε.
Γ.Δ.


Το παιδί στο σπίτι όλο το 24ωρο
Προβλήματα που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε σημειώνονται παραπλεύρως της συνολικής εκστρατείας αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Το να μένει το παιδί στο σπίτι όλο το 24ωρο είναι πιο δύσκολο απ’ ότι φανταζόταν κανείς και κυρίως οι γονείς, που πρωταρχικώς έχουν να διαχειριστούν ζητήματα αδειών και φροντίδας του παιδιού ή των παιδιών τις εργάσιμες ώρες.
Κάθε ευκαιρία δημιουργικής απασχόλησης ακόμη και εντός του σπιτιού είναι σημαντική γιατί αλλιώς και τα μικρά παιδιά θα τα παίξουν!
Ε.Δ.


Πτώση του Χρηματιστηρίου
Πέφτει, ανεβαίνει, ξαναπέφτει το Χρηματιστήριο Αθηνών και είναι άγνωστο πλέον πού θα σταματήσει. Για τρίτη εβδομάδα η πτώση συνεχίζεται όπως και η τάση φυγής θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν η μεγάλη αιτία, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές.
Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί αναπόφευκτα από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η επίδραση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην ιδιωτική κατανάλωση είναι περιορισμένη. Κι αυτό διότι μεγάλο μέρος του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ένταση στον Έβρο, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στα σύνορα με την Τουρκία, με στόχο να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια. Το θέμα συζητήθηκε στο Βερολίνο, στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γ.Δ.


Ο κορωνοϊός βλάπτει σοβαρά και την οικονομία
Φυσικά βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της κρίσης που μας δημιουργεί ο κορωνοϊός και δεν έχουν καταγραφεί όλες οι επιπτώσεις του στην οικονομία. Είναι βέβαιο όμως ότι είναι ήδη μεγάλες σε τοπικό, πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Ας ελπίσουμε εφόσον η απειλή είναι παγκόσμια να αντιμετωπιστεί και αυτό το σκέλος με μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα σε οικονομίες ευάλωτες όπως η δική μας που τώρα δειλά δειλά βγήκε από μια πολυετή κρίση. Και η κυβέρνηση με τη σειρά της να λάβει μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Γιατί αν προσβληθεί από τον … κορωνοϊό δεν θα αναρρώσει σε 15 ούτε σε 20 μέρες….
Μ.Ξ.


Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα από το Blue Star Mykonos στην Καβάλα
Αρνητικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο εργαζόμενος στο πλοίο Blue Star Mykonos, που θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα και αποβιβάστηκε από το πλοίο, πριν αυτό αποπλεύσει προχθές από την Καβάλα. Το πλοίο παρέμεινε για αρκετές ώρες σε καραντίνα στο λιμάνι της Λήμνου, πριν αποπλεύσει χθες το μεσημέρι προς τους επόμενους προορισμούς.
Στο ίδιο πλοίο σημειώθηκε και ατύχημα με 29χρονη επιβάτιδα που, ενώ κατέβαινε από τις εξωτερικές σκάλες του καταστρώματος, έπεσε και τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι.
Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ιατρό του πλοίου, ενώ αρνήθηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπως της προτάθηκε, καθώς θα μεταβεί αυτοβούλως σε ιδιωτικό ιατρό.
Ε.Δ.


Τα θαύματα της Τουρκίας!
Ένα οικονομικό και ένα ιατρικό θαύμα συντελείται αυτές τις ημέρες στην Τουρκία. Η λίρα παρόλο που έχει κατρακυλήσει σε ισοτιμία 7 προς 1 έναντι του ευρώ, ωστόσο η χώρα καμώνεται πως είναι πανίσχυρη οικονομικά και στρατιωτικά. Την ίδια στιγμή ισχυριζόταν επίσημα μέχρι και προχθές ότι δεν είχε κανένα κρούσμα κορωνοϊού! Μετά την παγκόσμια χλεύη που εισέπραξαν βέβαια, αναγκάστηκαν να παρουσιάσουν ένα μοναδικό κρούσμα, για ξεκάρφωμα. Τι κι αν η Turkish Airlines πετάει σε 159 χώρες του κόσμου, τι κι αν όλες οι γειτονικές χώρες μετρούν κρούσματα και θύματα· η θαυμαστή Τουρκία έχει ένα μόλις κρούσμα! Κάποιοι ειδήμονες μάλιστα μιλούν επίσημα και αποδίδουν την καθολική ανοσία τους στο dna των Τούρκων! Αν το συνδυάσεις μάλιστα με το πετιμέζι από μούρα που προτείνει ο Ερντογάν, να’  σου το θαύμα!
Απορεί κανείς γιατί όλες αυτές οι χιλιάδες ανθρώπων αγωνίζονται με κάθε τρόπο να φύγουν για την μολυσμένη Ευρώπη αφήνοντας πίσω τέτοια όαση ασφάλειας και ευημερίας;
Κ.Λ.


Η μη μετάδοση του ιού με τη μετάληψη και η κατάργηση της λογικής
Η Μητρόπολη Ξάνθης επέλεξε να ακολουθήσει τη δογματική προσέγγιση της μη μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας, μετέχοντας εξ ορισμού στη συλλογική ευθύνη που και η Εκκλησία αναλαμβάνει για τα λόγια και τη στάση της ενώπιον της πανδημίας.
Ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του άλλου είναι αυτονόητος και δεν καταργείται είτε η Εκκλησία υιοθετεί υπεύθυνη στάση, είτε όχι.
Ωστόσο, νομίζω, ότι στο θέμα αυτό, που ακόμη και η κυβέρνηση δε θέλησε να πάρει ξεκάθαρη θέση, με τον πιο ουσιαστικό και όμορφο λόγο το είπε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ανακοινωθέν, χωρίς να ζημιώνει καν τη μεταφυσική φύση της μετάληψης για τους πιστούς. Όπως σημείωνε: «Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών. (…) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι “αντίδοτον του μη αποθανείν” και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως. Αυτονόητο θεωρείται, ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού».
Ε.Δ.


Στις μέρες του κορωνοϊού
Κορυφώνεται η ανησυχία για τον κορωνοϊό μετά και την θλιβερή είδηση ότι είχαμε νεκρό στην χώρα μας και συγκεκριμένα τον 66χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο του Ρίο. Είναι έκδηλη η ανησυχία και κανείς πια δεν υποβαθμίζει το θέμα όπως στην αρχή ειδικά μετά την ματαίωση του καρναβαλιού. Οι Ξανθιώτες έχουν περιορίσει τις βόλτες στην αγορά, και τις εξόδους για φαγητό ή καφέ. Εκεί που είναι εμφανέστατη η ανησυχία είναι στις τράπεζες που δεν μπαίνουν δυο – δυο στον προθάλαμο της εισόδου ενώ τα υγρά μαντηλάκια χρησιμοποιούνται ευρέως σε οτιδήποτε πιάνουμε. Όλα αυτά δείχνουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα από τους πολίτες. Ωστόσο προκαλεί σύγχυση και αμφιθυμία η επιμονή των θρησκευτικών μας λειτουργών στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας. Προσεγγίζουν το θέμα με την πνευματική του διάσταση. «Η Θεία Λειτουργία τελείται κανονικά, καθώς  δεν υφίσταται κανένα ζήτημα διασποράς του ιού μέσω της Θείας Ευχαριστίας, η οποία είναι «φάρμακον αθανασίας, εις εφόδιον ζωής αιωνίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Ξάνθης. Αναρωτιέμαι πως αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη απέναντι στους θρησκευόμενους χριστιανούς συμπολίτες μας;  Στον αντίποδα οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν ενημερωθεί από την Μουφτεία Ξάνθης να μην προσέρχονται στα τζαμιά ενώ έχει κλείσει και η Μουφτεία.
Ας κρατήσουμε λοιπόν την ψυχραιμία μας, ας τηρούμε τα μέτρα και ας αισιοδοξούμε.
Άλλωστε τα μέτρα που πήρε έγκαιρα η κυβέρνηση ήταν αυστηρά και πολύ σωστά ώστε να μη ξεφύγει η κατάσταση όπως π.χ. στην Ιταλία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…